IQ

Var tredje svensk drack alkohol varannan dag eller oftare under semestern

Dela

Var tredje svensk (33 procent) uppger att de drack alkohol 3-4 dagar i veckan eller oftare under semestern och drygt var tionde (13 procent) har druckit så mycket alkohol i sommar att de ifrågasatt sina egna alkoholvanor. Det här visar en ny undersökning som Kantar Sifo har genomförts på uppdrag av IQ.

Photo by Malkarium on Unsplash
Photo by Malkarium on Unsplash

På sommaren, och under semestern, dricker vi mer alkohol än under övriga tider på året. Men när semestern tar slut, och vardagen tar vid, kan det vara svårt att släppa taget om de vanor man lagt sig till med under sommarledigheten.

– Vi vet att sommar och semester leder till en ökad alkoholkonsumtion för många. När hösten kommer är det lätt att våra semestervanor följer med oss in i vardagen. De flesta klarar av att minska sin alkoholkonsumtion igen efter semestern men inte alla vilket kan leda till problem, både på kort och lång sikt, säger Karin Hagman, vd på IQ.

IQs undersökning visar även att drygt var tionde (13 procent) har druckit så mycket alkohol i sommar att de ifrågasatt sina egna alkoholvanor. Lika många uppger att de har påverkats negativt av andras alkoholkonsumtion under semestern.

– Det är inte alltid som alkohol bidrar till att göra semestern härligare, något som vår undersökning också visar. Därför är det viktigt att reflektera över sina egna alkoholvanor och hur de påverkar mig själv och personer i min omgivning, säger Karin Hagman.

Så drack svenskarna under semestern 2021

  • En av tre (33 procent) uppger att de drack varannan dag eller oftare.
  • Hälften (50 procent) svarar att de drack alkohol oftare under semestern än vad de gör i vanliga fall.
  • Närmare fyra av tio (38 procent) uppger att de drack mer alkohol under semestern än vad de gör i vanliga fall.
  • 13 procent har druckit så mycket att de har ifrågasatt sina egna alkoholvanor. Lika många har påverkats negativt av andras alkoholkonsumtion under sin semester. 

Se fler resultat i bifogat faktablad.

Effektiv hjälp finns

För den som vill ha hjälp att dra ner på sin alkoholkonsumtion ger IQ följande tips:

  • Fundera över varför du vill skära ner. Vilka är fördelarna med en minskad konsumtion?
  • Sätt upp ett mål för hur du vill dricka, till exempel antal glas per vecka.
  • Skriv ner dag för dag hur du dricker, så får du en bild av i vilka situationer du dricker och hur mycket det blir.
  • Utvärdera efter ett par veckor.

Om det är svårt att skära ner på konsumtionen på egen hand så finns det bra och effektiv hjälp att få. På IQs Alkoholprofilen kan du enkelt testa dina alkoholvanor och få fler tips.

Besök Alkoholhjälpen1177 Vårdguiden eller Alkohollinjen 020-84 44 48 om du vill läsa mer om alkoholberoende och vad du kan göra om du vill få hjälp.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Photo by Malkarium on Unsplash
Photo by Malkarium on Unsplash
Ladda ned bild
Karin Hagman, vd IQ
Karin Hagman, vd IQ
Ladda ned bild

Dokument

Om

IQ
IQ
Saltmätargatan 8 A
113 59 Stockholm

08-41024950http://iq.se

IQ verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. IQs verksamhet består av kommunikationsinsatser, rapporter och undersökningar inom aktuella alkoholfrågor samt ett rikstäckande nätverk av aktörer inom alkoholområdet. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget. 

Följ IQ

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IQ

6 av 10 föräldrar tror att andras tonåringar dricker alkohol på Halloween28.10.2021 10:16:57 CEST | Pressmeddelande

Snart är det höstlov och Halloween. Under lov och högtider är det vanligare med fester och att ungdomar kommer i kontakt med alkohol. Sex av tio tonårsföräldrar tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol vid Halloween, och fyra av tio under höstlovet, enligt en undersökning från IQ. Däremot tror inte ens var tionde förälder att deras egna tonåringar dricker alkohol under höstlov eller vid Halloween.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum