Moderaterna i EuropaparlamentetModeraterna i Europaparlamentet

Tobé (M) fick Europaparlamentet att agera för att stoppa dödsstraff för hbtq-personer i Uganda

Dela

Europaparlamentet har i dag i en gemensam resolution fördömt den allvarliga situationen för hbtq-personer i Uganda. Moderaternas Europaparlamentariker Tomas Tobé tog initiativ till resolutionen och har ansvarat för förhandlingarna. Det är nu avgörande att Ugandas regering inte inför dödsstraff för homosexuella handlingar.

- Det är centralt att vi inte låter länder komma undan med att behandla hbtq-personer illa. Den hätska debatten och läget i Uganda är alarmerande. Därför har jag drivit på för att Europaparlamentet, genom ett gemensamt uttalande, tydligt fördömer situationen för hbtq-personer i Uganda. Det är nu avgörande att Ugandas regering inte inför dödsstraff för homosexuella handlingar, säger Tomas Tobé.  

- Det måste stå klart att fortsatt homofientligt agerande från regeringen i Uganda kommer mötas av konsekvenser från det internationella samfundet. I frågor om mänskliga rättigheter måste vi stå enade. Därför är det välkommet att vi säkrat en bred uppslutning i Europaparlamentet, säger Tomas Tobé.         

Bakgrund

Situationen för hbtq-personer i Uganda har länge varit allvarlig. Nyligen har etik- och integritetsministern i Ugandas regering aviserat att en lagstiftning kan komma att införas, med dödsstraff för homosexuella handlingar. Lagen har gått under benämningen “kill the gays”. Samtidigt har presidenten skickat signaler om att det inte är aktuellt med en sådan lagstiftning.

Läget i Uganda är ändå alltjämt homofientligt och flera hbtq-personer har mördats under senare tid.

I resolutionen, som Europaparlamentet fattade beslut om i dag, slås det fast att utvecklingen kommer följas noga, att mänskliga rättigheter måste upprätthållas och att dödsstraff är oförenligt med detta. Det riktas också stark kritik mot all diskriminering på grund av sexuell läggning och betonas att all kriminalisering av homosexuella handlingar bör dras tillbaka. Även problemen i andra närliggande länder tas upp.     

Tomas Tobé finns tillgänglig för kommentarer.

Resolutionen i sin helhet.

Nyckelord

Kontakter

Lina Stenlund, presskontakt, lina.stenlund@ep.europa.eu, +32 485 911 164

Elin Hansson, kommunikationsansvarig, elin.hansson@ep.europa.eu, +46 70 559 64 24

Om

Moderaterna i Europaparlamentet
Moderaterna i Europaparlamentet
Rue Wiertz 60
1047 Bryssel

https://moderaterna.se/europaparlamentariker

Under mandatperioden 2019-2024 har Moderaterna fyra mandat i Europaparlamentet. Tomas Tobé, Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn och Arba Kokalari är Moderaternas Europaparlamentariker. I parlamentet tillhör Moderaterna den största partigruppen, EPP.  

Följ Moderaterna i Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Moderaterna i Europaparlamentet

En ny europeisk invandringspolitik7.2.2020 15:44:59 CETNyheter

Sverige måste agera för att EU ska kunna enas om en kontrollerad och förutsägbar invandringspolitik. Det är avgörande för hela samarbetet, för Sverige och för att vi ska kunna lösa våra stora integrationsproblem. Den nya EU-kommissionen har aviserat en nystart för invandringspolitiken. Ambitionen måste nu omsättas i praktiken. Moderaterna presenterar därför sju konkreta steg för hur Europas invandringspolitik bör reformeras: 1. Ett gemensamt europeiskt kvotsystem – medlemsländerna bör själva få sätta upp kvoter för sitt mottagande 2. Förstärk kontrollen över EU:s yttre gräns 3. Ankomstcenter för asylsökande vid EU:s yttre gräns 4. EU-gemensamma regler för beviljande av asyl – tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel 5. Årlig utvärdering av pullfaktorer 6. Fler samarbeten med tredje land 7. Koppla samman bistånds- och invandringspolitiken

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum