Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Västeråsarnas konstverk i domkyrkan!

Dela

Har du ett konstverk hemma som gestaltar Västerås domkyrka på något sätt? I sommar har du chansen att låta andra ta del av det, genom en konstutställning i Västerås domkyrka.

Peter Forsberg är en av idékläckarna till sommarens utställning i Västerås domkyrka
Peter Forsberg är en av idékläckarna till sommarens utställning i Västerås domkyrka

I år fyller Västerås domkyrka 750 år, typ. Att vi säger ”typ” beror på att ingen helt säkert vet hur gammal kyrkan är, men sedan medeltiden har 1271 angetts som året Västerås domkyrka återinvigdes. Och det innebär i sig att historien går tillbaks ännu längre då den första domkyrkan i Västerås anlades redan på 1100-talet. Så ”750” beror alltså på hur petigt en räknar!

Milstolpen 750 år är i särklass något att fira! Det gör man med en utställning beståendes av västeråsarnas egna konstverk.

- Vi vet att Västerås domkyrka har en alldeles särskild plats i många västeråsares hjärtan. Vi vet också att många har konstverk hemma som på något sätt föreställer Västerås domkyrka. Det kan röra sig om verk som funnits i familjen i flera generationer eller egna gestaltningar. Domkyrkan är en naturlig del av Västerås stadsbild, men också en plats som många har en personlig anknytning till, säger domkyrkokaplan Peter Forsberg, som är en av idékläckarna till utställningen.

Utställningen kommer visas under hela sommaren. Tack vare att domkyrkan har öppet dagligen och är en plats med stora ytor går det att besöka den på ett Corona-säkert sätt. Medarbetarna i domkyrkan säkerställer också att det aldrig finns fler besökare än riktlinjerna tillåter.

- Ett ”vanligt” år hade ett jubileum av den här digniteten troligtvis sett väldigt annorlunda ut, men nu befinner vi oss fortfarande i en värld som inte fått bukt med en pandemi – och då får vi fira på ett säkert sätt, säger Peter.

Att domkyrkan betytt mycket för många västeråsare genom tiderna är sant, men också att västeråsarna betyder mycket för domkyrkan.

- Inventarierna, arkitekturen och den levande kulturen här är av världsklass – men domkyrkan vore ingenting utan människorna. Utställningen blir på sätt och vis ett sätt för oss att visa tacksamhet till västeråsarna.

Vi hoppas givetvis också att västeråsarna ska känna att det är både roligt att bidra och ta del av utställningen, säger Peter.

Västerås domkyrka har öppet dagligen kl 9-17 och utställningen visas 1 juni – 31 augusti.

Mer information om anmälan, inlämning, typ av verk och villkor finns på webben:
https://www.svenskakyrkan.se/vasteras/vasteras-hjarta-domkyrkan

Presskontakt: Peter Forsberg, domkyrkokaplan, 021-81 46 46, peter.a.o.forsberg@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Peter Forsberg är en av idékläckarna till sommarens utställning i Västerås domkyrka
Peter Forsberg är en av idékläckarna till sommarens utställning i Västerås domkyrka
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Regnbågskatedralen i hjärtat av Västerås14.6.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kanske har du sett regnbågsflaggan vaja i flaggstången utanför Västerås domkyrka? Traditionellt uppmärksammas officiella dagar som synliggör hbtqi-frågor just genom flaggning med nämnda symbol, men Västerås domkyrka med domkyrkokaplan Peter Forsberg i spetsen arbetar för att regnbågen ska få lysa i och över katedralen på fler sätt, och särskilt välkomna den, som kanske inte ens vet att hen kan finna sin plats i kyrkan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum