Svenska Cykelförbundet

Starkt startfält idag vid Svenska Mästerskapen Landsväg på Tierp Arena

Dela

Den första tävlingsdagen är avslutad och helgens två första SM-vinnare på Landsväg är korade. Leo Jacobsson, CK Bure, tog första pris i Herr Junior-klassen och Carin Winell, CK Hymer, blev årets segrare i Dam Senior-klassen.

Idag genomfördes första dagen av SCF Svenska Mästerskapen (SM) Landsväg Linje på Tierp Arena, Uppsala. SM-helgen är ett samarbete mellan Svenska Cykelförbundet och Upsala CK och är världens äldsta cykeltävling i oavbruten följd. Det är ett blandat startfält i år med såväl erfarna elitcyklister som yngre förmågor som visat starka prestationer under de senaste säsongerna. Först ut på tävlingsbanan var Herr Junior.

På den 114 kilometer långa banan blev det ett lopp med tidig utbrytning av de fyra cyklisterna Johan Borgström, Höllviken CK, Erik Ekman, Södertälje CK, Max Nielsen, CK Wänershof och Olle Börner, CK Ringen. I början på tävlingen jagade klungan sporadiskt och inte förrän på slutet tog dom upp jakten på riktigt då dom körde in utbrytningen med 2 kilometer kvar. Med en spurt mot mål tog Leo Jacobsson hem vinsten, säger Lucas Persson, Förbundskapten Landsväg, Svenska Cykelförbundet.

På eftermiddagen var det dags för Dam Senior att slåss om prisplatserna. Den lugnare starten trappade upp spänningen stegvis.  

Racet var ganska avvaktande från start med olika grupperingar som gick iväg utan att bli jagade. På sista varvet blev det tävling ordentligt när bland annat Julia Borgström, Höllviken CK och Nathalie Eklund, Umara Sports Club, trappade upp farten. Satsningen höll dock inte hela vägen i mål. Emilia Fahlin, Örebrocyklisterna, vann klungspurten bakom och kom på femte plats i mål medan Clara Lundmark, Norbergs CK, blev den bästa U23. Det som avgjorde tävlingen var när det var ungefär tre varv kvar och en grupp på fyra cyklister gick iväg och höll ihop hela vägen till mål med Carin Winell som segrare, säger Alexander Wetterhall, assisterande Förbundskapten, Landsväg, Svenska Cykelförbundet. 

 Resultat

Herr Junior:

  1. Leo Jacobsson, CK Bure, 2:42:43
  2. Rasmus Käll, Falu CK, 2:42:43
  3. Joel Warrén, HiQ sports Club, 2:42:43

Dam Senior:

  1. Carin Winell, CK Hymer, 3:03:26
  2. Hanna Johansson, Team Jarla CK, 3:03:26
  3. Alexandra Nessmar, Team Ormsalva AC, 3:03:26

Fullständig resultatlista finns här

Imorgon, söndag 20 juni, är Dam Junior först ut på banan med start kl 09.30, som följs av Herr Senior kl 12.00.

Livesändningen kommer gå att följa HÄR under hela dagen.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Efter bakslaget tidigare i sommar; nu kan det koras SM-mästare i Trollhättan!23.7.2021 15:28:53 CEST | Pressmeddelande

I juni släppte Svenska Cykelförbundet (SCF) det tråkiga beskedet att SM XCM (Cross Country Maraton), i samband med Finnmarksturen 2021, behövde ställas in på grund av det rådande pandemiläget. Ett flertal intresseanmälningar att ta över arrangemanget skickades in, men tyvärr krockade datumförslagen med både internationella mästerskap och internationella tävlingar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum