Svenska institutet

Teklafestivalen en del av Sweden Makes Music i New York

Dela

2019 var året då Teklafestivalen lanserades internationellt. Den 16 december är Tekla, som grundades av Robyn 2015, en del av Sweden Makes Music i New York.

Tekla i Brasília. Foto: Nathalia Millen
Tekla i Brasília. Foto: Nathalia Millen

Kungliga Tekniska högskolan (KTH) har organiserat Teklafestivaler tillsammans med Robyn i Stockholm de senaste fem åren, och när Tekla ger sig ut i världen är målet precis som förut: att involvera fler tjejer i STEM (naturvetenskap, teknologi, ingenjörskonst och matematik) genom att erbjuda dem miljöer där de kan bygga, testa och skapa med teknik tillsammans med kvinnliga förebilder.

Den internationella lanseringen presenteras av Svenska institutet och KTH tillsammans med svenska ambassader och konsulat och är en del av Svenska institutets uppdrag att skapa dialog kring viktiga samhällsfrågor internationellt. Under 2019 har Tekla besökt Washington, Brasília och Mumbai och kommer att fortsätta att inspirera flickor runt om i världen under 2020.

I New York utgör Teklafestivalen en del av Sweden Makes Music och fokus ligger på utmaningar och möjligheter för flickor och kvinnor i musikbranschen. De senaste sju åren har generalkonsulatet och Export Music Sweden i samarbete med Luger drivit projektet Sweden Makes Music för att uppmärksamma svensk musik och musikindustri i USA. Artister som Sabina Ddumba, Silvana Imam och Sarah Klang har tidigare deltagit och nu återvänder projektet med artisterna Elias, Mapei, Le Sinner, DJ Clea och Morabeza Tobacco.

Temat för Tekla i New York är musikproduktion och workshopledare är Brenda El Rayes och Barbara Chamoun från Popkollo, ett musikläger för tjejer och transpersoner som startades i Hultsfred 2003 och som sedan dess haft över 4 000 deltagare. Popkollo var också en förebild för Robyn när hon tog initiativet till Teklafestivalen.

– Teklas värderingar är universella och vi är vi glada att kunna nå ut till tjejer i New York. Det finns stora glapp mellan könsrollerna i dagens musikindustri och därför måste vi börja tidigt med att visa på möjligheter och skapa förebilder för framtida generationer, säger Barbara Chamoun.

I anslutning till festivalen hålls en paneldiskussion, Tekla Dialogue, om underrepresentationen av kvinnor inom music-tech och STEM, bristen på förebilder och hur tjejers och kvinnors roller kan stärkas. I paneldiskussionen i New York deltar förutom Barbara Chamoun även Mapei, Yamilée Toussaint Beach, grundare av STEM From Dance och Phi Pham, verkställande direktör för Building Beats. Panelsamtalet modereras av Vanessa Hill, som grundat YouTube-kanalen Braincraft.

Madeleine Sjöstedt är generaldirektör för Svenska institutet:


– Tekla handlar inte bara om innovation och om hur vi ska få fler flickor och kvinnor att intressera sig för tech. Det handlar helt enkelt om att jämställdhet är en grundläggande mänsklig rättighet.


KTH:s rektor Sigbritt Karlsson menar att det gemensamma uppdraget att locka fler kvinnor och flickor till teknikstudier och en fortsatt karriär inom STEM handlar om kvalitet.


– Vi behöver kunna nå så mycket talang och potential som möjligt. Det är därför viktigt att vi uppmuntrar tjejer – från alla kulturer. Även i Sverige kämpar vi med att engagera kvinnor inom teknikområdet.Nyckelord

Kontakter

För frågor om Teklafestivalen, kontakta Sanna Cedergren, KTH, sannace@kth.se.
För frågor om Teklas internationella projekt, kontakta Ulrika Rosvall, Svenska institutet, ulrika.rosvall@si.se.

Bilder

Tekla i Brasília. Foto: Nathalia Millen
Tekla i Brasília. Foto: Nathalia Millen
Ladda ned bild

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Sverige på plats 15 av 50 i studie om länders hantering av hälsokriser25.8.2020 19:01:55 CESTPressmeddelande

I den första delen av årets Nation Brands Index (NBI) som publiceras i dag mäts styrkan i 50 länders nationsvarumärken kopplad till deras hantering av hälsokriser såsom coronapandemin. I enkätundersökningen där 20 000 personer från 20 länder tillfrågats placerar sig Sverige på plats 15 av 50 länder. Studien visar även att benägenheten att besöka ett land under de närmaste åren kommer att vara avhängig hur väl landet hanterat coronapandemin.

Svenska institutet bjuder på globalt digitalt nationaldagsfirande i 24 timmar3.6.2020 09:02:46 CESTPressmeddelande

På Sveriges nationaldag den 6 juni arrangerar Svenska institutet en 24 timmar lång livesändning, Sweden live: National Day @ home. Dagen kommer att bjuda på musikuppträdanden, kulturevenemang, hemma-hos-inslag och museivisningar anpassade för en internationell publik i alla världens olika tidszoner. Under dagen möter vi bland många andra Kronprinsessan med familj och statsminister Stefan Löfven samt artisten Oscar Zia och kocken Camilla Hamid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum