Tågvärds ifrågasättande av pojkars identitet var trakasserier
De tre bröderna och deras mamma åkte tåg mellan Skurup och Malmö när en tågvärd kom fram för att kontrollera brödernas skolkort. I samband med kontrollen såg tågvärden att bröderna hade svenskklingande efternamn. Hon ifrågasatte då om bröderna verkligen var de rätta innehavarna av skolkorten med hänvisning till pojkarnas utseende.
Mamman gick fram till tågvärden och frågade vad hon hade menat med sin kommentar. Tågvärden svarade att personer med ett sådant utseende som bröderna inte brukar vara svenskar.
DO anser att tågvärdens kommentar och ifrågasättande av brödernas etniska tillhörighet har utgjort en kränkning av deras värdighet. Det är därmed fråga om trakasserier i diskrimineringslagens mening, och DO anser därför att Region Skåne har utsatt bröderna för diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet.
– Att utifrån sitt utseende eller sin hudfärg bli utpekad och ifrågasatt är alltid en kränkning, men för den som får uppleva det igen och igen kan det också bidra till en känsla av exkludering. Verksamheter som omfattas av diskrimineringslagens förbud mot diskriminering måste därför vara särskilt uppmärksamma på att ett missgynnande bemötande inte förekommer i verksamheten, säger DO Lars Arrhenius.
DO begär nu att regionen ska betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till var och en av bröderna. I det fall regionen motsätter sig DO:s begäran kommer DO att lämna in stämningsansökan till tingsrätten.
DO 2022/960
Fakta
Trakasserier är ett agerande som kränker någons värdighet och som har samband med en eller flera av de sju diskrimineringsgrunderna. Det kan handla om kommentarer, nedsättande skämt, gester eller utfrysning.
Trakasserier är beteenden som är oönskade av den som blir utsatt. Det är alltså den som blir utsatt för trakasserier som avgör vad som är oönskat eller kränkande.
Ofta kan det krävas att den som blir utsatt gör klart för den som trakasserar att beteendet är oönskat, men i vissa situationer anses kränkningen vara så tydlig att ett påpekande inte krävs från den som känner sig trakasserad.
Nyckelord
Kontakter
Clas LundstedtPressansvarig
Foto: Hans Alm
Om
Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet som arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.
Följ Diskrimineringsombudsmannen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen
Ny forskningsöversikt från DO visar omfattande risk för diskriminering i samband med rekrytering8.6.2023 09:14:14 CEST | Pressmeddelande
Det finns en omfattande risk för diskriminering i arbetslivet, och det gäller inte minst i samband med rekrytering. I en ny forskningsöversikt samlar Diskrimineringsombudsmannen (DO) aktuell forskning om diskriminering i rekryteringssituationer.
Bristande tillgänglighet när person med ledsagare nekades inträde till simhall31.5.2023 08:57:54 CEST | Pressmeddelande
En person som till följd av en funktionsnedsättning har ledsagare nekades inträde till en simhall i Malmö. Skälet var att personen och ledsagaren har olika kön och att simhallens policy förbjuder personer över 7 år att byta om i omklädningsrum för det motsatta könet. Enligt DO har det varit fråga om diskriminering i form av bristande tillgänglighet.
Missgynnande när byggföretag avslutade snickares provanställning29.5.2023 09:46:51 CEST | Pressmeddelande
Diskrimineringsombudsmannen (DO) begär att ett byggföretag ska betala skadestånd till en man vars provanställning avbröts efter att han varit hemma för vård av sitt allvarligt sjuka barn. Enligt DO utgör företagets agerande ett missgynnande enligt föräldraledighetslagen.
Lärare utsatte gymnasieelev för sexuella trakasserier under flera års tid16.5.2023 08:54:00 CEST | Pressmeddelande
En lärare på en gymnasieskola i Skåne utsatte en elev under flera års tid för sexuella trakasserier. Diskrimineringsombudsmannen (DO) begär nu att kommunen ska betala diskrimineringsersättning till eleven.
Ny rapport från DO: Diskriminering ett utbrett samhällsproblem11.5.2023 08:02:50 CEST | Pressmeddelande
Diskriminering är ett utbrett samhällsproblem och förekommer inom alla områden i det svenska samhället. Det här visar DO:s första årsrapport om förekomst av diskriminering i Sverige. Rapporten pekar på att riskerna att utsättas är särskilt stora i skolan och i arbetslivet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum