
Fyra av tio vill grilla mer grönsaker i sommar - Kockens tips för att lyckas med sommarens gröna grill

Många har längtat efter att äntligen få rulla fram grillen och njuta av somrig, nygrillad mat. Under de senaste åren har det också blivit allt vanligare att lägga vegetariska råvaror på grillen. En trend som troligen bara kommer öka om man ser till Simple Feasts nya undersökning, där grönsaker är den råvara som svenskarna i allra högst utsträckning uppger att de vill grilla ännu mer av. Det svarar 39 procent. Högst är siffran bland kvinnor, hela 48 procent.
– Vegetariska råvaror börjar ta en självklar plats på grillen, där bland annat halloumin och majskolven redan ses som grillfavoriter för många. Jag tror att vi kommer se en ökad grad av innovation inom grillade grönsaker, dels i vilka råvaror som hamnar på grillen, men också i hur man tillagar dem. Det finns så många enkla trix för att ta grillandet till nästa nivå smakmässigt och det hoppas jag att fler upptäcker framöver, säger Maximillian Lundin, Sverigechef för Simple Feast.
Undersökningen visar också att det främst är männen som vill grilla mer kött framöver. Exempelvis vill var tredje man grilla mer nötkött, jämfört med endast åtta procent av kvinnorna. Var fjärde man vill också lägga mer korv på grillen än vad de vanligtvis gör. Bland kvinnorna är det färre än var tionde som svarar samma sak.
– I takt med att fler testar att grilla grönsaker och andra vegetariska råvaror, så kommer vi nog också se att köttet tar mindre plats på grillen. Min uppfattning är att många helt enkelt saknar inspiration när det kommer till vad de ska lägga på grillen, vilket kanske inte så konstigt med tanke på att vi har haft en lång tradition i Sverige att grilla ungefär samma sak år efter år. Det är kul att det äntligen börjar hända lite på grillfronten och att utvecklingen går framåt, säger Maximillian Lundin.
Maximillian Lundins tips på grönt att lägga på grillen i sommar:
- Stora grönsaker med blast och tjockt skal kan man lägga in i elden direkt när det börjat brinna. Små, tunna, späda grönsaker ska man i princip börja grilla när man satt sig till bords för att börja äta.
- Ha alltid tre zoner minst på en grill. Riktigt varm, lagom varm och kall. Grönsaker bränner lättare och då behöver man kunna styra temperaturen.
- Feta marinader och klistriga glazer bidrar till att eldflammor skjuter upp och bränner vissa grönsaker. Prova att grilla grönsaker helt naturella tills mjuka och lägg sedan i en god marinad.
- Offra ett durkslag i metall och använd till att röka baljväxter i. Marinera i en god tjockflytande marinad och ställ på grillen och stäng locket till grillen i ett par minuter. Ät de goda rökiga bönorna till en sallad.
- Mitt godaste potatistips på grillen: Brandade på potatis, olivolja, vitlök och rökt tofu. Lägg bakpotatisar i folie i glöden direkt när du tänder grillen. Låt ligga minst 60 minuter. När det sedan blivit riktigt varm glöd, lägg på naturell tofu som är bruten i bitar och grilla ordentligt. Gröp sedan ur potatisen i en skål, mosa ner tofun, smaksätt med god olivolja, riven vitlök och havssalt. Potatisen får en kanonsmak av att vara bakad så hårt och grillsmak från tofun. Supergott tillbehör!
Bilaga: undersökningsfråga
Vilka råvaror är du intresserad av att grilla mer av än vad du vanligtvis brukar?
Total |
Män |
Kvinnor |
|
Nötkött |
20 % |
33 % |
8 % |
Kyckling |
19 % |
22 % |
17 % |
Korvar (olika sorter) |
17 % |
25 % |
8 % |
Fisk |
23 % |
20 % |
25 % |
Olika sorters grönsaker |
39 % |
30 % |
48 % |
Frukt |
8 % |
4 % |
11 % |
Potatis/andra sorters kolhydrater |
10 % |
8 % |
11 % |
Annat |
4 % |
3 % |
5 % |
Inget, är inte intresserad av att grilla något mer |
14 % |
16 % |
13 % |
Inget, är inte intresserad av att grilla överhuvudtaget |
11 % |
8 % |
14 % |
Vet ej |
4 % |
5 % |
3 % |
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade webbpanel, mellan den 3 och 10 januari 2020. Totalt deltog 1000 respondenter bland svenska allmänheten 18–79 år.
Nyckelord
Kontakter
Ulrika EngellauPR- och marknadsansvarig Simple Feast Sverige
Tel:070 884 66 08ulrika@simplefeast.comBilder
Om
Om Simple Feast
Simple Feast har över 90 anställda i Sverige, Danmark, Tyskland och USA. Kärnverksamhet är hemleverans av ekologiska växtbaserade måltider – klara att servera på 10 minuter. Företaget grundades i Köpenhamn 2015 och är sedan oktober 2018 även etablerade i Sverige. Läs mer på simplefeast.com.
Följ Simple Feast
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Simple Feast
Simple Feast öppnar upp för delägarskap med Crowdcube19.3.2021 12:58:34 CET | Pressmeddelande
Det gröna matkasseföretaget Simple Feast öppnar upp för delägarskap via Crowdcube, vilket nu gör det möjligt för privatpersoner att få delägarskap i det snabbt växande företaget. Investeringarna kommer att användas till fortsatt utveckling av växtbaserade produkter och måltidskoncept.
Sju vegetariska trender för 202126.1.2021 13:07:00 CET | Pressmeddelande
Allt fler äter grönt och utbudet av vegetarisk mat ökar för varje år. Men vilka är egentligen de stora vego-trenderna för 2021? Maximillian Lundin, Sverigechef för Simple Feast och vegankock, spår sju trender som kommer att slå under 2021. “Jag tror att det närodlade kommer få ett rejält uppsving under året - inte minst när det kommer till otroliga svenska råvaror som fallit i glömska, såsom alla superbär som växer här”.
Ny adblocker döljer snabbmatsreklam och visar grönsaker istället30.11.2020 13:40:38 CET | Pressmeddelande
Varje år spenderar snabbmatskedjorna miljarder på reklam globalt. Samtidigt möts konsumenterna i betydligt lägre utsträckning av reklam för grönsaker och andra mer hållbara alternativ. Nu lanserar Simple Feast en adblocker som för första gången gör det möjligt att ersätta digitala annonser till bilder på grönsaker. Kampanjen vill belysa snedfördelningen när det kommer till vilken typ av matreklam vi möts av i vardagen.
Så mycket tid lägger svenskarna på att laga mat18.11.2020 08:10:00 CET | Pressmeddelande
Att laga mat kan vara både avkopplande och stressigt. I snitt lägger svensken 38 minuter på att laga en vanlig middag. Det visar en undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Simple Feast.
Sju food-hacks som minskar matsvinnet30.10.2020 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Det finns flera knep vi kan applicera i vår dagliga matlagning för att minska matsvinnet eller bara för få till godare vegetarisk mat. Simple Feasts Sverigechef Maximillian Lundin listar sina bästa food-hacks.