Svenska kyrkan Norrköping

"Vi måste våga tala om döden med barn- och unga"

Dela

Under allhelgonahelgen hålls en allhelgonamässa i Klockargårdens kyrka speciellt riktad till barn och unga, söndag 3/11 klockan 16.00. "Barn är också ledsna och behöver bearbeta sin sorg precis som vuxna gör när de förlorat någon. Därför är det viktigt att prata om det", menar Jenny Folkö Witt, präst i Borgs församling

Under alhelgonahelgen är det många som funderar extra mycket kring döden och tänker på dem vi saknar. Men vi har svårt att tala om döden och speciellt svårt kan det vara för barn och unga som kanske inte har orden eller verktygen att uttrycka sig kring ett så abstrakt ämne som döden.

Jenny Folkö Witt är präst i Borgs församling och kommer att hålla i mässan den 3:e november. Hon menar att det lätt kan bli att barnen får anpassa sig efter de vuxna istället för tvärtom, även om vi har blivit bättre på det idag.

– Det är inte alltid man tänker på det. Tanken blir ofta att barn ska anpassa sig istället för att låta dem ta plats och anpassa tillfället efter deras behov och önskemål. Bara det här med att använda ett enkelt språk som barn och unga förstår gör otroligt mycket. Speciellt när man pratar om svåra ämnen som död och sorg. Vi kommer bland annat använda oss lite av en bok som heter ”Adjö herr Muffin” som handlar om sorg och döden och som tar upp det på ett bra och enkelt sätt. 

Mässan kommer vara enkel, lätt för alla att förstå och att barnen kommer vara i fokus. Under mässan kommer det finnas möjlighet att tända ett ljus, sjunga sånger och minnas dem man saknar.

– Barn är också ledsna och behöver bearbeta sin sorg precis som vuxna gör när de förlorat någon, därför är det viktigt att prata om det, menar Jenny Folkö Witt vidare.

Talar vi för lite om döden?
– Ja, det tror jag. Jag märker att det finns ett behov hos de jag möter att prata om döden, även hos barn och unga. Det är en stor och obegriplig grej som man behöver bearbeta.  Jag tror inte det finns så många platser där man kan prata om döden, så ja jag tror att vi skulle behöva prata om döden mer och oftare. Våga svara på frågor som man får om döden från barn och unga, för de är ofta väldigt konkreta. Då får man ge ett konkret svar tillbaka. Barn behöver också tas på allvar när det gäller de svåra frågorna i livet.

Vad är meningen med allhelgona?
Allhelgona handlar om att minnas dem som vi saknar på ett fint sätt och med kärlek. Kärleken finns ju kvar, den försvinner inte bara för att en person inte lever längre. Många som har förlorat en anhörig säger just att det känns som att personen fortfarande är kvar. Och många fortsätter att prata med dem som gått bort. I gudstjänsten kommer det vara möjligt att skriva lappar till dem man saknar. Det kanske finns något man vill berätta eller tala om och då kan man skriva ner det. Allvarliga saker men också roliga saker som man hade velat dela med sig av till den man saknar. Det är viktigt tror jag, att få dela med sig och känna ett hopp.

Vad är dina tankar inför söndagen?
Jag hoppas och tror att den här gudstjänsten kan hjälpa barn och unga att börja prata om döden. Vi har många gudstjänster runt allhelgona och många är riktade mot vuxna. Därför ville vi ha ett tillfälle som är särskilt riktad till barn och unga. Ofta är det något som man kanske gör vid gladare högtider, som jul eller tacksägelse, men det är självklart att även barn och unga funderar kring döden och att de drabbas av den. Vi måste våga tala om döden med barn- och unga.

Mässan sker söndagen 3 november klockan 16.00 i Klockargårdens kyrka, Klockaretorpet. Det är öppet för alla, stora som små.

Nyckelord

Kontakter

Jenny Folkö Witt
Präst i Borgs församling
Norrköpings pastorat

Tel: 011-24 11 13
Mejl: jenny.folko@svenskakyrkan.se

Bilder

Om

Svenska kyrkan Norrköping
Svenska kyrkan Norrköping
Nya Rådstugugatan 7
601 04 Norrköping

+46(11)241000https://www.svenskakyrkan.se/norrkoping

Vår kyrka finns till för dig.

Svenska kyrkan vill vara en närvarande och öppen kyrka som ger möjlighet till eftertanke, tro och engagemang. Vi är en gemenskap och ett stöd i glädje och sorg, i vardagen liksom vid livets stora skiften, både hemma och långt bort. Vår kyrka finns till för dig.

Svenska kyrkan i Norrköping, eller Norrköpings pastorat, som är det juridiska namnet, består av fyra församlingar, en kyrkogårdsförvaltning, kansli och en utvecklingsenhet.

Följ Svenska kyrkan Norrköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Norrköping

Konfirmandgrupp håller aftonbön i World of Warcraft2.4.2020 08:23:12 CESTPressmeddelande

Svenska kyrkan i Norrköping ställer om sin verksamhet med anledning av Covid-19. Verksamheten flyttar ut på nya digitala plattformar för att skapa gemenskap utanför kyrkans fysiska lokaler. Torsdag den 2 april kl. 22.00, kommer en av kyrkans konfirmandgrupper därför hålla en andra andakt i spelet World of Warcraft. ”Vi har gjort det en gång förut och det var väldigt uppskattat så vi kör en gång till. Vi vill finnas där för våra ungdomar och då får vi hjälpas åt att hitta den där stigen som kanske låg dold för oss förut”, berättar Samuel Lerström, församlingspedagog i pastoratet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum