European Energy

Samråd om solparken i Hästhagen

Dela

European Energy går nu vidare med planerna på att etablera en solpark på den tidigare torvtäkten i Hästhagen utanför Vislanda. Genom att bjuda in till samråd ges myndigheter, organisationer och närboende möjlighet att lämna synpunkter gällande anläggningen. Om solparken får klartecken att byggas, kan Hästhagen bli Smålands största av sitt slag.

Hästhagen
Hästhagen

– Om vi ska klara klimatmålen och energiförsörjningen i södra Sverige behövs mer lokalt producerad grön energi. Solparken i Vislanda skulle innebära ett betydande tillskott som kan bidra till att sänka de höga elpriserna, säger Peter Braun, projektchef i Sverige, Norge och Finland på European Energy.

Solparken i Hästhagen ligger på en färdigskördad torvtäkt med låga naturvärden. Den totala ytan är cirka 100 hektar. Anläggningen skulle årligen kunna producera 77 GW el, vilket motsvarar drygt 15 000 villors årsförbrukning.

– Färdiganvända torvtäkter är utmärkta ytor att anlägga solcellsparker på eftersom de är plana och sträcker sig över relativt stora arealer. Det finns också goda möjligheter att stärka den biologiska mångfalden genom att så in ängsväxter. Det går även att låta får beta i området, säger Sofia Haargaard, projektledare på European Energy.

Samrådet pågår fram till den 27 juni. Därefter kommer en miljökonsekvensbeskrivning att upprättas och överlämnas till Länsstyrelsen i Kronoberg som därefter fattar beslut. Efter ett positivt besked tar det 12­–16 månader att färdigställa anläggningen.

– Om processen löper som vi hoppas kan vi komma i gång med bygget redan under nästa år. Solparken stärker Alvesta kommuns status som hubb för grön elproduktion, säger Peter Braun.

Läs mer om projektet och ladda ner all dokumentation på https://se.europeanenergy.com/hasthagenpv/

Kontakter

Bilder

Om

European Energy
European Energy
Östra Varvsgatan 4
211 75 Malmö

+46 709 56 00 80https://se.europeanenergy.com

European Energy utvecklar, finansierar, bygger och driver vind- och solkraftparker samt storskaliga Power-to-X-anläggningar i hela världen. Vi levererar helhetslösningar och tar fram våra egna system, metoder och tekniska lösningar.  Sverige är en av bolagets nyckelmarknader. European Energys vision är att vara en världsledande kraft i den gröna omställningen. Läs mer om European Energy på LinkedIn eller https://se.europeanenergy.com/

Följ European Energy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från European Energy

Positiva utsikter för solparken i Svedberga16.5.2022 09:13:04 CEST | Pressmeddelande

European Energy har idag överklagat Länsstyrelsen Skånes beslut att stoppa solparken i Svedberga utanför Helsingborg till mark- och miljödomstolen i Växjö, och yrkar på att Länsstyrelsens beslut om förbud ska upphävas. Länsstyrelsens beslut försenar produktionen av grön och billig solel i Skåne och går emot tidigare domar från mark- och miljödomstolen som gett klartecken för solparker på jordbruksmark.

Samråd om solcellsanläggning i anslutning till vindkraftpark i Grevekulla14.3.2022 13:56:10 CET | Pressmeddelande

European Energy går nu vidare med planerna på att etablera en solcellspark i anslutning till vindkraftparken i Grevekulla i Ydre kommun. Genom att bjuda in till samråd ges myndigheter, organisationer och närboende möjlighet att lämna synpunkter gällande anläggningen. Om solcellsparken får klartecken att byggas kan Grevekulla bli Sveriges första stora hybridanläggning med både sol- och vindkraft.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum