Civil Rights Defenders

Tusentals avrättades i Iran 1988 – nu startar rättegången i hovrätten

Dela
På onsdag startar rättegången i Svea hovrätt gällande de massavrättningar av politiska fångar som ägde rum i Iran sommaren 1988. Den tilltalade mannen, en iransk medborgare, dömdes i juli 2022 till livstids fängelse av Stockholms tingsrätt för delaktighet i brotten.

Rättegången i tingsrätten var den första i sitt slag i världen – ingen hade tidigare ställts inför rätta för de massavrättningar och den tortyr av politiska fångar som ägde rum i Iran under 80-talet. Fallet har även varit mycket ovanligt i en svensk kontext. Hittills har åtal om folkrättsbrott som väckts i Sverige riktat sig mot personer som varit bosatta i Sverige. 

– Det handlar om mycket allvarliga brott som begåtts, men där förövarna fortfarande går fria. De som är ansvariga för brotten måste ställas till svars för sina handlingar. Det är viktigt att Sverige bidrar till det arbetet för att motverka den straffrihet som råder i dag, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders. 

Kontakta oss 

Civil Rights Defenders jurister kan kommentera rättegången. Vi har inte varit involverade i rättsprocessen, däremot har vi nära följt och skrivit rapporter om rättsprocessen. Vi kan bland annat förklara hur förövare som begått folkrättsbrott i andra länder kan ställas till svars i Sverige och varför Sverige har ett ansvar i det arbetet. 

Kontakta oss på 076 576 27 62 / press@crd.org  

Följ rättegången på vår hemsida 
 
Civil Rights Defenders har publicerat rapporter från rättegången i tingsrätten och kommer löpande publicera rapporter och analyser om rättegången i hovrätten på vår hemsida – följ rapporteringen här. 
 
Pågående arbete i Sverige om ansvarsutkrävande för allvarliga brott i Syrien 

Civil Rights Defenders har lämnat in flera anmälningar till svensk polis för att ställa förövare av folkrättsbrott som begåtts i Syrien inför rätta i Sverige. I februari 2019 anmälde vi flera högt uppsatta tjänstemän inom den syriska regimen tillsammans med nio syriska överlevare som utsatts för tortyr och andra grova brott i fängelser runt om i Syrien. I april 2021 polisanmälde vi flera representanter för den syriska regimen för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten som begåtts genom kemvapenattacker mot civilbefolkningen i al-Ghouta år 2013 och Khan Sheikhoun 2017. Läs mer här och här.

Nyckelord

Kontakter

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Akutstöd till människorättsaktivister rekordstort till följd av kriget i Ukraina16.3.2023 08:01:40 CET | Pressmeddelande

Att försvara mänskliga rättigheter är ett farligt jobb i många delar av världen. För att snabbt hjälpa människorättsförsvarare i akut fara driver Civil Rights Defenders Akutfonden. Förra året tog fonden emot och beviljade ett rekordstort antal ansökningar, en ökning med 60 procent jämfört med 2021. Många av ansökningarna kom från aktivister i Ukraina, särskilt från oberoende journalister som rapporterar från frontlinjen.

Nobelpristagaren Ales Bialiatski dömd till 10 års fängelse3.3.2023 12:01:42 CET | Pressmeddelande

Ales Bialiatski från Belarus, mottagare av Nobels fredspris 2022 och Civil Rights Defender of the Year Award 2014, dömdes idag till 10 års fängelse. Han döms för att ha tagit in pengar i landet för att finansiera civilsamhällets så kallade “illegala aktiviteter”, något som både människorättsorganisationer och andra länders regeringar menar är politiskt motiverad hämnd för hans arbete för demokrati och mänskliga rättigheter.

Nicaragua gör oppositionen statslös – vi kan kommentera16.2.2023 14:06:25 CET | Pressmeddelande

Nicaragua gör 94 politiska motståndare statslösa när president Daniel Ortega fråntar dem deras nicaraguanska medborgarskap. Det här rör sig om mycket grova människorättskränkningar; en statslös person kommer att ha svårt att få tillgång till grundläggande rättigheter, såsom utbildning, hälso- och sjukvård, sysselsättning och fri rörlighet. Vi ser stora risker att det här kan sprida sig till fler auktoritära länder, som ett vapen för att nedmontera och tysta oppositionen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum