Levipriset till universitetslektor i Lund

– Jonas har förmågan att entusiasmera studenter och hans skicklighet att undervisa med mycket hög kvalitet i såväl naturvetenskapliga, beteendevetenskapliga som tekniska områden är närmast unik. Han har med sina kunskaper och sitt engagemang även bidragit till pedagogisk utveckling på sitt lärosäte, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Jonas Borell bor i Lund och är filosofie doktor i Arbetsmiljöteknik samt har en psykologexamen. Han är idag verksam som universitetslektor vid Ergonomi och aerosolteknologi, Institutionen för designvetenskaper vid Lunds Tekniska Högskola.
– Jag känner mig stolt över utmärkelsen. Arbetsmiljö är inget isolerat fenomen, utan det rör allt arbete. Det påverkar både verksamheters resultat och människors hälsa och välbefinnande. Eftersom ingenjörer ofta är ledare och chefer så är det extra viktigt att de vet vilken stor roll arbetsmiljö spelar, säger Jonas Borell, Leviprismottagare 2020.
Jonas är en engagerad forskare och har även utvecklat läromedel och bidragit till kunskaper hos deltagare från arbetslivet genom genomförda uppdragsutbildningar. Tyngdpunkten i hans lärargärning kretsar kring den sidan av arbetsmiljö som handlar om psykologiska, psykosociala och organisatoriska aspekter. Ett centralt inslag i undervisningen är arbetsplatsnära undersökningar.
Om Levipriset
Levipriset instiftades 2004 och är uppkallat efter den svenska stressforskningens nestor, professor emeritus Lennart Levi. Priset delas ut av Sveriges Ingenjörer och syftar till att stimulera och utveckla utbildning om arbetsmiljö vid tekniska högskolor och universitet. Pristagaren tilldelas en prissumma om 50 000 kronor.
Kontaktuppgifter
Jonas Borell, Leviprismottagare 2020: jonas.borell@design.lth.se / 0730-873265
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder

Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 180 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Första avtalet med arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn införs i IT-avtalet3.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu införs för första gången arbetstidsförkortning inom tjänstesektorn. Först ut blir kollektivavtalet TechSverige IT. Det tecknade avtalet ger omkring 6 000 ingenjörer inom IT-sektorn arbetstidsförkortning motsvarande en dag om året och höjda löner motsvarande märket inom industrin på 6,4 procent på två år. Även avsättningen till flexpension har byggts på.
Klart med löneökningar och arbetstidsförkortning inom industrin1.4.2025 09:12:38 CEST | Pressmeddelande
Nu är avtalsförhandlingarna inom industrin klara med en av de högsta nivåerna i industriavtalets historia: 6,4 procent på två år. Nu har alla kollektivavtal inom industrin avsättning till arbetstidsförkortning, och befintliga tidbanker har fått utökad arbetstidsförkortning.
Stark efterfrågan på ingenjörer 2024 gav höga löneökningar trots färre arbetsbyten20.3.2025 05:37:00 CET | Pressmeddelande
Tre av fyra ingenjörer fick reallöneökningar under 2024, vilket är en hög andel jämfört med de senaste åren. Att byta arbete till en ny arbetsgivare har varit det effektivaste sättet för en ingenjör att höja sin lön, men arbetsbytena hamnade på en jämförelsevis låg nivå. Höga löneökningar trots färre arbetsbyten visar att arbetsgivarna börjar inse ingenjörernas värde.
Allt färre doktorander i Sverige – möter inte näringslivets kompetensbehov18.3.2025 09:37:24 CET | Pressmeddelande
Allt färre doktorerar inom teknik, sedan 2010 har antalet svenska doktorander minskat med 36 procent. Antalet utländska* doktorander har delvis bromsat den totala minskningen men dessa kan oftast inte anställas på säkerhetsklassade tjänster inom myndigheter, försvarsindustrin och energiområdet. Till exempel kommer var tredje utländsk doktorand inom teknikområdet från Kina, Iran eller Ryssland.
Specialister efterfrågas allt högre men får allt sämre lön11.3.2025 07:37:00 CET | Pressmeddelande
Arbetsgivare efterfrågar spetskompetens inom teknik men samtidigt tappar specialister i löneutveckling. Enligt en ny rapport har skillnaden i lön gentemot chefer nästan dubblerats sedan 2003. En undersökning bland yngre ingenjörer visar att fler skulle välja karriärväg som specialist om det lönade sig bättre.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum