Daglig medicinering och egenbehandling viktigt vid både astma och KOL
Såväl astma som KOL tillhör våra största folksjukdomar. Inte sällan krävs livslång och regelbunden kontakt med sjukvården.
– För behandling av båda dessa folksjukdomar vilar ett stort ansvar på den enskilda patienten. De flesta personer med astma behöver dagliga inhalationer för att slippa symtom som hosta och andfåddhet i vardagen. När det gäller KOL är den viktigaste åtgärden att sluta röka, men det är också viktigt att få utbildning för att själv kunna hantera symtom och förhindra försämringar, säger Elisabeth Bernspång, utredare vid Läkemedelsverket och lungläkare i grunden.
För astma är behandlingsmålet att slippa symtom i vardagen, att förhindra försämring och att minimera läkemedelsbiverkningar. Behandling av KOL syftar till att minska symtom och risken för försämringsepisoder samt förbättra livskvalitet och prognos.
– De flesta med astma och KOL kan behandlas på vårdcentralen, men personer med svårare former kan behöva träffa en läkare med särskild specialistkompetens inom lungmedicin och/eller allergisjukdomar. Behandlingen behöver sedan skötas av så kallade astma-KOL-team med en bred kompetens, säger Johanna Sundbaum, utredare vid Läkemedelsverket och lungmedicinare.
Till grund för de uppdaterade behandlingsrekommendationerna ligger resultaten från ett flertal expertmöten som samlat läkare, sjuksköterskor och fysioterapeuter med särskild kompetens för dessa sjukdomar.
Korta fakta om behandling av astma
- Astma kan uppstå i alla åldrar, med symtom som bland annat andfåddhet, hosta och pip i bröstet.
- De flesta behöver daglig medicinering med inhalationer för att slippa symtom i vardagliga situationer, inklusive vid fysisk aktivitet.
- De flesta med astma kan skötas på vårdcentralen men personer med svårare former kan behöva träffa en läkare med särskild specialistkompetens inom lungmedicin/allergisjukdomar.
Korta fakta om behandling av KOL
- Rökstopp är den viktigaste åtgärden för att inte bli sämre i KOL.
- Viktigt att få utbildning för att själv kunna hantera symtom och förhindra försämringar.
- Personer med KOL bör skötas av så kallade KOL-team med sjuksköterska, läkare, fysioterapeut, dietist, psykolog med fler efter behov.
Relaterad information
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Om
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Nytt uppdrag för att stärka implementeringen av medicintekniska regelverk19.12.2024 11:02:30 CET | Pressmeddelande
Regeringen har gett Läkemedelsverket i uppdrag att underlätta införandet av de nya regelverken för medicintekniska produkter och medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik. Uppdraget säkerställer att aktörer inom området får den information och rådgivning som krävs för att följa de nya reglerna.
Svenskt samarbete inför ny EU-förordning om HTA – Health Technology Assessment16.12.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen har gett Läkemedelsverket, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i uppdrag att ta fram förslag på hur den nya HTA-förordningen kan införas så effektivt som möjligt. Förordningen syftar till att på EU-nivå effektivisera och samordna utvärdering av medicinsk teknik, det vill säga läkemedel och medicintekniska produkter. För en mer jämlik tillgång till behandling för europeiska patienter och snabbare tillgång till läkemedel och medicinteknik i hälso- och sjukvården.
Viktigt för patientsäkerheten att följa upp tandtekniska produkter16.12.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Efter att Läkemedelsverket har inspekterat ett urval av tandtekniska laboratorier står det klart att branschen behöver ett kunskapslyft. Laboratorierna har ordning och reda och en noggrann tillverkningsprocess som inte tyder på någon anledning till oro för produkterna. Däremot behöver kunskapen höjas om regelverk och krav.
Växande marknad för medicinteknik kräver stärkt tillsyn10.12.2024 10:27:50 CET | Pressmeddelande
Riksrevisionens har granskat om statens tillsyn över medicintekniska produkter är effektiv. Granskningen visar att Läkemedelsverket har en väl fungerande organisation och god kompetens för tillsynen, men att det finns brister i förutsättningarna.
Läkemedelsverket utvecklar nationell lägesbild över medicinteknik9.12.2024 09:26:19 CET | Pressmeddelande
Den första delrapporten i uppdraget om att möjliggöra en nationell lägesbild och en produktionskartläggning av medicintekniska produkter i Sverige, är överlämnad till regeringen. Det är tre tidigare regeringsuppdrag som nu blir ett.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum