Sveriges Ingenjörer

Nytt avtal för statliga akademiker – statlig trygghetsöverenskommelse

Dela
Sveriges Ingenjörer har genom Saco-S ingått ett nytt avtal med Arbetsgivarverket för att komplettera det statliga omställningsavtalet och göra anpassningar till nyligen beslutade ändringar i LAS
Andreas Nyström, förhandlingschef Offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer/vice ordförande Saco-S
Andreas Nyström, förhandlingschef Offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer/vice ordförande Saco-S

– Detta är ett viktigt avtal för våra medlemmar och säkerställer mobilitet mellan sektorer och individens möjlighet till att fylla på sin kompetens under sin pågående anställning. Utöver detta så har vi begränsat både anställningsförordningen och undantagen vid turordning och säkerställt våra föreningars inflytande inför användning av den nya statliga visstidsanställningen, säger Andreas Nyström förhandlingschef offentlig sektor, vid Sveriges Ingenjörer och vice ordförande för Saco-S.

För ett par veckor sedan togs beslut i riksdagen om nytt omställnings- och kompetensstöd samt ändringar i lagen om anställningsskydd (LAS). Grunden till dessa förändringar är Trygghetsöverenskommelsen som förhandlats fram mellan parterna. Detta har även reglerats genom nya avtal mellan parterna i privat respektive kommunal och regional sektor. Nu är motsvarande avtal på plats för Sveriges Ingenjörers medlemmar i statlig sektor.

– För Sveriges Ingenjörer har det varit mycket viktigt att inte skapa trösklar eller hinder för mobilitet mellan stat, privat, kommun och region och att omställningsstudiestödet i dessa överenskommelser på alla sektorer har liknande konstruktioner, säger Andreas Nyström förhandlingschef offentlig sektor vid Sveriges Ingenjörer och vice ordförande för Saco-S.

I en tid med stora rekryteringsbehov och satsningar på bland annat infrastruktur och försvar inom staten är det viktigt att stärka statens attraktivitetskraft som arbetsgivare och möjliggöra livslångt lärande och ett längre arbetsliv - för ingenjörer och andra medarbetare.
Denna överenskommelse kompletterar det redan mycket konkurrenskraftiga statliga omställningsavtalet och omhändertar ändringarna i LAS.

Om Sveriges Ingenjörer i statlig sektor
Omkring 22 000 medlemmar i Sveriges Ingenjörer jobbar i offentlig sektor. Cirka 11 000 av dem jobbar vid statliga verk och myndigheter där även högskolorna ingår.

Ingenjörer i staten jobbar med en rad olika frågor - alltifrån infrastruktur- och försvarsverksamheter, utbildning och forskning på landets lärosäten till teknik- och innovationsfrågor.

Ingenjörer är en av de mest eftertraktade utbildningsgrupperna bland statliga arbetsgivare.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Andreas Nyström, förhandlingschef Offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer/vice ordförande Saco-S
Andreas Nyström, förhandlingschef Offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer/vice ordförande Saco-S
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Ingenjörer
Sveriges Ingenjörer
Box 1419
111 84 Stockholm

08-613 80 00https://www.sverigesingenjorer.se/

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 180 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

Stark efterfrågan på ingenjörer 2024 gav höga löneökningar trots färre arbetsbyten20.3.2025 05:37:00 CET | Pressmeddelande

Tre av fyra ingenjörer fick reallöneökningar under 2024, vilket är en hög andel jämfört med de senaste åren. Att byta arbete till en ny arbetsgivare har varit det effektivaste sättet för en ingenjör att höja sin lön, men arbetsbytena hamnade på en jämförelsevis låg nivå. Höga löneökningar trots färre arbetsbyten visar att arbetsgivarna börjar inse ingenjörernas värde.

Allt färre doktorander i Sverige – möter inte näringslivets kompetensbehov18.3.2025 09:37:24 CET | Pressmeddelande

Allt färre doktorerar inom teknik, sedan 2010 har antalet svenska doktorander minskat med 36 procent. Antalet utländska* doktorander har delvis bromsat den totala minskningen men dessa kan oftast inte anställas på säkerhetsklassade tjänster inom myndigheter, försvarsindustrin och energiområdet. Till exempel kommer var tredje utländsk doktorand inom teknikområdet från Kina, Iran eller Ryssland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye