Enköpings kommun

Uppfattningen av Enköpings kommun behöver stärkas

Dela

Svenskt näringslivs undersökning av företagsklimatet visar att Enköping tappat 32 placeringar sedan 2020. Kommunen har påbörjat ett omfattande arbete för att stärka sig inom sina utvecklingsområden.

Hamnmagasinen. Foto: Thomas Henrikson
Hamnmagasinen. Foto: Thomas Henrikson

I dag presenterades rankingen av Svenskt Näringslivs undersökning av företagsklimatet, som genomfördes tidigare i år. I rankingen bedöms företagens egen upplevelse genom en enkätundersökning. Rankingen visar att Enköping tappat placeringar sedan 2020.

I årets ranking har Enköpings kommun tappat 32 placeringar från plats 148 till plats 180. Det placerar oss på en fjärdeplats i Uppsala län av åtta kommuner.

– Enköpings kommun har tappat några placeringar i år vilket visar att uppfattningen av kommunens arbete måste stärkas på flera plan. Samtidigt ser vi att vi ökar i andra undersökningar som nöjd-kund-index (NKI) när det gäller till exempel bemötande och service, säger Ulrika K Jansson, kommundirektör.

NKI-undersökningen baseras på pågående ärenden eller annan kontakt med kommunen, medan Svenskt näringslivs index mäter företags upplevelse av kommunen.

Arbetar för att stärka sig

– Vi har påbörjat ett omfattande arbete för att stärka oss inom de områden som vi har identifierat som utvecklingsområden. Vi tycker att det är viktigt och högt prioriterat att skapa ett gott samarbete med våra lokala företagare, säger Ulrika K Jansson.

– Vi tar till oss av resultatet och jobbar vidare för att stärka vårt samarbete med vårt lokala näringsliv. Möjligen kan resultatet spegla vår starka tillväxt i kommunen, vi ser likande resultat i våra grannkommuner som även de är expansiva. Vi gläds åt vår tillväxt och rustar oss hela tiden för att bättre och snabbare hantera nya företag, fler byggnationer och större inflyttning till kommunen. Frågan om hur samspelet med näringslivets aktörer ska fungera och hur vi tillsammans ska skapa bästa förutsättningar för en positiv utveckling är högt prioriterad hos både mig och vår kommundirektör, säger Peter Book, kommunstyrelsens ordförande.

Länets rankning

Resultatmässigt placerar sig Enköping i mitten i länets ranking.

Betyg 2021/2020

  1. Älvkarleby:                 3,82    103/95
  2. Knivsta:                      3,48    105/62
  3. Håbo:                         3,30    162/206
  4. Enköping                    3,20    180/148
  5. Tierp:                          3,22    209/138
  6. Uppsala                      2.90    232/212
  7. Heby:                          3,01    256/248
  8. Östhammar:                2,71    266/270

I Enköping svarade 195 företagare på enkäten och 35,3 procent tycker att företagsklimatet är bra.

5100 aktiva företag i kommunen

Enköpings näringsliv utvecklas starkt och 2020 startade 270 nya företag i kommunen. Många branscher har växt de senaste åren i Enköping. Enligt Upplysningscentralen (UC) 2020 uppgår antal registrerade företag i kommunen till 5100 stycken aktiva företag, varav 947 stycken är inom lantbruk, skog och fiske.

Kontakter

Bilder

Hamnmagasinen. Foto: Thomas Henrikson
Hamnmagasinen. Foto: Thomas Henrikson
Ladda ned bild

Om

Enköpings kommun
Enköpings kommun
Torggatan 21
749 35 Enköping

0171- 62 50 00https://enkoping.se/

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum