Svenska Parasportförbundet och Paralympiska KommittéSvenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Sveriges Paralympiska Kommitté ger fyra namn grönt ljus till Paralympics i Tokyo

Dela

Med 291 dagar kvar till Paralympics i Tokyo gör Sveriges Paralympiska Kommitté sin tredje förhandsuttagning. Tre bordtennisspelare och en bocciaspelare – alla med paralympiska meriter – sällar sig till skaran av uttagna paralympier.

– Det här är aktiva med fina mästerskaps- och tävlingsmeriter som vi vet kan kan gå långt i Tokyo och vara med och slåss om medaljerna. Med uttagningen vill vi ge dem bästa möjliga förutsättningar för att kunna fortsätta att förbereda sig inför spelen som är mindre än ett år bort, säger Ines Lopes, truppledare och sportchef på Sveriges Paralympiska Kommitté. 

De fyra uttagna är: 

Ingela Lundbäck Bordtennis klass WS5 + WT4-5
Ingela Lundbäck har mångårig mästerskapsrutin med medaljer från bland annat Paralympics och VM. Hon har stor potential att slåss om medaljerna i Tokyo i både singelspelet och lagspelet. Sedan tidigare är lagkamraten Anna-Carin Ahlquist uttagen.

Alexander Öhgren, Bordtennis klass MS3
Efter en tuff period av utbrändhet är Alexander Öhgren tillbaka i bordtennisens internationella toppskikt. Han är rankad femma i världen och har stora chanser att gå långt i ett slutspel i Tokyo.

Emil Andersson, Bordtennis klass MS8
Emil Andersson har efter lagsilvret i Paralympics i Rio fortsatt att ta mästerskapsmedaljer i både lag- och singelspel och gång på gång besegrat högre rankade spelare. Därmed är han också en av idrottarna att räkna med på podiet i Tokyo. 

Maria Bjurström, Boccia klass BC3 individuellt
Maria Bjurström debuterade i Paralympics i Rio 2016 där hon lyckades ta sig vidare till slutspel som avslutade med en åttonde plats. Hon är för närvarande den femte högst rankade kvinnliga spelaren i världen och på 19:e plats totalt i mixade klassen. Uttagningen ger henne bästa möjliga förutsättningar för att kunna prestera på topp i Tokyo.

Sedan tidigare uttagna: 

  • Anna-Carin Ahlquist, bordtennis 
  • Anna Beck, cykel 
  • Henrik Marvig, cykel
  • Lina Watz, simning
  • Pernilla Lindberg, simning
  • Anna Normann, sportskytte
  • Joackim Norberg, sportskytte
  • Stefan Olsson, rullstolstennis
  • Paradressyrlaget

Bilder

Om

Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.parasport.se

Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté är ett av 71 Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning inom 15 idrotter.

Vi har ca 37 000 medlemmar organiserade i ca 500 föreningar.

Parasportförbundet innehar även rollen som Sveriges Paralympiska Kommitté med ansvar för den paralympiska idrotten och Sveriges deltagande i Paralympics. 

Vi leder också arbetet med Special Olympics Sweden, som är bredd- och motionsidrott för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Notering: Paralympics är Parasportens motsvarighet till de Olympiska Spelen.

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Miljoner från ATG till Sveriges paralympier8.5.2021 19:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter ett års pandemi-väntan är det äntligen dags för Paralympics i Tokyo, 24 augusti-5 september. För att skapa bästa möjliga förutsättningar för de svenska paralympierna att lyckas bidrar ATG årligen, i samband med Paralympiatravet, med ett ekonomiskt stöd till Sveriges Paralympiska Kommitté. I år blev summan 2 097 256 kronor. – Det här betyder otroligt mycket för våra idrottare, kommenterar Åsa Llinares Norlin, ordförande i Sveriges Paralympiska Kommitté.

Täby Badminton prisas av ATG Drömfond®4.5.2021 09:41:16 CEST | Pressmeddelande

Täby Badminton är en av Sveriges mest framgångsrika badmintonklubbar, med hela 243 SM-guld och medaljer i VM och EM. Nu prisas Täby Badminton av ATG Drömfond® för sitt arbete med att tillgängliggöra badmintonsporten för personer med funktionsnedsättning. – Det här ger oss ännu större möjligheter att ta emot fler barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning som vill spela badminton hos oss, säger klubbchefen Peter Axelsson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum