Gunnar Eliasson mottagare av 2023 års bidrag till mänsklig blomstring
Mottagare av 2023 års bidrag till mänsklig blomstring är Gunnar Eliasson, professor emeritus i industriell ekonomi vid KTH. Han tilldelas priset för sin breda forskargärning.
Gunnar Eliassons forskning har genomgående haft en stark empirisk, industrinära inriktning, och bygger vidare på föregångare som Erik Dahmén och Joseph Schumpeter. Vid sidan av sin forskargärning är Eliasson dessutom en person med breda intressen, bland annat som samlare av konst och viner. Han var dessutom ledamot av Konsthögskolans styrelse 1998-2005.
Eliasson disputerade i nationalekonomi vid Uppsala universitet 1967 med avhandlingen Kreditmarknaden och industrins investeringar: en ekonometrisk studie av företagens kortsiktiga investeringsbeteende. Han har varit chef för Industriens utredningsinstitut, arbetat på Industriförbundet och Konjunkturinstitutet, liksom varit professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet och i industriell ekonomi vid KTH. Eliasson är född 1937 och fortsatt aktiv.
Eliasson har publicerat ett stort antal akademiska artiklar, böcker och rapporter. Enbart på Libris finns 212 publikationer och på Google Scholar ett mycket stort antal artiklar. Enligt ResearchGate har Gunnar 2 111 citeringar. Ett antal teman återkommer i Eliassons forskning, nämligen mikro-makromodellering, industriell dynamik och entreprenörskap, och kompetens och lärande med högt antal citeringar. Han har även forskning om konst, som boken Företagandets konst: om konstproduktionen i renässansens Florens (Gunnar Eliasson & Ulla Eliasson, City University Press, 1997). Gunnar är född 1937 och fortsatt aktiv.
Gunnar Eliasson är utan tvekan en värdig mottagare till utmärkelsen till mänsklig blomstring, konstaterar priskommittén bestående av Nils Karlson, Charlotta Stern och Niclas Berggren.
Utmärkelsen årets bidrag till mänsklig blomstring är instiftat till Ratios grundares, Nils Karlson, ära. Priset delas sedan 2022 ut i syfte att hedra en person som genom forskning eller andra samhälleliga insatser har bidragit till mänsklig blomstring. Mänsklig blomstring handlar om förmågan att förverkliga sin potential i flera dimensioner, genom arbete, socialt, kreativt, fysiskt, estetiskt, i samhällsdebatten. Eller annorlunda uttryckt: Att ha skapat sitt eget livsprojekt.
För Aristoteles var förutsättningen för detta att individen under livet utvecklade ett antal dygder såsom mod, rättrådighet, uthållighet, måttfullhet, klokhet, ödmjukhet, flit, generositet, medmänsklighet och liknande. Poängen är att ett liberalt samhälle och liberala institutioner både förutsätter och ger förutsättningar för just mänsklig blomstring, vilket är viktigare än ekonomisk utveckling i mer snäv mening.
Utöver diplom utgår en symbolisk summa till pristagaren.
___
Tidigare mottagare av utmärkelsen:
2022: Niclas Berggren, docent i nationalekonomi och forskare vid IFN.
Kontakter
Lotta SternVd & professor
Lotta Stern är vd på Ratio. Hon är professor i sociologi vid Stockholms universitet och arbetsmarknadsforskare.
Bilder
Om
Näringslivets forskningsinstitut
Ratio är ett fristående forskningsinstitut som forskar om företagandet villkor. Institutet är tvärvetenskapligt och samlar forskare från alltifrån nationalekonomin och företagsekonomin till sociologin och statsvetenskapen. Forskningen kan sorteras in i tre breda områden: arbetsmarknad, klimat och miljö, samt konkurrenskraft.
Följ Ratio
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Ratio
Ny rapport: Föråldrat plansystem boven bakom bostadsbrist och segregation18.11.2024 13:16:26 CET | Pressmeddelande
Sveriges plansystem har under decennier förhindrat byggandet av småhus och förvärrat sociala problem i både tätorter och glesbygd. Det skriver Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia, i den nya rapporten Den planlösa planeringen, utgiven vid forskningsinstitutet Ratio.
Ny rapport: Organiserad kriminalitet hotar konkurrenskraft och företagande17.10.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
I den nya Ratio-rapporten ”Från det nordiska guldet till det svenska tillståndet” kartlägger nationalekonomen Anna Thoursie den organiserade kriminalitetens allvarliga påverkan på företag och företagande i Sverige. Rapporten ger en överblick hur kriminella företag underminerar sund konkurrens och presenterar förslag på åtgärder för att motverka utvecklingen.
Ny studie: Så påverkar AI-kompetens din lön8.8.2024 15:28:01 CEST | Pressmeddelande
Forskning tyder på en lönepremie för nyanställda inom jobb som kräver AI-kompetens. Men en bredare lönekonkurrens uteblir.
Forskare: Orealistiska språkkrav inom äldreomsorgen30.5.2024 15:24:52 CEST | Pressmeddelande
Det behöver skapas flera enkla jobb inom vård och omsorg, där lägre spårkkrav kan tolereras. Det skriver Fanny Forsberg Lundell, professor i franska vid Ratio och Stockholms universitet, och Philip Rehnberg, masterstudent i demografi och uppsatsstudent vid Ratio i en debattartikel i Dagens samhälle. Samtidigt som språkkraven inom äldreomsorgen skärps nationellt, visar författarna i den nya rapporten, "Alla ska snabbt lära sig svenska", att många nyanlända inte har förutsättningarna att nå de politiskt fastställda kraven.
Ny rapport från Ratio: Begränsa rätten till sympatiåtgärder och inför ett proportionalitetskrav22.5.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
I en ny Ratio-rapport utforskar nationalekonomen och statsvetaren Nils Karlson förekomsten av sympatiåtgärder på den svenska arbetsmarknaden och dess konsekvenser för företag, arbetstagare och samhället i stort. Rapporten föreslår att rätten till sympatiåtgärder begränsas och att ett proportionalitetskrav införs.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum