Håll Sverige Rent

Vätternrundan kämpar för att byta ut engångsplast

Dela

Vätternrundan har varit ett miljömärkt event sedan år 2000. Men det är inte så enkelt alla gånger att miljöanpassa loppet och att byta ut engångsplasten. Träbestick som smakar illa och höga säkerhetskrav på matförpackningar är några av utmaningarna. Men arrangörerna kämpar på och har bland annat tagit bort engångsmuggarna och delar nu enbart ut pantbara dryckesförpackningar.

– Vi prioriterar miljöfrågan och vill verkligen arbeta proaktivt, men det har visat sig att det inte är så enkelt alla gånger. Att byta från engångsplasten när det gäller matförpackningarna är svårt, mycket eftersom det ställs höga krav på en säker mathantering, säger Sven Montelius, Arrangemangschef på Vätternrundan.

Att byta från engångsbestick i plast till träbestick var inte populärt. Efter en rad klagomål från deltagarna, där många tyckte att träbesticken var obehagliga att stoppa i munnen och att de smakade illa har arrangören nu bytt tillbaks till plastbestick.

Men arrangören har lyckats genomföra en rad miljöåtgärder. Längs banan finns flera skräpzoner där personal hjälper till att städa. Endast flaskor och burkar med pant delas ut till deltagarna under eventet. Pengarna från panten går sedan till folkhälsoprojekt.

Alla papperstallrikar och mosbrickor är miljömärkta och eventguiden trycks i mycket mindre upplaga än tidigare och istället används digitala lösningar. Vätternrundan uppmanar också sina besökare att åka kollektivt och tillhandahåller gratisbussar inom Motala för både deltagare och besökare.

– Vi tycker att Vätternrundan gör ett utmärkt miljöarbete. De genomför ständiga förbättringar och jag är övertygad om att de kommer att ställa allt högre krav på alternativ till engångsplast i framtiden, säger Malin Larsson Salo, projektledare för Miljömärkt Event på Håll Sverige Rent.

För mer information:

Sven Montelius, Arrangemangschef Vätternrundan, sven.montelius@vatternrundan.se, 0141-22 32 93

Malin Larsson Salo, ansvarig Miljömärkt Event på Håll Sverige Rent, malin.larsson.salo@hsr.se, 073-230 47 95

Kontakter

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum