Akavia

Sämre kontakt med kollegor under pandemin

Dela

Pandemin påverkar arbetslivet på ett dramatiskt sätt. 74 procent av Akavias medlemmar säger att de sociala kontakterna med kollegorna förändrats till det sämre på grund av hemarbete.

Akavias ordförande Lee Wermelin ger Sofia Larsen, avgående ordförande för Jusek en kram vid bildandet av Akavia.
Akavias ordförande Lee Wermelin ger Sofia Larsen, avgående ordförande för Jusek en kram vid bildandet av Akavia.

I dag är kramens dag. Välbehövligt i en tid då många känner sig ensamma under pandemin och där vi jobbar hemifrån. Distansarbete har förändrat vårt mående och många av våra medlemmar verkar sakna att träffa kollegorna.

I en medlemsundersökning som Akavia gjorde i höstas svarar många att balansen mellan arbetsliv och privatliv blivit bättre på grund av distansarbete. Samtidigt verkar många sakna mötet med kollegorna. 74 procent uppger i samma undersökning att de sociala kontakterna till kollegorna försämrats till sämre eller till det mycket sämre.

– Siffrorna visar att psykosociala aspekter som social isolering och kollegial samvaro till följd av distansarbete behöver få större uppmärksamhet. Riskerna är annars att vi ser högre grad av psykisk ohälsa, säger Daniel Lind, chefsekonom på Akavia.

Både arbetsgivare och anställda behöver enligt honom ta frågan på allvar. Även om mötet vid kaffemaskinen är svårt att ersätta finns det lösningar.

– Ett första steg är att skapa utrymme och rutiner för informella möten där det inte bara pratas arbete – och att vi har på kamerorna vid våra digitala möten så att vi ser varandra.

  • Fakta:
    74 procent uppger att det desociala kontakterna till kollegorna försämrats till sämre eller till det mycket sämre
  • 36 procent uppger att stressen har ökat. För de medlemmar som arbetar med covidrelaterade arbetsuppgifter är siffran 55 procent.
  • 29 procent anser att välbefinnandet påverkas av Covid-19.
  • 37 procent medlemmar har fått högre arbetsbelastning sedan pandemin började. De medlemmar som arbetar med covidrelaterade arbetsuppgifter har arbetsbelastningen ökat med 74 procent.
  • I höstens undersökning svarade 2101 yrkesverksamma medlemmar, varav 1247 kvinnor och 854 män.

Kontakter

Bilder

Akavias ordförande Lee Wermelin ger Sofia Larsen, avgående ordförande för Jusek en kram vid bildandet av Akavia.
Akavias ordförande Lee Wermelin ger Sofia Larsen, avgående ordförande för Jusek en kram vid bildandet av Akavia.
Ladda ned bild

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för jurister, ekonomer, samhällsvetare, personalvetare, IT- akademiker och kommunikatörer. Med 130 000 medlemmar är vi näst största förbund inom Saco. Vi arbetar för att akademiker ska få full utväxling på sin utbildning.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

Ny undersökning: Fortfarande för få som jobbar hemifrån23.2.2021 07:08:36 CETPressmeddelande

Fortfarande är det för få akademiker och tjänstemän som arbetar hemifrån, trots rekommendationerna som en följd av Covid-19. Det visar en ny undersökning beställd av fackförbundet Akavia. – Utvecklingen går åt rätt håll, men det är inte tillräckligt. Vi som akademiker och tjänstemän har förutsättningarna att arbeta på distans och därför vilar ett större ansvar på oss, säger Lee Wermelin, ordförande på Akavia.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum