Stiftelsen Skansen

100 år sedan den första visentkalven!

Dela

I dag, den 25 maj 2018, är det exakt 100 år sedan den första visenten i modern tid föddes i Sverige. Det skedde på Skansen. Kalven var en liten kviga som fick namnet Billa, men kallades Ylva på Skansen.

Visenthjord på Skansen, Foto: Marie Andersson
Visenthjord på Skansen, Foto: Marie Andersson

Billas pappa hette Bill, och var född i Budapest Zoo av vildfödda föräldrar från Litauen. Mamman Bilma var vildfödd i Litauen, och var den sista visenten som togs från det vilda in i någon djurpark. Båda föräldradjuren var en gåva från Hagenbeck i Hamburg, som hade goda förbindelser med Skansen.

Visenten var redan då akut hotad, och 1923 sköts den sista låglandsvisenten av en före detta skogvaktare i urskogen Bialowieza. Endast 56 djur återstod, utspridda i djurparker och vilthägn i Europa. Då Skansens djur hade unik härstamning, fick man en förfrågan från Polen om hjälp att bygga upp en ny stam i Bialowieza, och 1929 skickades de båda korna Biserta och Biscaya till Polen.

De båda skansenkorna bildade tillsammans med två tyska tjurar grunden för hela uppbyggnadsarbetet, och1953 öppnades grindarna till hägnet i Bialowieza och deförsta frilevande visenterna på 30 år kunde börja beta i skogarna. Idag finns ca 6500 visenter, varav 4500 lever helt fritt.

Frilevande visenter finns bland annat i Polen, Vitryssland, Rumänien, Slovakien, Tyskland, Spanien, Nederländerna och Danmark (Bornholm). Men det var på Skansen allt började. Billa, då?Jo, hon hamnade så småningom i Generalkonsul Axel Ax:son Johnsons avelshägn i Långsjön utanför Engelsberg.

För frågor om visenter, kontakta Linda Törngren, chef för Djurvårdarenheten:

0731 83 08 16

linda.torngren@skansen.se

Bilder

Visenthjord på Skansen, Foto: Marie Andersson
Visenthjord på Skansen, Foto: Marie Andersson
Ladda ned bild
Visent´på Skansen. Foto: Michael McLain.
Visent´på Skansen. Foto: Michael McLain.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Nu slår bodluckorna upp på Skansens julmarknad!12.11.2018 07:00Pressmeddelande

Nu är det snart dags för den första julmarknadshelgen på Skansen. Bodarna slår upp luckorna, och försäljare från hela landet packar upp julmat, textilier, trähantverk, fisk och konfekt, pepparkakshus och saffransbullar. Det blir dans runt granen med Julorkestern, det serveras rykande het glögg och nybakade små munkar, brända mandlar, kolbullar och mycket mera. Hantverkarna i stadskvarteren - glasbruket, krukmakaren och flera andra små verkstäder har öppet.. Julmarknaden pågår 24 - 25 november, 1 – 2, 8 – 9 och 15 – 16 december.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum