Civil Rights Defenders

Tusentals avrättades i Iran 1988 – nu startar rättegången i Sverige

Dela
I dag startar en historisk rättegång i Stockholms tingsrätt mot en iransk medborgare, som misstänks för delaktighet i de massavrättningar och den tortyr av politiska fångar som ägde rum i Iran i slutet av 80-talet. Rättegången är den första i sitt slag i världen – ingen har hittills ställts inför rätta för folkrättsbrotten.

Det var i november 2019 som den nu åtalade mannen greps på Arlanda efter att ha rest till Sverige. Brotten som han misstänks ha varit delaktig i begicks av den iranska regimen under ett par veckor mellan juli och september 1988. Exakt hur många som avrättats, torterats eller “försvunnit” har inte kunnat fastställas. Enligt rapporter rör det sig om minst 5000 döda och ett stort mörkertal befaras, men hittills har ingen ställts till svars för gärningarna.   

– Det handlar om mycket allvarliga brott som begåtts, men där förövarna fortfarande går fria. Det är viktigt att de som är ansvariga för brotten ställs till svars för sina gärningar, så att överlevare och anhöriga kan få någon form av upprättelse, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders. 

Rättvisa kan ta tid – men är möjlig  

I Sverige bor det i dag över 80  000 personer som fötts i Iran. Av dem är det många som har erfarenheter av att ha suttit frihetsberövade och torterats i Iran, eller som har familjemedlemmar och vänner som torterats eller avrättats i landet under 1980-talet. Enligt svensk lag är det möjligt för myndigheter att utreda och lagföra grova internationella brott som har begåtts i ett annat land, trots att det saknas en koppling till Sverige. Det innebär att brott mot mänskligheten, folkmord och krigsförbrytelser kan utredas i Sverige, oavsett var de är begångna eller vilken nationalitet som gärningspersonen eller målsäganden har. Detsamma gäller vissa särskilt allvarliga brott så som mord. 

– Sverige har en möjlighet och ett ansvar att arbeta med ansvarsutkrävande för den här typen av allvarliga brott. Därför är det mycket viktigt att Sverige bidrar till det arbetet för att motverka den straffrihet som råder för dessa brott i Iran och andra länder, säger John Stauffer. 

Flera andra europeiska länder, som Tyskland och Frankrike, har också utrett och ställt förövare av grova internationella brott inför rätta, bland annat kopplat till Syrien. Även i Sverige pågår brottsutredningar, bland annat efter att Civil Rights Defenders polisanmält representanter för den syriska regimen vid två tillfällen. I början av 2019 anmälde vi flera högt uppsatta tjänstemän inom den syriska regimen tillsammans med nio syriska överlevare som utsatts för tortyr och andra grova brott i fängelser runt om i Syrien. I april 2021 anmälde vi flera representanter för den syriska regimen för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten som begåtts genom kempvapenattacker mot civilbefolkningen. 

– Rättvisa kan ta tid, men rättegången om massavrättningar och tortyr i Iran som pågår just nu visar att det faktiskt är möjligt att driva processer utanför de länder där brotten har begåtts. Det är mycket viktigt för att slutligen kunna skipa någon form av rättvisa, säger John Stauffer. 

Följ rättegången på vår hemsida 

Civil Rights Defenders kommer löpande publicera rapporter om rättegången på vår hemsida, inklusive analyser – följ rapporteringen här.

Kontakta oss 

Civil Rights Defenders har inte varit involverade i rättsprocessen som rör den iranske medborgaren som nu står åtalad i Sverige, vi kan dock kommentera målet och rättegången. Vi kan bland annat berätta mer om hur förövare som begått allvarliga internationella brott i andra länder kan ställas till svars i Sverige. Vi kan även berätta mer om våra två polisanmälningar mot representanter för den syriska regimen.  

Kontakta oss på 076 576 27 62 / press@crd.org 

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Civil Rights Defender of the Year 2024 – Ukrainian Mariia Sulialina documents grave violations against children25.4.2024 08:02:16 CEST | Pressmeddelande

The 2024 Civil Rights Defender of the Year Award goes to Mariia Sulialina, 27, head of the Ukrainian human rights organisation Almenda. Mariia Sulialina became a human rights activist when she was only 15. For many years she has fought tirelessly to hold accountable those responsible for the abuses committed against children during the war in Ukraine.

“Fler barn kommer att sättas i förvar” – kritik mot EU:s nya migrationspakt11.4.2024 13:12:34 CEST | Pressmeddelande

Igår röstades Europeiska unionens migrations- och asylpakt igenom i parlamentet efter flera års förhandlingar. Den undergräver rätten till asyl och kommer att leda till kraftigt ökat lidande för migranter och asylsökande, menar människorättsorganisationen Civil Rights Defenders som har granskat pakten. – Migrationspakten hindrar människor att söka och få skydd från krig och förföljelse. Fler barn och vuxna kommer att sättas i förvar och rättsosäkra asylprocesser kommer att öka, säger Martin Nyman, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Syrisk brigadgeneral inför rätta i Sverige11.4.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

På måndag inleds en rättegång i Stockholms tingsrätt mot en tidigare brigadgeneral i den syriska armén. Mannen står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott i Syrien och är den högst rankade militära tjänstemannen att ställas inför rätta i en europeisk domstol för folkrättsbrott i Syrien. Rättegången är också den första i Europa att behandla krigsbrott begångna inom ramen för den syriska regeringens krigföring och handlar om urskillningslösa attacker som drabbat civila. Med nära 200 000 syrier i Sverige är målet relevant för många. Civil Rights Defenders finns därför på plats för att bevaka rättegången och kan kommentera målet utifrån ett folkrättsperspektiv.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye