Enköpings kommun

Tillsammans tar vi ansvar för hållbar vattenanvändning

Dela

Enköpings kommun går ihop med över 100 kommuner och vatten- och avloppsorganisationer (VA) i Sverige för att kommunicera vattnets värde och ge tips för en mer hållbar vattenanvändning. Vatten är vår viktigaste naturresurs och vi kan inte längre slösa med vårt viktigaste livsmedel.

Vatten är vår viktigaste resurs som vi är helt beroende av. Här i Enköpings kommun har vi alltid haft lyxen att kunna ta vatten direkt ur grundvattnet. Men vi har märkt under den senare tiden att i och med att vi växer så måste vi tänka mer hållbart i nyttjandet av vårt vatten, så att alla kan fortsätta ha ett gott dricksvatten även i framtiden. Säger Karin Ols, VA-chef, Enköpings kommun.

Efter torkan 2018 så kom vattenfrågan verkligen upp på den nationella agendan. Många kommuner i Sverige har periodvis problem med vattenbrist eller når maxkapacitet på vattenverken, till exempel då många vattnar gräsmattor, fyller pooler eller flyttar ut till sina stugor. I vårt fall ser vi att grundvattnet inte fylls på så mycket som behövs för att försörja en växande kommun i vår storlek.

Att öka kunskapen om vattnets värde är viktigt eftersom vatten inte bryr sig om kommun-, läns- eller landsgränser. Vi kanske bor i en kommun, jobbar i en annan och har stuga i en tredje. Samma budskap och uppmuntran om att spara vatten gäller oavsett var du befinner dig. Hållbar vattenanvändning är inte bara en lokal utan även en global fråga, där vi VA-aktörer tar ansvar för Agenda 2030-målet Rent vatten och sanitet för alla.

Alla kan göra skillnad. Vi jobbar mycket i de kommunala verksamheterna med att spara vatten, men privatpersoner kan också göra stor skillnad. Man kan till exempel stänga av kranen medan man borstar tänderna, det sparar mer vatten än man tror. Fortsätter Karin Ols.

Kampanjen bygger på budskapet om att vatten är det viktigaste vi har och fyller på med konkreta tips för att enkelt spara vatten i vardagen.

För mer information och högupplösta bilder, kontakta Jesper Bäärnhielm, kommunikatör med kampanjansvar på Enköpings kommun.

Nyckelord

Kontakter

Om

Enköpings kommun
Enköpings kommun
Torggatan 21
749 35 Enköping

0171- 62 50 00https://enkoping.se/

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum