Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Bostadspriserna stiger trots väntande räntehöjningar

Dela
Bostadspriserna steg på bred front i mars, trots att många svenskars ekonomi pressas av höjda räntor, stigande inflation och höga elpriser. Bostadsrättspriserna ökade med 2 procent medan villapriserna visar en uppgång med 1 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Bostadspriserna steg på bred front i mars. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Bostadspriserna steg på bred front i mars. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Köpare och säljare har nu lättare att mötas prismässigt och oron för att boendekostnaderna ska fortsätta skena har minskat, vilket fått priserna att stiga två månader i rad. Samtidigt ligger ovanligt många bostäder ute till försäljning, vilket kan vara ett tecken på att prisuppgången kan tappa fart, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I centrala Göteborg steg bostadsrättspriserna mest den senaste månaden med en uppgång på hela 3 procent. I Stor-Göteborg och Stor-Stockholm ökade priserna med 2 procent. Centrala Stockholm visar en uppgång med 1 procent och priserna är nu åter över 100 000 kronor per kvadratmeter. I Stor-Malmö och centrala Malmö låg bostadsrättspriserna stilla i mars. I riket som helhet steg priserna med 2 procent och har nu backat 11 procent det senaste året.

– Även om vi märker en ljusning på bostadsmarknaden, med mer välbesökta visningar sedan årsskiftet, är det för tidigt att blåsa faran över för nya prisnedgångar. Vi har inte sett den fulla effekten av Riksbankens räntehöjningar än och det finns fortfarande risk för att konjunkturen försvagas under våren, säger Marcus Svanberg.

I Stor-Stockholm och Stor-Malmö ökade villapriserna med 1 procent i mars, medan de förblev oförändrade i Stor-Göteborg. Villapriserna i Sverige steg med 1 procent den senaste månaden och har nu minskat med 13 procent under året som gått.

Under de senaste månaderna har fritidshuspriserna succesivt mattats av och visar nu att priserna minskar med 3 procent på årsbasis.

– Nu drar säsongen för fritidshusförsäljningar i gång, men i ett betydligt lugnare tempo jämfört med hur det sett ut de senaste åren. Vi ser ett ökat intresse från utländska köpare som på grund av den svaga kronan och sjunkande priser nu får mer fritidshus för pengarna. Höga energipriser och stigande räntor gör att priserna kan fortsätta ner en bit till under året, säger Marcus Svanberg.

Här har bostadspriserna minskat mest det senaste året:

Villor Prisutveckling Bostadsrätter Prisutveckling
1. Stockholms län -15% 1. Örebro län -21%
2. Västmanlands län -15% 2. Västerbottens län -19%
3. Hallands län -15% 3. Dalarnas län -18%

Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger

1. Ta höjd för högre boendekostnader

Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan fortsätter stiga ännu mer. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan, åtminstone på delar av lånet.

3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

Tre tips – så sänker du elkostnaden och höjer värdet på din bostad:

1. Behåll värmen i huset

Upp till en tredjedel av husets energiförlust sker genom dörrar och fönster. Se över lister och isoleringar runt dörrar och fönster för att minimera värmeförluster. En ny ytterdörr kan dessutom både höja värdet på huset och öka skyddet mot inbrott.

2. Byt energisystem
Att byta eller förbättra bostadens uppvärmningssystem kan vara en lönsam investering som markant sänker hushållets elräkning. Gör en kalkyl över vad som ger den bästa helhetslösningen för din bostad.

3. Installera solceller
Solceller både höjer värdet på en bostad med i snitt 140 000 kronor och sänker elkostnaden. Från och med förra året kan du ansöka om skattereduktion i samband med installationen. En certifierad installatör hjälper dig att optimera vinkel och riktning på solcellerna.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.
Bostadspriserna steg kraftigt i stora delar av landet under coronapandemin, medan de under 2022 föll på de flesta platser. Försök att sälja och köpa vid ungefär samma tidpunkt, så har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

För mer information vänligen kontakta:
Per Sangrud, presschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: Bostadskoll
Facebook: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Instagram: Länsfast Sverige

Om statistiken
Statistiken hämtas från Svensk Mäklarstatistik och baseras på försäljningen av 23 609 bostadsrätter och 9 617 villor under januari 2023–mars 2023. Tremånaderssiffran är en jämförelse med oktober 2022–december 2022, årssiffran är en jämförelse mellan januari 2022–mars 2022 och enmånadssiffran är en jämförelse mellan december 2022–februari 2023 och aktuell period. Rikssiffrorna beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar. Prisstatistiken för fritidshus baseras på försäljningen av 4 470 fritidshus under april 2022–mars 2023 och utvecklingen jämförs med föregående tolvmånadersperiod.

Bilaga

Så har bostadsrättspriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris (kr/kvm)

Riket

+ 2%

+ 1%

- 11%

42 991

Centrala Stockholm

+ 1%

+ 4%

- 11%

103 250

Stor-Stockholm

+ 2%

+ 3%

- 9%

63 990

Centrala Göteborg

+ 3%

+ 4%

- 12%

64 054

Stor-Göteborg

+ 2%

+ 1%

- 13%

45 680

Centrala Malmö

± 0%

± 0%

- 11%

36 132

Stor-Malmö

± 0%

- 2%

- 11%

32 519

Så har villapriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris

Riket

+ 1%

± 0%

- 13%

3 823 000

Stor-Stockholm

+ 1%

± 0%

- 15%

6 869 000

Stor-Göteborg

± 0%

± 0%

- 15%

5 129 000

Stor-Malmö

+ 1%

+ 1%

- 15%

4 754 000

Så har fritidshuspriserna förändrats i Sverige:

Region

12 månader

Medelpris

Riket

- 3%

2 298 000

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bostadspriserna steg på bred front i mars. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Bostadspriserna steg på bred front i mars. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Ladda ned bild

Om

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Tegeluddsvägen 21
106 50 Stockholm

https://www.lansfast.se/

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:
Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Vi vill bidra till en rättvis och hållbar bostadsmarknad där fler kan byta bostad efter behov. De senaste tio åren har vi växt snabbast av alla landets fastighetsmäklare och är nu näst störst i branschen. Med 200 bobutiker och 1 000 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2022 förmedlade våra fastighetsmäklare cirka 26 400 objekt till ett försäljningsvärde av 71,9 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närvaron är viktig och tror att det är en av anledningarna till att vi för sjunde året i rad har Sveriges nöjdaste kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex 2022.

Om Länsförsäkringar:

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna en helhet av bank- och försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Fler bostadsaffärer väntas under hösten8.9.2023 08:01:00 CEST | Pressmeddelande

Villapriserna i Sverige var oförändrade under augusti, medan bostadsrättspriserna backade med 1 procent. Bostadsrättspriserna ligger nu på samma nivå som för ett år sedan, det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Trots fortsatta räntehöjningar väntas stabila priser och fler bostadsaffärer till hösten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum