Naturskyddsföreningen

Närmare 10 000 nya medlemmar till Naturskyddsföreningen

Dela
Naturskyddsföreningen upplever en stark medlemstillströmning just nu. Den började efter riksdagsvalet, men de allra flesta nya medlemmar har kommit efter att den nya regeringens politiska program Tidöavtalet och regeringsförklaringen presenterades. Hittills har 9500 nya medlemmar registrerats, och siffran fortsätter att öka.

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation, som funnits sedan 1909. Antalet medlemmar i år har varit 199 000. Med sina 24 länsförbund och cirka 270 kretsar är föreningen lokalt förankrad i nästan hela Sverige. Föreningen samarbetar också med och stöttar miljöorganisationer runt om i världen.

-          Vi är glada över att så många vill komma med oss i miljökampen. Läget för planeten är akut. Larmrapporterna från miljöforskarna står som spön i backen. Jag tror att många människor känner en stark oro för detta och vill vara med och påverka, och att de ser vår förening som en viktig och stark aktör, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen.

Veckan efter valet fick föreningen mer än dubbelt så många nya medlemmar, jämfört med veckan innan och ungefär fyra gånger så många som en genomsnittlig vecka. Men efter att Tidöavtalet och regeringsförklaringen presenterades har medlemstillströmningen ökat mycket kraftigt. I skrivande stund är antalet nya medlemmar 9500, och fortsätter att öka.

-          Den nya regeringen och SD har antagit ett politiskt program som riskerar att kraftigt öka utsläppen och som i det närmaste ignorerar naturkrisen. Dessutom avvecklas miljödepartementet. Det går inte att förhandla med klimatet eller planetens gränser. Med fler medlemmar får vi mer kraft att förändra, och vi blir fler som vill påverka politiker, sprida kunskap och bilda opinion, säger Johanna Sandahl.

Kontakter

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Uttalande från Naturskyddsföreningens rikskonferens: Stoppa gruvan vid Norra Kärr5.5.2024 15:42:38 CEST | Pressmeddelande

Gruvplanerna strax öster om Vättern har återigen blivit aktuella. Det är bolaget Greenna Mineral (tidigare Tasman Metals) som vill starta en stor gruva för att utvinna de sällsynta jordartsmetaller som finns där. Men platsen, Norra Kärr, är den sämsta tänkbara för en gruva, utifrån hänsyn till såväl dricksvatten som miljö och människor. Planerna har tidigare underkänts av Högsta Förvaltningsdomstolen, men har nu fått förnyad aktualitet genom EU:s nya förordning om kritiska råvaror, som innebär att vissa gruvprojekt kan få en gräddfil genom miljöprövningen. Under den planerade gruvbrytningen kommer vatten från gruvan ledas genom känsliga vattensystem där den biologiska mångfalden riskerar att skadas. En del av vattnet från gruvan kan också hamna i Vättern, där en förorening skulle få oåterkalleliga konsekvenser. Vättern är idag dricksvattentäkt för cirka 300 000 människor och en viktig miljö för otaliga arter. I framtiden kan efterfrågan på Vätterns vatten komma att öka ännu mer. Vi bef

Ny rapport: Stora skillnader i klimat- och miljöpolitik inför EU-valet2.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det råder stora skillnader mellan de svenska partiernas inställning i klimat- och miljöpolitiska frågor inför EU-valet. Det visar Naturskyddsföreningens enkät, där partierna fått ta ställning till tjugo miljöpolitiska förslag. Enkäten visar också att endast tre av åtta partier vill minska EU:s klimatutsläpp till nära noll till 2040 och att en majoritet av partierna svarar nej till att ha kvar nuvarande artskydd i EU.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye