PTS - Post- och telestyrelsen

Experttungt råd granskar bidragen till årets innovationstävling

Dela
Expertrådet som ska granska ansökningarna till Post- och telestyrelsens (PTS) innovationstävling 2023 består av nio välmeriterade personer. Tillsammans besitter de en djup och bred kunskap inom alltifrån affärsutveckling och innovation till digital delaktighet och inkludering.

– Vi är väldigt glada över att så många meriterade och kunniga personer vill delta i arbetet att värdera projektidéer som underlättar digital kommunikation för alla, säger Andreas Richter, chef för PTS enhet för digital delaktighet.

Expertrådet spelar en viktig roll i granskningen av projekten som ansöker till PTS innovationstävling 2023 – Kommunikation för alla. I årets tävling söker myndigheten idéer som gör det enklare för fler att kommunicera via digitala tjänster, som till exempel e-post, chatt och videomöten.

”Vi behöver hela tiden nya innovationer”

Så här säger tre av experterna om PTS innovationstävling och sitt deltagande i expertrådet.

– Att kommunicera ser många som en självklarhet och något man gör med lätthet. Men som gravt hörselskadad vet jag hur talad kommunikation kan bli en ordentlig utmaning. Därför hoppas jag på många spännande lösningar som kan leda till nya sätt att kommunicera digitalt, säger Erika Darljung, konsult på Koncentria AB.

– Många företag som är stora när du går ut i arbetlivet finns inte kvar när du går i pension. Både världen och våra behov förändras och vi behöver hela tiden nya innovationer anpassade till både samtiden och framtiden, säger Daniel Akenine, nationell teknikchef för Microsoft. 

– När vi pratar om digitalisering och innovation så skapar vi vårt gemensamma samhälle. Därför är det viktigt att vi inte tar för lätt på alla olika initiativ, utan analyserar och diskuterar dem i olika forum. Det här expertuppdraget är ett sådant forum och jag ser fram emot att få diskutera bidragen tillsammans med övriga kloka kolleger i expertrådet, säger Katarina L Gidlund, professor i kritiska studier av digitalisering och samhällsförändring, Mittuniversitetet. 

Expertrådet för innovationstävling 2023

Expertrådet består av nio experter. De representerar näringsliv, akademin och offentlig sektor.

  • Daniel Akenine, nationell teknikchef för Microsoft med ansvar för bland annat tekniska policyfrågor och säkerhetsfrågor. Han arbetar globalt i olika standardiseringsorgan med att utveckla IT-standarder. Daniel är även föreläsare, författare och tidigare hjärnforskare på Karolinska Institutet.
  • Erika Darljung, konsult på Koncentria AB, där hon stöttar ideella organisationer och leder utvecklingsprocesser. Är engagerad i bland annat Hörselskadades förening i Göteborg.
  • Jannike Tillå, vice President Communications & Public Benefit på Internetstiftelsen. Digital expert med kunskap om svenskars internetvanor, digital delaktighet och barns digitala liv. Bred erfarenhet från ledande positioner inom främst media och civilsamhället.
  • Katarina L Gidlund, professor i kritiska studier av digitalisering och samhällsförändring på Mittuniversitetet. Forumledare för den multivetenskapliga forskningsmiljön Forum för digitalisering. Ledamot i SIDAs vetenskapliga råd och expert i Världsbankens Globala influcencer panel.
  • Martin Zakrisson, enhetschef i Region Örebro län och samordnare för Sveriges regioner inom området elektronisk kommunikation för personer med funktionsnedsättning.
  • Pär Lannerö, senior rådgivare på Metamatrix AB. Arbetar idag mest med utbildning, granskningar och standardisering, Nationell expert i AccessibleEU och volontär i ledningen för tillgänglighetsnätverket t12t.se.
  • Stefan Lindeberg, affärsängel och rådgivare till institutionella investerare, som Right Bridge Venture. Har tidigare arbetat bland annat på Microsoft, IBM och Cisco.
  • Sven Hagströmer har sedan internets genombrott följt utvecklingen mycket noga. Det har blivit som grundare av Avanza och som tidig investerare i bolag som Klarna och Tink.
  • Åsa Kåryd, marknadsansvarig för digital Inkludering på Telia Sverige. Har lång erfarenhet av ledarskap och utbildning och har tidigare bland annat varit rektor och lärare.

Tre av experterna har varit med i expertrådet i tidigare tävlingar. Stefan Lindeberg har deltagit i expertrådet sedan 2010. Sven Hagströmer och Jannike Tillå deltar för andra gången. Övriga är nya i expertrådet.

Bilder på samtliga experter finns i PTS pressrum. 

Fler citat från experterna finns på PTS webbplats, pts.se/expertrad

Ansökan till innovationstävling 2023 ska skickas in senast den 17 mars via PTS webbplats, pts.se/innovation.

Nyckelord

Kontakter

Marlena Molak-Brindell

PTS innovationstävling 2023

Tel:08-678 58 89

Länkar

Om

PTS - Post- och telestyrelsen
PTS - Post- och telestyrelsen
Hälsingegatan 38
102 32 Stockholm

08-678 55 00https://www.pts.se/

Om PTS innovationstävling

Alla ska kunna dra nytta av digitaliseringens möjligheter, oavsett funktionsförmåga. Sedan 2010 anordnar PTS innovationstävlingar för att bidra till att smarta idéer blir verklighet och förbättrar vardagen för många. Innovationstävlingen ingår i PTS uppdrag att stärka utvecklingen av fler och bättre digitala lösningar för personer med funktionsnedsättning och andra utsatta grupper, inte minst äldre.

Hittills har PTS stöttat 180 projekt med sammantaget 261 miljoner kronor. Den utvärdering av tävlingens samhällseffekter som genomfördes 2021 visar bland annat följande: Tävlingen har finansierat projekt som tillsammans nått 1,1–1,3 miljoner personer. De finansierade projekten har genererat en ekonomisk nytta på 196 miljoner kronor efter det att samtliga kostnader för tävlingen har dragits av.

Följ PTS - Post- och telestyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PTS - Post- och telestyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye