Svenska institutet

Teklafestivalen en del av Sweden Makes Music i New York

Dela

2019 var året då Teklafestivalen lanserades internationellt. Den 16 december är Tekla, som grundades av Robyn 2015, en del av Sweden Makes Music i New York.

Tekla i Brasília. Foto: Nathalia Millen
Tekla i Brasília. Foto: Nathalia Millen

Kungliga Tekniska högskolan (KTH) har organiserat Teklafestivaler tillsammans med Robyn i Stockholm de senaste fem åren, och när Tekla ger sig ut i världen är målet precis som förut: att involvera fler tjejer i STEM (naturvetenskap, teknologi, ingenjörskonst och matematik) genom att erbjuda dem miljöer där de kan bygga, testa och skapa med teknik tillsammans med kvinnliga förebilder.

Den internationella lanseringen presenteras av Svenska institutet och KTH tillsammans med svenska ambassader och konsulat och är en del av Svenska institutets uppdrag att skapa dialog kring viktiga samhällsfrågor internationellt. Under 2019 har Tekla besökt Washington, Brasília och Mumbai och kommer att fortsätta att inspirera flickor runt om i världen under 2020.

I New York utgör Teklafestivalen en del av Sweden Makes Music och fokus ligger på utmaningar och möjligheter för flickor och kvinnor i musikbranschen. De senaste sju åren har generalkonsulatet och Export Music Sweden i samarbete med Luger drivit projektet Sweden Makes Music för att uppmärksamma svensk musik och musikindustri i USA. Artister som Sabina Ddumba, Silvana Imam och Sarah Klang har tidigare deltagit och nu återvänder projektet med artisterna Elias, Mapei, Le Sinner, DJ Clea och Morabeza Tobacco.

Temat för Tekla i New York är musikproduktion och workshopledare är Brenda El Rayes och Barbara Chamoun från Popkollo, ett musikläger för tjejer och transpersoner som startades i Hultsfred 2003 och som sedan dess haft över 4 000 deltagare. Popkollo var också en förebild för Robyn när hon tog initiativet till Teklafestivalen.

– Teklas värderingar är universella och vi är vi glada att kunna nå ut till tjejer i New York. Det finns stora glapp mellan könsrollerna i dagens musikindustri och därför måste vi börja tidigt med att visa på möjligheter och skapa förebilder för framtida generationer, säger Barbara Chamoun.

I anslutning till festivalen hålls en paneldiskussion, Tekla Dialogue, om underrepresentationen av kvinnor inom music-tech och STEM, bristen på förebilder och hur tjejers och kvinnors roller kan stärkas. I paneldiskussionen i New York deltar förutom Barbara Chamoun även Mapei, Yamilée Toussaint Beach, grundare av STEM From Dance och Phi Pham, verkställande direktör för Building Beats. Panelsamtalet modereras av Vanessa Hill, som grundat YouTube-kanalen Braincraft.

Madeleine Sjöstedt är generaldirektör för Svenska institutet:


– Tekla handlar inte bara om innovation och om hur vi ska få fler flickor och kvinnor att intressera sig för tech. Det handlar helt enkelt om att jämställdhet är en grundläggande mänsklig rättighet.


KTH:s rektor Sigbritt Karlsson menar att det gemensamma uppdraget att locka fler kvinnor och flickor till teknikstudier och en fortsatt karriär inom STEM handlar om kvalitet.


– Vi behöver kunna nå så mycket talang och potential som möjligt. Det är därför viktigt att vi uppmuntrar tjejer – från alla kulturer. Även i Sverige kämpar vi med att engagera kvinnor inom teknikområdet.Nyckelord

Kontakter

För frågor om Teklafestivalen, kontakta Sanna Cedergren, KTH, sannace@kth.se.
För frågor om Teklas internationella projekt, kontakta Ulrika Rosvall, Svenska institutet, ulrika.rosvall@si.se.

Bilder

Tekla i Brasília. Foto: Nathalia Millen
Tekla i Brasília. Foto: Nathalia Millen
Ladda ned bild

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Swedish Design Movement – en hållbar designrörelse tar plats i Paris31.8.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kan design vara nyckeln till en hållbar framtid? För första gången presenteras nya Swedish Design Movement samlat för en internationell publik. Under september går över trettio svenska formgivare och designföretag samman i en gemensam manifestation på Svenska institutet i Paris. I utställningar och seminarier möter de branschkollegor och diskuterar hur design kan bidra till en hållbar omställning.

Sverige och Indien utvecklar lösningar för framtidens transporter24.2.2021 14:53:29 CET | Pressmeddelande

Den 26–28 februari 2021 bjuder Svenska institutet in till ett 42-timmar långt digitalt hackaton: Sweden-India Mobility Hack – Changing the way we move. Ett femtiotal partners från internationella branschledande företag till startups, inkubatorer och forskningsinstitut från Indien och Sverige har anslutit sig. Målet är att gemensamt arbeta med viktiga frågor gällande säkra och hållbara transporter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum