Svenska institutet

Teklafestivalen en del av Sweden Makes Music i New York

Dela
2019 var året då Teklafestivalen lanserades internationellt. Den 16 december är Tekla, som grundades av Robyn 2015, en del av Sweden Makes Music i New York.
Tekla i Brasília. Foto: Nathalia Millen
Tekla i Brasília. Foto: Nathalia Millen

Kungliga Tekniska högskolan (KTH) har organiserat Teklafestivaler tillsammans med Robyn i Stockholm de senaste fem åren, och när Tekla ger sig ut i världen är målet precis som förut: att involvera fler tjejer i STEM (naturvetenskap, teknologi, ingenjörskonst och matematik) genom att erbjuda dem miljöer där de kan bygga, testa och skapa med teknik tillsammans med kvinnliga förebilder.

Den internationella lanseringen presenteras av Svenska institutet och KTH tillsammans med svenska ambassader och konsulat och är en del av Svenska institutets uppdrag att skapa dialog kring viktiga samhällsfrågor internationellt. Under 2019 har Tekla besökt Washington, Brasília och Mumbai och kommer att fortsätta att inspirera flickor runt om i världen under 2020.

I New York utgör Teklafestivalen en del av Sweden Makes Music och fokus ligger på utmaningar och möjligheter för flickor och kvinnor i musikbranschen. De senaste sju åren har generalkonsulatet och Export Music Sweden i samarbete med Luger drivit projektet Sweden Makes Music för att uppmärksamma svensk musik och musikindustri i USA. Artister som Sabina Ddumba, Silvana Imam och Sarah Klang har tidigare deltagit och nu återvänder projektet med artisterna Elias, Mapei, Le Sinner, DJ Clea och Morabeza Tobacco.

Temat för Tekla i New York är musikproduktion och workshopledare är Brenda El Rayes och Barbara Chamoun från Popkollo, ett musikläger för tjejer och transpersoner som startades i Hultsfred 2003 och som sedan dess haft över 4 000 deltagare. Popkollo var också en förebild för Robyn när hon tog initiativet till Teklafestivalen.

– Teklas värderingar är universella och vi är vi glada att kunna nå ut till tjejer i New York. Det finns stora glapp mellan könsrollerna i dagens musikindustri och därför måste vi börja tidigt med att visa på möjligheter och skapa förebilder för framtida generationer, säger Barbara Chamoun.

I anslutning till festivalen hålls en paneldiskussion, Tekla Dialogue, om underrepresentationen av kvinnor inom music-tech och STEM, bristen på förebilder och hur tjejers och kvinnors roller kan stärkas. I paneldiskussionen i New York deltar förutom Barbara Chamoun även Mapei, Yamilée Toussaint Beach, grundare av STEM From Dance och Phi Pham, verkställande direktör för Building Beats. Panelsamtalet modereras av Vanessa Hill, som grundat YouTube-kanalen Braincraft.

Madeleine Sjöstedt är generaldirektör för Svenska institutet:


– Tekla handlar inte bara om innovation och om hur vi ska få fler flickor och kvinnor att intressera sig för tech. Det handlar helt enkelt om att jämställdhet är en grundläggande mänsklig rättighet.


KTH:s rektor Sigbritt Karlsson menar att det gemensamma uppdraget att locka fler kvinnor och flickor till teknikstudier och en fortsatt karriär inom STEM handlar om kvalitet.


– Vi behöver kunna nå så mycket talang och potential som möjligt. Det är därför viktigt att vi uppmuntrar tjejer – från alla kulturer. Även i Sverige kämpar vi med att engagera kvinnor inom teknikområdet.



Nyckelord

Kontakter

För frågor om Teklafestivalen, kontakta Sanna Cedergren, KTH, sannace@kth.se.
För frågor om Teklas internationella projekt, kontakta Ulrika Rosvall, Svenska institutet, ulrika.rosvall@si.se.

Bilder

Tekla i Brasília. Foto: Nathalia Millen
Tekla i Brasília. Foto: Nathalia Millen
Ladda ned bild

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet (SI) är en myndighet med uppdrag att skapa intresse och förtroende för Sverige utomlands. Vi arbetar med Sverigefrämjande, samarbete i Östersjöregionen och global utveckling. www.si.se

Söker du som är journalist en fin miljö mitt i centrala Paris för intervju eller fotografering? Det finns möjlighet att vara på Svenska institutet Paris, ett stadspalats med trädgård, mötes- och utställningsrum mitt i Marais (www.institutsuedois.fr). Kontakt: gunilla.noren@si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Sverigebilden i Mellanöstern och Asien har försämrats men en majoritet är fortsatt positiv14.12.2023 07:15:00 CET | Pressmeddelande

Svenska institutets undersökning av Sverigebilden i Mellanöstern och Asien visar att koranbränningar och felaktiga budskap om att den svenska staten kidnappar muslimska barn har bidragit till en försämrad bild av Sverige. Dock har fler fortsatt en positiv uppfattning om Sverige än en negativ. Hög livskvalitet och engagemang i miljöfrågor anses vara landets främsta styrkor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye