Turistrådet Västsverige

Ljuskonstsuccén på Smögen förlänger turistsäsongen

Dela

Den 7-10 september är det återigen dags för ljuskonstfestivalen Island of Light att lysa upp omgivningarna på Smögen. I år kommer 14 av världens främsta ljuskonstnärer, däribland svenske Jacob Felländer, att presentera sina ljusverk, som på ett naturligt sätt bäddas in i den unika miljön. Evenemanget har sedan starten 2018 lockat tiotusentals besökare varje år– något som gynnar den lokala besöksnäringen.

Island of Light är ett initiativ taget av Dulce Ahlberg, som också fungerar som konstnärlig ledare. Ljuskonstfestivalen arrangeras av den ideella föreningen Smögen Art-Light Festival och har växt gradvis år för år sedan det första evenemanget 2018. Dessutom har Island of Light gjort sig ett stort namn i den internationella ljuskonstvärlden. Förutom Jacob Felländer deltar också bland annat Tamara Frank (Nederländerna), Aleksandra Stratimirovic (Sverige) och Ant Dickinson (Wales) (för fullständigt program se https://www.islandoflight.art/sv/nightlightwalk)

- Jag får samtal från hela världen om Island of Light. I normala fall anordnas festivaler av detta slag i världsstäder som New York, Sydney eller Berlin. Att skapa ljuskonst på det vis vi gör här helt i samklang med naturen är unikt och något som verkligen sätter Smögen på den internationella ljuskonstkartan, säger Dulce Ahlberg.

Har stängt redan i augusti tidigare

Att Island of Light ligger där det ligger i kalendern har gjort att både krogar och boendeanläggningar har valt att hålla öppet på helgerna hela vägen fram till evenemangshelgen den 7-10 september. Tidigare har det varit standard att man har stängt för säsongen kring skolstarten. Förutom att samtliga restauranger på Smögen håller öppet så kommer det också att finnas ett litet antal foodtrucks runt den 2,5 kilometer långa utställningspromenaden ”Smögen Light Walk”.

Turistrådet Västsverige är en av flera samarbetspartners som är med och möjliggör Island of Light, och Gunilla Davidsson, projektledare för kulturturism på Turistrådet Västsverige, menar att arrangörerna, med Dulce Ahlberg i spetsen, gör en fantastisk insats för det lokala näringslivet.

- Turistrådet Västsverige stöttar Island of Light Smögen då det sätter Västsverige på kartan inte bara nationellt utan även internationellt som en attraktiv destination inom konst och kultur. Att evenemanget dessutom förlänger säsongen ligger helt i linje med vårt arbete inom Hållbarhetsklivet att locka fler besökare till tidpunkter på året då det inte är fullt och på så sätt även skapar arbetstillfällen inom besöksnäringen, säger Gunilla Davidsson.

För mer information, se Island of Lights webbplats

Nyckelord

Kontakter

Dulce AhlbergKonstnärlig ledareIsland of Light

Tel:073-6776019

Bilder

Länkar

Turistrådet Västsverige är Västra Götalandsregionens helägda bolag för besöksnäringsfrågor. Genom vår verksamhet bidrar vi till en hållbar utveckling av den västsvenska besöksnäringen i samverkan med företag, kommuner och lokala turistorganisationer - allt i syfte att marknadsföra destinationen Västsverige. Turistrådet Västsverige driver också vastsverige.com, den officiella webbplatsen för information om det turistiska utbudet i Västsverige.

Följ Turistrådet Västsverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Turistrådet Västsverige

Pressinbjudan: Årsmöte för Ett enat Bohuslän 8 mars7.3.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande

På fredag den 8 mars är det dags för årsmöte inom Ett enat Bohuslän, en samverkan mellan kommuner, turistorganisationer och besöksnäringsföretag. På Ulkeröds Gård i Hedekas träffas kommunstyrelseordföranden, oppositionsråd, kommunchefer och turistchefer från samtliga kommuner i Bohuslän samt representanter för besöksnäringen och Turistrådet Västsverige. Media hälsas välkomna under hela eller delar av mötet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye