Trafikverket

The Connecting Europe Express - ett rEUllande järnvägssamtal genom Sverige

Dela

Den 1 oktober kommer Connecting Europe Express till Sverige med två tydliga syften – att genom samtal och möten öka medvetenheten om järnvägens bidrag till EU:s miljömål, men också de hinder som ännu försvårar resor och transporter över nationsgränser.

På sin resa gör tåget över 100 stopp i 26 länder. Foto: EU-kommissionen
På sin resa gör tåget över 100 stopp i 26 länder. Foto: EU-kommissionen

The Connecting Europe Express (CEE) är ett initiativ från EU-kommissionen, och ingår i Europaåret för järnväg 2021. Till Sverige kommer CEE den 1 – 2 oktober, och stopp görs bland annat i Malmö, Norrköping och Stockholm.

Under CEE:s tid i Sverige är målet att ge EU-kommissionens representanter en bild av hur den svenska järnvägsbranschen ser på järnvägens möjligheter, vilka erfarenheter som dragits av att ha en av Europas mest avreglerade järnvägsmarknader. Men inte minst, vilka tekniska och administrativa hinder som man anser att kommissionen måste adressera för att öka järnvägens andel av de europeiska transporterna både för personresor och godstransporter. 

 Järnvägen står idag för 11 procent av transportarbetet i Europa, men bara 0,4 procent av CO2 utsläppen. Så järnvägen har en stor potential, och kan spela en avgörande roll i EU:s mål om att bli klimatneutralt 2050 - det vill säga lyckas uppnå ”The green deal” utan att för den skull lägga en hämsko på människans inneboende vilja att resa, mötas samt uppleva nya platser och resmål säger Annelie Nylander, Trafikverket, nationell kontaktperson för Europaåret för järnväg 2021.

Bland de ämnen som kommer presenteras ombord på CEE finns ett antal svenska innovationer inom forskningsprogrammet Shift2Rail och Trafikverkets roll i arbetet med godskorridoren ScanMed. Även det i en europeisk jämförelse unika samarbetsklimatet som kännetecknar svensk järnväg ska ges utrymme i programmet.

 Vår förhoppning är att vi med det program och de resenärer vi har ombord lyckas skapa två givande dagar. Målbilden är ett rullande järnvägssamtal där företrädare för den svenska järnvägsbranschenen kan nyttja en unik tågresa för att föra fram perspektiv och utmaningar direkt till de som faktiskt sitter på mandatet att ”växla in” framtidens järnvägsresor och transporter på önskat spår avslutar Annelie Nylander. 

Om CEE, The Connecting Europe Express

CEE är resultatet av ett samarbete mellan Europeiska kommissionen och Europeiska järnvägsgemenskapen (CER), europeiska järnvägsföretag, infrastrukturförvaltare och många andra. Resan startade i Lissabon den 2 september, och efter mer än 100 stopp i 26 länder ankommer tåget till slutstationen Paris 7 oktober. Syftet är att visa på järnvägens fördelar, men också adressera de utmaningar som måste lösas för att livet som järnvägsföretag, resenärer och godstransportköpare ska förenklas.

Tåget som besöker Sverige består av ett antal vagnar från flera europeiska länder:
Ungerska MAV skickar med en utställningsvagn, Franska SNCF tillhandahåller en konferensvagn, Tyska DB och Schweiziska SBB kopplar på två standardpersonvagnar, Italienska FS växlar in en restaurangvagn och ÖBB från Österrike rullar med en sovvagn.

Tidtabell i Sverige

  • 1 Oktober               12:00 – 12:40               Köpenhamn - Malmö
  • 1 Oktober               13:19 – 17:02               Malmö - Linköping
  • 1 Oktober               17:20 – 19:47               Linköping - Stockholm
  • 2 Oktober               13:07 – 14:53               Stockholm - Norrköping
  • 2 Oktober               15:38 – 16:02               Norrköping - Linköping
  • 2 Oktober               16:04 – 16:58               Linköping - Nässjö
  • 2 Oktober               17:28 – 18:09               Nässjö - Alvesta
  • 2 Oktober               18:39 – 21:03               Alvesta - Svågertorp
  • 2 Oktober               21:04 – 07:03               Svågertorp - Hamburg

Nyckelord

Kontakter

Annelie Nylander, nationell kontaktperson för Europaåret för järnväg 2021, 070-258 84 20
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

På sin resa gör tåget över 100 stopp i 26 länder. Foto: EU-kommissionen
På sin resa gör tåget över 100 stopp i 26 länder. Foto: EU-kommissionen
Ladda ned bild
Foto: EU-kommissionen
Foto: EU-kommissionen
Ladda ned bild
Foto: EU-kommissionen
Foto: EU-kommissionen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum