Lärarnas Riksförbund

Stoppa nedskärningarna i skolan

Dela

En besparingsvåg har sköljt över skolorna. Samtidigt har staten infört ett bidrag för stärkt likvärdighet i förskoleklass och grundskola som förutsätter att kommunerna inte drar ner på sina egna skolsatsningar.

Redan i våras anade Lärarnas Riksförbund oråd om hur kommunerna använde dessa öronmärkta pengar. Efter en enkätundersökning bland våra kommunombud kunde vi konstatera att de pengar som egentligen är avsedda för undervisning och elevhälsa spenderats på annat. 

Det är inte förvånande utan högst rimligt att Skolverket nu sätter ner foten och kräver tillbaka felaktigt använda pengar. Samtidigt är det en katastrof för skolan att resurserna använts fel och att risken för ännu fler neddragningar hänger i luften, som en konsekvens av Skolverkets beslut, säger Åsa Fahlén ordförande för Lärarnas Riksförbund.

År 2020 ska detta viktiga statsbidrag omfatta sex miljarder kronor. Skolan är beroende av denna statliga finansiering, och därför är det viktigt att staten fortsätter med kontrollerna, men framförallt att man skärper formuleringarna i den förordning som styr statsbidraget.

Pengarna ska inte få lov att användas till annat än undervisning och elevhälsa. Det ska inte finnas något tvivel, säger Åsa Fahlén.

Flera kommuner och en enskild skolhuvudman har angett att de haft interna effektiviseringskrav på verksamheten. Detta har Skolverket slagit ner på i sin granskning. Effektiviseringskrav, i klartext besparingar, går inte ihop med intentionerna för statsbidraget. Sex kommuner och en enskild skolhuvudman blir återbetalningsskyldiga.

Detta är ett bevis på att kommunerna inte klarar av att ha ansvar för skolans finansiering, något förbundet länge påpekat. Frågan är hur många allvarliga försummelser som ska krävas för att politikerna ska inse allvaret. Staten måste prioritera ett sektorsbidrag för grundskolan, då dagens system sedan länge förlorat sin legitimitet, säger Åsa Fahlén.

Kontakter

För upplysningar: 
Håkan Carlsson, presskontakt Lärarnas Riksförbund, hakan.carlsson@lr.se
073-438 92 57

Bilder

Om

Lärarnas Riksförbund
Lärarnas Riksförbund
Sveavägen 50
111 34 Stockholm

070- 262 27 00https://www.lr.se/

Lärarnas Riksförbund är det akademiska förbundet som enbart organiserar behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare. Med 90 000 medlemmar är vi ett av de största förbunden inom Saco.

Följ Lärarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lärarnas Riksförbund

Risk för politisk bluffpoker22.1.2020 15:48:29 CETPressmeddelande

Idag har besked kommit om att delar av oppositionen enats om en ändringsbudget. Den innehåller mer pengar till kommunerna som i bästa fall kan gå till skolan men där finns också stora orosmoln. – Om man bestämmer sig för att skära ner på skolans lärarassistenter så måste vi få en garanti för att dessa pengar ovillkorligen återförs till skolan. Annars är det bara en politisk bluffpoker som riskerar att drabba skolan, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Lärarnas Riksförbund kräver en översyn av timplanen17.1.2020 11:35:42 CETPressmeddelande

I samband med Skolverkets översyn av kursplaner i höstas blev det uppenbart att det är svårt att få allting att rymmas inom skolans nuvarande timplan. Att det finns en stor stoffträngsel gäller framför allt ämnet historia. Detta var också anledningen till att Skolverket ville stryka antikens historia ur kursplanen, men efter hård kritik får antiken vara kvar i undervisningen. Skolverket hade inte mandat att föreslå utökad timplan men det var uppenbart att de såg problemet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum