Säkerhetsföretagen

Försenad ordningsvaktslag stort hinder när efterfrågan ökar för nio av tio säkerhetsföretag

Dela
Säkerhetsföretagens prognoser slår nya dystra rekord efter rekord. På grund av ökad kriminalitet och skärpt säkerhetsläge anger 90 procent att efterfrågan ökar kommande halvår. Inte ett enda säkerhetsföretag ser att efterfrågan kommer att minska.

-        ”Vi har länge uppmärksammat att företag, myndigheter och privatpersoner tvingas ta ett allt större ansvar för sin egen säkerhet. Då är det märkligt att regeringen bromsar in effektiviseringen av branschen genom att fördröja införandet av en ny ordningsvaktslag”, säger Li Jansson, bransch- och näringspolitisk chef.

Den statliga utredningen med förslag på en ny ordningsvaktslag presenterades under 2021 och är en modernisering av den nu gällande 40 år gamla ordningsvaktslagen. Men från regeringens sida har det där efter varit tyst om vilka förslag som departementet går vidare med.

-        ”Det är akut att regeringen genomför den nya ordningsvaktslagen. Den möjliggör för kommuner och företag att beviljas ordningsvakter också i trygghetsskapande syfte, vilket skulle möjliggöra att fler områden godkänns för ordningsvakter som idag får avslag. Det ökar tryggheten på dessa platser och minskar kommunernas administrativa börda. Dessutom förlängs utbildningen för ordningsvakterna, vilket branschen länge efterfrågat”, fortsätter Li Jansson.

Utredningens förslag innehåller också förslag om utökade befogenheter.

-        ”Förslaget om att ordningsvakter ska få transportera omhändertagna efter beslut av polis är brådskande för att avlasta polisen. Vi vill hjälpa till, men vi behöver få det här lagstödet på plats”, säger Li Jansson.

Ordningsvaktsutredningen innehöll också ett förslag om att all personal i säkerhetsföretag inte ska kontrolleras lika omfattande som idag. Nu kontrolleras alla av Länsstyrelsen i polisens register och av SÄPO. Med utredningens förslag avskaffas SÄPO-kontrollen för vissa delar av medarbetarna som arbetar på platser som inte omfattas av säkerhetsskyddslagen.

-        ”Branschen gjorde ett gemensamt partsuttalade som i sin helhet förkastade förslaget till försämrade kontroller av branschens personal. Med en så snabbt växande bransch och ökade säkerhetskrav behövs snarare motsatt strategi – att regeringen skärper kraven på branschen”, avslutar Li Jansson.

Läs mer i rapporten här.

Frågor om enkäten och bokning av intervjuer sker genom Li Jansson, bransch- och näringspolitisk chef.

Nyckelord

Dokument

Om

Säkerhetsföretagen
Säkerhetsföretagen
Storgatan 19
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.sakerhetsforetagen.se/

Säkerhetsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation inom Almega och Svenskt Näringsliv. Vi samlar företag inom bevakning, hemlarm, parkering, värdetransporter och säkerhetsteknik.

Följ Säkerhetsföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Säkerhetsföretagen

Efterfrågan på säkerhetstjänster ökar starkt20.11.2023 06:37:47 CET | Pressmeddelande

Otrygghet från kriminalitet är en aktuell samhällsutmaning, vilket leder till att efterfrågan på säkerhetsföretagens tjänster är rekordhög, trots den ekonomiska lågkonjunkturen. Det visar Säkerhetsföretagens senaste konjunkturbarometer. Hela 77 procent av säkerhetsföretagen rapporterar att efterfrågan för deras tjänster har ökat under det tredje kvartalet 2023. Samtidigt rapporterar 66 procent av företagen att antalet anställda har vuxit under kvartalet.

Fortsatt otrygghet driver efterfrågan på säkerhetstjänster28.9.2023 06:02:40 CEST | Pressmeddelande

I årsrapporten för Säkerhetsföretagen framkommer att det finns en långsiktig trend med otrygghet från kriminalitet i Sverige, vilket driver upp efterfrågan på säkerhetstjänster. Sverige har förlorat sin position som ett tryggt land. Under 2010 var det en större andel av de vuxna i Danmark som rapporterade brott, våld och vandalism i sitt närområde jämfört med i Sverige. Sedan dess har nivån av upplevd kriminalitet bland vuxna i Danmark minskat påtagligt medan den har ökat i Sverige. Mer än dubbelt så många i Sverige anger nu att brott, våld och vandalism pågår i deras närområde, jämfört med i Danmark. Av de stora EU-länderna är det enbart Frankrike som ligger nära Sverige sett till andelen av de vuxna som upplever kriminalitet i sitt närområde, medan andelen i Italien är knappt hälften så hög som i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye