Turistrådet Västsverige

Jacob Felländer gästar Smögen och Island of Light

Dela

Den 7-10 september är det dags för en ny upplaga av ljuskonstfestivalen Island of Light på Smögen. 14 verk signerade konstnärer från när och fjärran ska i dagarna fyra lysa upp det bohuslänska klipplandskapet.  Bland många stora namn finns bland annat den världsberömde svenske fotokonstnären Jacob Felländer.

Island of Light har sedan starten 2018 tagit emot ett stort antal av världens ledande ljuskonstnärer, som alla har presenterat sina ljusverk inbäddade i den unika miljön. Nu är det dags för Jacob Felländer, vars verk bland annat hänger hemma hos före detta amerikanska presidentparet Clinton, att projicera upp sitt verk NowNowNow på Smögenklipporna. Med hjälp av hans egenframtagna app The Great Escape, en QR-kod och så kallad AR-teknik (augumented reality) vill han inspirera besökarna till att starta sina egna kreativa resor. Konstverket på klipporna kommer med teknikens hjälp till liv.

- Jag vill demokratisera upplevelsen av konsten. Den ska inte bara vara knuten till gallerier och muséer, utan behöver, liksom andra kulturformer som musik, mode och gaming, vara tillgänglig för alla. Använder man appen kan man med sin mobiltelefon fotografera på samma sätt som jag gör, och det kan förhoppningsvis inspirera till kreativitet, säger Jacob Felländer.

Sticker ut i ljuskonstvärlden

Island of Light är ett initiativ signerat festivalens konstnärlige ledare, galleristen Dulce Ahlberg. Under fem år har hon tillsammans med stöd av den ideella föreningen Smögen Art-Light Festival, en rad samarbetspartners (däribland Turistrådet Västsverige), det lokala näringslivet och befolkningen på Smögen byggt upp ett arrangemang som låter tala om sig i ljuskonstvärlden.

-  I normala fall anordnas festivaler av detta slag i världsstäder som New York, Sydney eller Berlin. Att skapa ljuskonst på det vis vi gör här helt i samklang med naturen är helt unikt och något som verkligen sätter Smögen på den internationella ljuskonstkartan. Jag är oerhört glad att välkomna Jacob Felländer och alla andra duktiga ljuskonstnärer hit, säger Dulce Ahlberg.

Vill flytta ut konsten till folket

En av grundpelarna i Jacob Felländers konstnärskap är att flytta ut konsten till folket – en stor anledning till att han valde att tacka ja till att komma till Smögen och Island of Light.

- Jag har sett bilder från tidigare år. När Dulce kontaktade mig och jag förstod hur evenemanget var upplagt, med fokus på tillgänglighet och hållbarhet och att hela den lokala ”communityn” är involverad blev jag intresserad. Det är väldigt mycket hjärta i projektet, och det tilltalar mig, säger Jacob Felländer.

Några av de övriga ljuskonstnärerna som deltar på Island of Light är Tamara Frank (Nederländerna), Aleksandra Stratimirovic (Sverige) och Ant Dickinson (Wales). För fullständigt program se https://www.islandoflight.art/sv/nightlightwalk

Nyckelord

Kontakter

Dulce AhlbergKonstnärlig ledareIsland of Light

Kontakta för information om evenemanget

Tel:073-6776019

Bilder

Länkar

Turistrådet Västsverige är Västra Götalandsregionens helägda bolag för besöksnäringsfrågor. Genom vår verksamhet bidrar vi till en hållbar utveckling av den västsvenska besöksnäringen i samverkan med företag, kommuner och lokala turistorganisationer - allt i syfte att marknadsföra destinationen Västsverige. Turistrådet Västsverige driver också vastsverige.com, den officiella webbplatsen för information om det turistiska utbudet i Västsverige.

Följ Turistrådet Västsverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Turistrådet Västsverige

Pressinbjudan: Årsmöte för Ett enat Bohuslän 8 mars7.3.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande

På fredag den 8 mars är det dags för årsmöte inom Ett enat Bohuslän, en samverkan mellan kommuner, turistorganisationer och besöksnäringsföretag. På Ulkeröds Gård i Hedekas träffas kommunstyrelseordföranden, oppositionsråd, kommunchefer och turistchefer från samtliga kommuner i Bohuslän samt representanter för besöksnäringen och Turistrådet Västsverige. Media hälsas välkomna under hela eller delar av mötet.

Ljuskonstsuccén på Smögen förlänger turistsäsongen5.9.2023 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den 7-10 september är det återigen dags för ljuskonstfestivalen Island of Light att lysa upp omgivningarna på Smögen. I år kommer 14 av världens främsta ljuskonstnärer, däribland svenske Jacob Felländer, att presentera sina ljusverk, som på ett naturligt sätt bäddas in i den unika miljön. Evenemanget har sedan starten 2018 lockat tiotusentals besökare varje år– något som gynnar den lokala besöksnäringen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye