Svea Ekonomi

Summering av julhandeln 2020: Svenskarna näthandlar som aldrig förr

Dela

När Svea summerar förra årets e-handelstopp framgår det att shoppingen online nådde nya höjder. Det totala värdet av försäljningen ökade med totalt 63 procent och antal köp med hela 87 procent. Även e-handelsruscherna Black Week och Cyber Monday nådde nya nivåer både sett till total försäljning men också antalet genomförda köp. Dessutom har många äldre nu e-handlat.

Inför förra årets julhandel spåddes nya höjder av e-handeln, till följd av restriktioner och råd om att handla online. Nu presenterar Svea data från vad som blev en av de mest intensiva e-handelsperioderna någonsin. Det totala försäljningsvärdet under julhandeln ökade med 63 procent från året innan. Och antalet ordrar steg med 87 procent.

Black Week inledde julhandeln med en ökning om 56 procent sett till den totala försäljningen. Antal köp steg med 72 procent jämfört med föregående år. Cyber Monday som avslutar rea-veckan genererade också en ökning både för antal ordrar och försäljningen totalt.

– Vi visste på förhand att 2020 års e-handelshögtider skulle slå föregående år med tanke på de nya riktlinjer som införts. Många har under året förlitat sig mer på e-handeln, för att minska antalet besök i butiker. För många i branschen har det inneburit en omställning när nätshoppingen ökat snabbt på kort tid. Där snabb anpassning till ökad försäljning och tillräckliga lager inför handelshögtiderna varit nyckelpunkter, säger Emma Lindgren, expert på digital konsumtion, Svea Ekonomi.

Ökning bland unga som gamla

Allt fler får upp ögonen för e-handeln till följd av pandemin. Och ruschen inför julen 2020 var inget undantag. Flest köp gjordes av de i åldern 36 till 45. Där ökade antal köp med 70 procent. Den äldre generationen har också börjat e-handla mer. I åldrarna 55 till 65 ökade antal köp även där med 70 procent. Och i åldersgruppen över 65 år så var motsvarande siffra 61 procent.

– Under året har man mer eller mindre varit tvungen att handla online, det ser vi också i datan. Äldre människor har fortfarande en högre tröskel till e-handeln då det är kopplat till digitala vanor. Vilket inte är lika utbrett bland de äldre. Men vi ser att allt fler äldre e-handlar och det är även något som jag tror vi kommer se allt mer av, i takt med att näthandeln fortsätter att utvecklas, säger Emma Lindgren, expert på digital konsumtion, Svea Ekonomi.

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Svea Ekonomi
Svea Ekonomi
Evenemangsgatan 31
169 81 Solna

Svea Ekonomikoncernen är en finansiell företagsgrupp med verksamhet i ett flertal europeiska länder. Med trettio års erfarenhet av att korta ned företags kredittider är vi idag ett naturligt val för många företagare när det gäller att välja finansieringspartner.

 

Följ Svea Ekonomi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svea Ekonomi

Amazon inget hot för svenska e-handlare25.2.2021 07:45:00 CETPressmeddelande

Efter flera år av rykten lanserade Amazon sin svenska e-handelsplattform i oktober 2020. Reaktionerna på e-handelsjättens intåg har varit både positiv och negativ, men frågan är hur de svenska e-handlarna själva ser på det. Svea och Paysons senaste undersökning visar att inte rör sig om någon utbredd oro från e-handlarnas sida och bara drygt var tredje kommer genomföra åtgärder i deras e-butiker till följd av lanseringen.

Ny undersökning från Svea: Svenskar avstår gemensam ekonomi – litar inte på sin partner15.12.2020 07:33:00 CETPressmeddelande

Tre av fyra svenskar har gemensamma utgifter och i de allra flesta fall handlar det om delade kostnader med en maka/make eller sambo. Men en ny undersökning från bank- och finansgruppen Svea visar att var sjunde medvetet undanhållit ekonomin från sin partner. De vanligaste anledningarna? Att den egna ekonomin är privat, bristande tillit och man skäms över sin ekonomi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum