Vänsterpartiet Malmö

Unikt möte för att försvara strejkrätten

Dela

Onsdag den 11 april klockan 18:30 anordnas ett unikt möte i Malmö i protest mot den Socialdemokratiska regeringens utredning om strejkrätten. För första gången någonsin ställer Hamnarbetarförbundets ordförande Eskil Rönér och Transportarbetareförbundets ordförande Tommy Wreeth upp på ett gemensamt möte.

Bakgrunden är den fackliga konflikten i Göteborgs hamn mellan den privata entreprenören APM Terminals och Hamnarbetarförbundet. Regeringen har reagerat på konflikten genom att tillsätta en utredare vars uppdrag är ”att se över reglerna för att vidta stridsåtgärder i en situation där arbetsgivaren redan är bunden av kollektivavtal eller där skälet för att vidta stridsåtgärder är något annat än att uppnå ett kollektivavtal”. Utredaren Tommy Larsson kommer presentera sitt förslag senast den 31 maj. Sveriges Radios Ekot avslöjade nyligen att utredning troligtvis kommer landa i en inskränkning av strejkrätten. Det har mött kraftig kritik från i stort sett samtliga av Sveriges fackliga organisationer inom såväl LO, TCO som SACO.

- Det är ett lågvattenmärke att en socialdemokratisk regering ens kommit på tanken att lägga ett sådant här förslag. Strejkrätten är en grundläggande del av den svenska modellen. En inskränkning av strejkrätten skulle förskjuta makten till arbetsgivarnas fördel och kommer att påverka alla - inte bara parterna i Göteborgs hamn, säger Patrik Strand från Vänsterpartiet Malmös fackliga utskott som i samarbete med ABF Malmö anordnar mötet.

När: 11 april klockan 18.30

Var: Ungdomens hus, Norra Skolgatan 10b i Malmö

https://www.facebook.com/events/341351976345532/

För mer information, kontakta:

Patrik Strand, 0703-95 82 98, patrik.strand@vansterpartiet.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.