Håll Sverige Rent

Var åttonde fågelholk innehåller skräp

Dela
13 procent. Så många av alla inventerade fågelholkar innehöll skräp, mestadels plast. Det visar en undersökning av Håll Sverige Rent och BirdLife Sverige.
Pressbild. Foto: Shutterstock
Pressbild. Foto: Shutterstock

Under våren uppmanade Håll Sverige Rent och BirdLife Sverige alla fågelholkägare att titta in och se om det fanns något skräp i bona. Totalt fick vi in 161 rapporter från 67 olika kommuner.

Resultaten visar att det fanns skräp i 13 procent av alla inventerade holkar. Det absolut vanligaste materialet var plast. I 1–2 procent av holkarna förekom metall- och pappskräp. Det är tydligt att fåglarna letar efter material som ser ut som naturligt bomaterial – plastremsor som liknar grässtrån, plastbitar stora som löv och stoppningsmaterial stort som mossa.

Vi gjorde också en ny skräpupptäckt som Håll Sverige Rent inte har sett i tidigare skräpmätningar. I fem holkar i olika delar av landet hittade vi plastband från vedsäckar (se bifogad bild). Dessa plastband har inte dykt upp i några skräpmätningar förrän nu vilket gör att vi vill uppmana alla att ha ögonen öppna efter dessa vid nästa holkinventering.

En uppföljande undersökning är planerad till i höst.

FAKTA Därför är skräp farligt för fåglar

Varje år dör flera hundra tusen fåglar på grund av att de fastnat i eller ätit skräp och då framför allt plast. När fåglar äter plast i stället för mat får de en falsk mättnadskänsla som till slut leder till näringsbrist och att de svälter ihjäl.

Vassa eller stora plastföremål kan skada eller blockera möjligheten att äta riktig mat. Forskare har också visat att plast i magen kan ha en stor negativ påverkan på fåglar då plasten läcker skadliga kemikalier som i värsta fall kan leda till fågelns död. Plast är så vanligt förekommande och långlivat i naturen att nästan alla fåglar kommer att ha ätit plast år 2050. 

Det har även visat sig att det förekommer skräp i holkar och andra fågelbon, vilket bland annat kan leda till att fågelungar fastnar i skräpet. Det försvårar också för vatten att rinna bort från boet om det regnar.

Kontakta: Anna Ehn, sakkunnig natur, Håll Sverige Rent: 0707237240, anna.ehn@hsr.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Pressbild. Foto: Shutterstock
Pressbild. Foto: Shutterstock
Ladda ned bild
Plastband på vedsäck.
Plastband på vedsäck.
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I dag släpper vi Skräprapporten 2024 – senaste nytt om nedskräpningen i Sverige24.4.2024 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dag släpper Håll Sverige Rent den årliga Skräprapporten med statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. I rapporten följer vi bland annat fimptrenden, utvecklingen av vitt snus och vape, det förbjudna och reglerade skräpet som sugrör, konfetti, korkar och påsar i plast. Det blir också en djupdykning i den senaste nationella skräpmätningen – som visar att det finns skräp på 97,4 % av alla ställen vi undersökt i stadskärnor och parker runt om i Sverige.

Nu har vi resultat från Sveriges största plastexperiment9.4.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

Plastexperimentet är ett rikstäckande forskningsprojekt där Håll Sverige Rent, Vetenskap & Allmänhet och Göteborgs universitet samarbetar för att kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika miljötyper. Med hjälp av privatpersoner, föreningar och skolelever har vi under två år undersökt en area på nästan 830 000 kvadratmeter och samlat in 60 000 plastobjekt. Resultatet från medborgarforskningen visar att fimpar, förpackningar och plastpåsar är de identifierade plastskräp som är vanligast.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye