SVT:s dokumentär Persona non grata frias
Granskningsnämnden för radio och tv friar SVT:s uppmärksammade program "Persona non grata" som handlade om en brottsanklagad komiker. Programmen strider inte mot kraven på opartiskhet och saklighet.
Programmen
Persona non grata sändes i två avsnitt samma kväll i april 2021. Programmen handlade om komikern A som blivit anklagad för bland annat våldtäkt och sexuella övergrepp och att förundersökningarna lagts ner. Programmen utgjordes till stor del av intervjuer med A själv som berättade om sin upplevelse.
Anmälarna anser att programmen var ensidiga och att A fick stort utrymme att hävda sin oskuld och rentvå sig själv. De anser också att programmen var vinklade och ifrågasätter vad själva syftet var med programmen.
Programföretagets yttrande
SVT anser att programmen överensstämmer med kraven på opartiskhet och saklighet. De anför bland annat att syftet med programmen var att skildra en situation där en person i lagens mening ska betraktas som oskyldig men ändå upplever sig som dömd i allmänhetens ögon. Tanken var att belysa händelserna från ett tydligt personligt perspektiv. Programmen medverkade också till att stimulera till debatt samt bredda och problematisera diskussionen kring hur sexualbrott hanteras i vårt rättssystem. SVT:s utgångspunkt var inte att granska rättsfallet eller ta ställning i skuldfrågan.
Nämndens bedömning
Ämnet för programmen var av sådant känsligt slag som kräver att programföretaget iakttar försiktighet så att de inte riskerar att framstå som partiska till förmån för endera sida. I prövningen av om det valda programupplägget innebär att den ena partens syn dominerar på ett sätt som är oförenligt med kravet på opartiskhet konstaterar granskningsnämnden att programmen inte gjorde anspråk på att reda ut sakförhållandena eller sanningshalten i anklagelserna mot A. I stället var utgångspunkten för de aktuella programmen att skildra A:s upplevelse av att vara anklagad för våldtäkt och sexuella ofredanden utan att anklagelserna hade prövats av domstol. Denna utgångspunkt redovisades på ett tydligt sätt i inledningen av respektive program. Till detta kommer att det tydligt framgick att A var anklagad för flera brott och att en medverkande journalist gav sin syn på trovärdigheten hos två av kvinnorna som polisanmält A samt kritiserade såväl A:s förhållningssätt som rättsväsendets generellt bristfälliga hantering av sexualbrott. Sammantaget anser nämnden att programmen inte givits en utformning som strider mot kraven i sändningstillståndet.
Tre ledamöter var skiljaktiga och anser att programmen borde fällas avseende kravet på opartiskhet.
I enlighet med GDPR kommer granskningsnämndens beslut inte att publiceras på myndighetens webbplats.
Fällda ärenden
- P3 Nyheter, inslag om att ett besökscentrum och konsthall kommer att stängas; fråga om saklighet (21/02837)
- Lokala Nyheter Stockholm, SVT1, inslag om Bromma flygplats; fråga om saklighet (21/01785)
Övriga friade ärenden
- Stadsinspektionen, P1, program om arkitektur och stadsplanering i Avesta; fråga om opartiskhet och saklighet (21/00566)
- Rapport, SVT1, inslag om upplösningen av ett politiskt möte i Ryssland; fråga om saklighet (21/01484)
- Dokument utifrån: Ett amerikanskt blodbad, SVT2, program om USA:s före detta president; fråga om opartiskhet och saklighet (21/01052 och 21/01064)
- Aktuellt, SVT2, inslag om våldsbejakande islamism; fråga om opartiskhet, saklighet och beriktigande (21/02151)
- Kulturnyheterna, SVT Play, inslag om ett företag som använder algoritmer för att skapa affischkonst; fråga om otillbörligt gynnande (21/02267)
- Trailers för Clownmördaren och Candyman och Vem dödade Agneta? – Mysteriet i Mistekärr, TV4; fråga om televisionens särskilda genomslagskraft (21/02706)
Nyckelord
Kontakter
Helena Söderman
Tel:08-58007010helena.soderman@mprt.seLänkar
Om
Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.
Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.
Följ Myndigheten för press, radio och tv
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv
Drygt 80 miljoner i stöd till lokal journalistik22.6.2022 15:43:15 CEST | Pressmeddelande
Idag meddelar mediestödsnämnden beslut om stöd för lokal journalistik. Totalt beviljas 132 ansökningar stöd om cirka 84,6 miljoner kronor. Dessutom beviljas tio av ansökningarna stöd för tre år.
Granskningsnämnden fäller ett inslag i TV4 nyheterna20.6.2022 11:20:17 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden har prövat sakligheten i flera program och inslag. Nämnden fäller ett inslag i TV4 Nyheterna då resultatet i en studie om covid-19 återgavs på ett missvisande sätt.
Public service uppfyller sitt uppdrag17.6.2022 13:18:17 CEST | Pressmeddelande
Idag överlämnar granskningsnämnden sin bedömning av public service-företagens verksamhet för 2021 till regeringen. Granskningen visar att bolagen uppfyller sina public service-uppdrag.
TV4 fälls för inslag om kanadensisk demonstration3.6.2022 10:41:53 CEST | Pressmeddelande
I ett inslag i TV4 Nyheterna kallades en demonstration mot covid-19-restriktioner för en antivaccindemonstration. Granskningsnämnden fäller inslaget för en missvisande bild av vilka som demonstrerade och varför.
Inslag om demonstrationer mot vaccinpass frias av granskningsnämnden23.5.2022 12:47:20 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden har friat ett inslag i SVT:s Morgonstudion som sändes tidigare i år. Inslaget handlade om ideologierna bakom de demonstrationer mot vaccinpass som skulle hållas på flera platser i Sverige dagen efter sändningen av inslaget (22/00205).
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum