Nya befogenheter för ordningsvakter välkomnas av Säkerhetsföretagen
- ”Utredningen föreslår att ordningsvakter ska få arbeta på fler platser och med fler arbetsuppgifter. Att ordningsvakter ska få arbeta också i trygghetsfrämjande syfte löser kommunernas problem med hur dagens lagstiftning begränsar deras brottsförebyggande arbete", säger Li Jansson, bransch- och näringspolitisk chef för Säkerhetsföretagen.
- "Nu moderniseras lagen för första gången på 40 år. Ordningsvakternas föreslås få nya befogenheter att transportera omhändertagna personer. Det kommer att avlasta polisen", fortsätter Li Jansson, bransch- och näringspolitisk chef
För att ordningsvakterna ska ha förmåga att möta samhällets stärkta krav på yrkesrollen föreslås en ny och förlängd utbildning.
- ”Arbetsmarknadens parter har länge drivit på att utbildningen måste förlängas och vi välkomnar utredningens förslag. Men förslaget om att låta utbildningen bli studiestödsberättigad är otillräckligt, och riktade anslag till polisen för utbildningen behövs.”, fortsätter Li Jansson.
Men utredningens föreslagna förändringar av avskaffandet av kontroll för medborgerlig pålitlighet får tummen ner. Utredningen föreslår förvisso förstärkningar av andra kontroller, men de kompensatoriska åtgärderna är otillräckliga.
Det är andra gången som begreppet medborgerlig pålitlighet föreslås ska avskaffas. Förra gången förslaget behandlades var i en utredning från 2003, men där dåvarande socialdemokratiska regering stoppade förslaget 2006 och behöll alla kontroller av branschens personal.
- ”Vi vill behålla nuvarande ordning där samtliga personal kontrolleras av SÄPO. Inrikesminister Damberg har tidigare lovat branschen att vi tvärtom ska få skärpta kontroller. Vi hoppas att han gör som sin företrädare Thomas Bodström och stoppar förslaget”, fortsätter Li Jansson.
Säkerhetsföretagens synpunkter på Ordningsvaktsutredningen kan du läsa mer här.
Säkerhetsföretagen vill också betona att ansvaret för att hantera brott alltid är polisens. Branschen stödjer samtliga utbyggnader av Polismyndigheten. Ordningsvakter och annan personal i säkerhetsföretag kan dock vara ett bra komplement som hjälper till i det trygghetsskapande arbetet.
Nyckelord
Om
Säkerhetsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation inom Almega och Svenskt Näringsliv. Vi samlar företag inom bevakning, hemlarm, parkering, värdetransporter och säkerhetsteknik.
Följ Säkerhetsföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Säkerhetsföretagen
Ny rapport visar stark efterfrågan på säkerhetstjänster11.6.2024 12:26:39 CEST | Pressmeddelande
Säkerhetsföretagens nya konjunkturbarometer visar en stark efterfrågan på säkerhetstjänster i hela landet. Men fler åtgärder kommer krävas för att öka tryggheten i samhället.
Ny styrelse vald i Säkerhetsföretagen21.5.2024 15:26:25 CEST | Pressmeddelande
På Säkerhetsföretagens årsmöte den 20 maj valdes en ny styrelse för kommande verksamhetsår.
Fortsatt expansion i säkerhetsbranschen – brist på arbetskraft begränsar6.2.2024 06:49:21 CET | Pressmeddelande
Efterfrågan på säkerhetstjänster och säkerhetssystem är fortsatt hög i en tid då kriminalitet och otrygghet är en omfattande utmaning för allmänheten, näringslivet och den offentliga sektorn. Samtidigt uppger 9 av 10 säkerhetsföretag att man för närvarande har brist på personal.
Efterfrågan på säkerhetstjänster ökar starkt20.11.2023 06:37:47 CET | Pressmeddelande
Otrygghet från kriminalitet är en aktuell samhällsutmaning, vilket leder till att efterfrågan på säkerhetsföretagens tjänster är rekordhög, trots den ekonomiska lågkonjunkturen. Det visar Säkerhetsföretagens senaste konjunkturbarometer. Hela 77 procent av säkerhetsföretagen rapporterar att efterfrågan för deras tjänster har ökat under det tredje kvartalet 2023. Samtidigt rapporterar 66 procent av företagen att antalet anställda har vuxit under kvartalet.
Fortsatt otrygghet driver efterfrågan på säkerhetstjänster28.9.2023 06:02:40 CEST | Pressmeddelande
I årsrapporten för Säkerhetsföretagen framkommer att det finns en långsiktig trend med otrygghet från kriminalitet i Sverige, vilket driver upp efterfrågan på säkerhetstjänster. Sverige har förlorat sin position som ett tryggt land. Under 2010 var det en större andel av de vuxna i Danmark som rapporterade brott, våld och vandalism i sitt närområde jämfört med i Sverige. Sedan dess har nivån av upplevd kriminalitet bland vuxna i Danmark minskat påtagligt medan den har ökat i Sverige. Mer än dubbelt så många i Sverige anger nu att brott, våld och vandalism pågår i deras närområde, jämfört med i Danmark. Av de stora EU-länderna är det enbart Frankrike som ligger nära Sverige sett till andelen av de vuxna som upplever kriminalitet i sitt närområde, medan andelen i Italien är knappt hälften så hög som i Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum