Trafikverket

Trafikverket upphandlar ny trafik på fem linjer med allmän trafikplikt

Dela

Efter att flygoperatören Nextjet den 17 maj försattes i konkurs, ställdes bland annat bolagets flygningar på fem linjer med allmän trafikplikt in.

− Vi påbörjar nu omedelbart nya upphandlingar för linjerna, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

Berörda följande linjer till och från Arlanda är: Gällivare, Arvidsjaur, Hemavan, Vilhelmina och Lycksele.

Trafikverket har även hävt avtalet med Nextjet/ konkursboet vilket möjliggör för intresserade flygbolag att trafikera linjerna. Det är öppet för alla flygbolag att efter anmälan till Trafikverket, att när som helst börja flyga på de fem linjerna, förutsatt att man följer kraven i den allmänna trafikplikten. Trafikverket samarbetar också med berörda regionala kollektivtrafikmyndigheter för att lindra effekterna av flyguppehållet.

Preliminär trafikstart för Arvidsjaur och Gällivare är mitten av september. För Hemavan, Vilhelmina och undersöker Trafikverket just nu förutsättningarna bland operatörerna för att kunna börja trafikera linjerna.

− Vi återkommer så snart vi har en bedömning om när trafiken kan vara på plats, säger Lena Erixon.

Fakta
Trafikverket ska ingå och ansvara för statens avtal om transportpolitiskt motiverad interregional kollektivtrafik, inklusive flygtrafik, som inte upprätthålls i annan regi och där det saknas förutsättningar för kommersiell drift.
Trafikplikten regleras enligt EU, lufttrafikförordning nr 1008/2008. Förordningen styr i vilken omfattning flygtrafiken ska bedrivas inom ramen för grundläggande tillgänglighet.

Läs mer om trafikavtal Nyckelord

Kontakter

För mer information
Bengt Olsson, presschef, 070 357 46 29

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 7000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum