IQ

Var tredje ung svensk skulle dricka mer om restriktionerna lättades

Dela

Var tredje ung svensk, 18-34 år, (33 procent) uppger att de skulle dricka mer alkohol om myndigheternas Coronarestriktioner lättades upp. Det visar en undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av IQ. Motsvarande siffra bland alla tillfrågade är 17 procent. Nyligen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten om vissa lättnader i restriktioner från den 1 juni.

– Vi har nu levt under en längre tid med restriktioner för hur vi får umgås, med begränsade möjligheter att till exempel gå på restaurang, konsert eller att ses i större grupper. Inte minst unga har ett socialt behov och umgänge som sker i grupp, så det är inte oväntat att unga uppger att de skulle ändra sina alkoholvanor när samhället öppnar upp, säger Karin Hagman vd på IQ.

Vissa forskare förutspår ett nytt glatt 20-tal när pandemin har ebbat ut. På 1920-talet festade man loss i stora delar av västvärlden efter att spanska sjukan hade besegrats. Hur det blir i Sverige efter Coronapandemin och vad som kommer att påverka svenskarnas alkoholkonsumtion är svårt att uttala sig om, men IQs undersökning tyder på att det finns en längtan efter lättnader, inte minst bland unga.

Det kommer säkert att kännas befriande för många av oss att slippa restriktioner och att kunna leva ut socialt. Det är vi alla värda efter det här året med begränsad frihet. Om det blir mycket festande när restriktionerna tas bort så är det viktigt att reflektera över sin alkoholkonsumtion och hur den påverkar både en själv och sin omgivning, säger Karin Hagman.IQs undersökning visar även att fler i storstäderna än i övriga Sverige skulle dricka mer. 21 procent av de som bor i Sveriges tre största städer svarar att de skulle dricka mer alkohol vid lättnader i restriktionerna, jämfört med 14 procent bland de som bor i övriga Sverige.

– Vi hittar många tillfällen där det passar att ta sig ett glas eller fler. Det är lätt hänt att det blir lite mer än man tänkt, lite för ofta, utan att man funderar så mycket på det. Därför är det bra att stanna upp och reflektera över sina alkoholvanor – hur de påverkar en själv och omgivningen. Den som vill kan testa sina vanor på alkoholprofilen.se, säger Karin Hagman.

Nyligen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att nya riktlinjer, med bland annat mer generösa öppettider på restauranger, samt möjlighet till större publik på konserter och vid idrottsevenemang ska börja gälla från den 1 juni.

Om undersökningen

Kantar Sifo genomförde, på uppdrag av IQ, en riksrepresentativ undersökning under perioden 1–4 maj 2021. Totalt deltog 1 077 personer i åldern 18–79 år. Mer information om undersökningen i bifogat faktablad.

För ytterligare information

Karin Hagman, vd IQ, telefon: 073-392 61 06, e-post: karin.hagman@iq.se
David Wahlund, pressansvarig IQ, telefon: 070-921 75 55, e-post: david@iq.se

”För att…”, reklamfilm från IQ om att det är lätt att hitta en anledning till att ta sig ett glas. Därför viktigt att reflektera: https://www.youtube.com/watch?v=-_ldP_cfS9s

Gör Sveriges största självtest för alkoholvanor: www.alkoholprofilen.se

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

IQ
IQ
Saltmätargatan 8 A
113 59 Stockholm

08-41024950http://iq.se

IQ verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. IQs verksamhet består av kommunikationsinsatser, rapporter och undersökningar inom aktuella alkoholfrågor samt ett rikstäckande nätverk av aktörer inom alkoholområdet. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget. 

Följ IQ

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IQ

Tre av fyra svenskar tycker att det är helt fel att köra bil efter ett glas vin31.3.2021 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Påsken är här och med den en av de intensivaste helgerna i trafiken. Samtidigt anser endast tre av fyra svenskar (75 procent) att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit ett glas öl eller vin. Det visar IQs undersökning Alkoholindex som har tagits fram årligen sedan 2010 med hjälp av Novus. – Att dricka alkohol och sedan sätta sig bakom ratten är en farlig kombination. Att det då bara är tre av fyra svenskar som tycker att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit alkohol är oroande, säger Karin Hagman, VD på IQ. På nationell nivå har andelen som svarar att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit ett glas vin eller öl minskat från 88 procent 2010 till 75 procent 2020. Andelen som anser att det är rätt att köra efter ett glas har stått sig över tid och ligger stadigt runt 4 procent. Minst återhållsamma är man i Stockholms län, där 68 procent tycker att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit alkohol. Mest restriktiv är man i Västerbottens län, där 9

Bara varannan svensk: ”Helt fel att bli berusad kring barn”28.1.2021 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Att dricka sig berusad när barn är med tycker de flesta svenskar är fel. Det är inte konstigt då barn tycker det är obehagligt när vuxna dricker för mycket. Därför är det oroande att IQs årliga Alkoholindex, som mäter svenskarnas attityder till alkohol, visar en förskjutning i frågan under de senaste tio åren. Klart färre tycker att det är helt fel att bli berusad när barn är med jämfört med för tio år sedan. – Som vuxen bör du tänka på att barn, redan vid små mängder alkohol, märker att du blir förändrad. Något glas vin gör dig inte till en dålig förälder men barnets känslor måste gå först. Och om något händer med barnet måste du som vuxen kunna agera och ta ansvar. Det är viktigt att tänka till och reflektera över sin egen konsumtion, inte minst när barn är med, säger Karin Hagman, vd på IQ. Andelen som anser att det är helt fel att bli berusad när barn är med har minskat från 61 procent 2010 till 52 procent 2020. Det är även en stor skillnad mellan könen. Bland män är det endast 43

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum