Viktigt beslut i riksdagen - nu behöver nästa steg tas

– Kraven på att ligga i teknisk framkant, men också att ibland helt ställa om, är extra påtaglig för ingenjörer. Därför är det här beslutet särskilt välkommet för våra medlemmar, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Beslutet i riksdagen innebär dels införandet av ett helt nytt stöd till individer vid tjänstledighet för studier. Den reglerar också vilket stöd individen kan få om anställningen upphör. Det innebär ett helt nytt statligt studiestöd med förbättrade möjligheter att utbilda sig för den som är anställd eller är mellan jobb. Det nya statliga studiestödet omfattar även den som har en visstidsanställning, är egenföretagare eller jobbar deltid.
– Detta ger historiska möjligheter till kompetensutveckling. Ett lärande som återkommer betyder mycket för både individen och för Sveriges fortsatta kliv inom digitalisering och klimatomställning, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Den andra delen i onsdagens beslut berör ändrade regler för vad som ska gälla vid uppsägning av personliga skäl eller arbetsbrist. Med delarna i Trygghetsöverenskommelsen som rör de ekonomiska förutsättningarna för individen på plats återstår nu arbetet med att rusta svenska universitet och högskolor för en ökad efterfrågan på fort- och vidareutbildning.
– För att reformen ska få effekt behövs förändringar i högskolornas arbetssätt och inte minst en finansieringsmodell som premierar ett utbud som passar yrkesverksamma. Nu är det upp till regeringen att ge satsningen rätt förutsättningar, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörer menar att högskolans kurser behöver anpassas och göras tillgängliga även utanför programmen. Därför krävs en resurstilldelning som styr rätt med öronmärkta pengar, för att inte riskera programstudenternas resurser. Det behövs även särskilda sökbara resurser som kan främja samarbeten mellan högskola och företag i utvecklingen av ett bra kursutbud.
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder

Länkar
- Läs förbundets kommentar på vårbudgeten 2022 med efterlysning av rejäla satsningar på högskolan för kompetensutveckling av yrkesverksamma. - på Sverigesingenjorer.se
- Läs mer om förslaget i sin helhet och riksdagens behandling av ärendet Flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden - på Riksdagen.se
- Läs mer om Trygghetsöverenskommelsen - på Sverigesingenjorer.se
- Nu måste regeringen investera i kompetens för framtiden - läs Ulrika Lindstrands debattartikel på Altinget.se (13/4 2021)
- Satsa på vidareutbildning för yrkesverksamma - läs Ulrika Lindstrands debattext på GP Debatt (21/9 2020)
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 180 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Klart med löneökningar och arbetstidsförkortning inom industrin1.4.2025 09:12:38 CEST | Pressmeddelande
Nu är avtalsförhandlingarna inom industrin klara med en av de högsta nivåerna i industriavtalets historia: 6,4 procent på två år. Nu har alla kollektivavtal inom industrin avsättning till arbetstidsförkortning, och befintliga tidbanker har fått utökad arbetstidsförkortning.
Stark efterfrågan på ingenjörer 2024 gav höga löneökningar trots färre arbetsbyten20.3.2025 05:37:00 CET | Pressmeddelande
Tre av fyra ingenjörer fick reallöneökningar under 2024, vilket är en hög andel jämfört med de senaste åren. Att byta arbete till en ny arbetsgivare har varit det effektivaste sättet för en ingenjör att höja sin lön, men arbetsbytena hamnade på en jämförelsevis låg nivå. Höga löneökningar trots färre arbetsbyten visar att arbetsgivarna börjar inse ingenjörernas värde.
Allt färre doktorander i Sverige – möter inte näringslivets kompetensbehov18.3.2025 09:37:24 CET | Pressmeddelande
Allt färre doktorerar inom teknik, sedan 2010 har antalet svenska doktorander minskat med 36 procent. Antalet utländska* doktorander har delvis bromsat den totala minskningen men dessa kan oftast inte anställas på säkerhetsklassade tjänster inom myndigheter, försvarsindustrin och energiområdet. Till exempel kommer var tredje utländsk doktorand inom teknikområdet från Kina, Iran eller Ryssland.
Specialister efterfrågas allt högre men får allt sämre lön11.3.2025 07:37:00 CET | Pressmeddelande
Arbetsgivare efterfrågar spetskompetens inom teknik men samtidigt tappar specialister i löneutveckling. Enligt en ny rapport har skillnaden i lön gentemot chefer nästan dubblerats sedan 2003. En undersökning bland yngre ingenjörer visar att fler skulle välja karriärväg som specialist om det lönade sig bättre.
Först 2072 får ingenjörslandet Sverige jämställda löner8.3.2025 11:00:00 CET | Pressmeddelande
För att säkra framtidens kompetensförsörjning behöver ingenjörsbranschen attrahera fler kvinnor. Skillnaden mellan mäns och kvinnors genomsnittliga heltidslöner per månad var 9,6 procent 2024, visar ny medlemsstatistik. Om vi håller samma takt som genomsnittet de senaste tio åren får ingenjörslandet Sverige jämställda löner först 2072!
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum