SVT:s Trädgårdstider fälls för inslag med hälsodrycker
Granskningsnämnden fäller inslag i programmet Trädgårdstider för osaklighet. I inslagen tillskrev programledaren örter och svampar olika hälsofrämjande effekter. Nämnden bedömer att SVT inte har visat grund för flera av de påstådda effekterna.
I programmet påstods det att olika svampar och örter är bra vid menstruationsproblem, huvudvärk och feber samt är lugnande, hormonbalanserande och uppiggande. Granskningsnämndens beslut slår fast att inslagen ensidigt fokuserade på positiva effekter av dryckerna och utöver information om att personer med nedsatt njurfunktion bör undvika sprängticka nämndes inga riskfaktorer eller biverkningar.
Nämnden bedömer att SVT inte har visat grund för flera av de påstådda effekterna och att SVT bör iaktta varsamhet när det kommer till uttalanden om växters hälsoeffekter och medicinska effekter som inte grundar sig på vetenskap och beprövad erfarenhet. Inslaget stred därför mot kravet på saklighet (23/01647).
Saklighetskravet
Uppgifter som är av betydelse ska vara korrekta. Inslag får inte vara vilseledande, till exempel genom att betydelsefulla uppgifter utelämnas. Om programföretaget har gjort en rimlig kontroll före sändning och uppgifter senare visar sig vara felaktiga, så strider inte inslaget mot kravet på saklighet. En felaktig sakuppgift måste dock alltid rättas när det är befogat.
Övriga fällda ärenden
- Inslag i SVT1 Klimathoppet gällande grafik i ett program om klimatomställning (23/01072)
- Inslag i P3 Eftermiddag om adhd med kommentar om amfetamin (23/01443)
Friade ärenden
- Inslag i SVT2 Aktuellt om missilattack mot bostadshus i Ukraina (23/00179)
- Inslag i SVT1 IFS – invandrare för svenskar med ett skämt om fördomar om romska kvinnor (23/00925)
- Inslag i SVT2 Aktuellt om motsättningar i Kosovo (23/01181)
- Inslag i P1 Talkshow om ett tv-program (23/01491)
- SVT Fråga doktorn, program om adhd (23/01552)
Nyckelord
Kontakter
Presskontakt
Tel:08-580 070 00presskontakt@mprt.seLänkar
Om oss
Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas. Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv
Medierna i P1 om Uppdrag granskning frias25.9.2023 11:55:35 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden friar Medierna i P1 som anmäldes av Uppdrag gransknings ansvarige utgivare.
MPRT beslutar om tillstånd för nya digitala radiokanaler23.8.2023 13:56:35 CEST | Pressmeddelande
MPRT har meddelat ytterligare tillstånd att sända i det digitala marknätet. Sändningarna kommer att innehålla en blandning av olika slags musik, nyheter och väder, men också program om sport och samhällsinformation.
Ett nytt mediestöd – föreskrifter på remiss5.7.2023 16:18:07 CEST | Pressmeddelande
Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) har tagit fram utkast till föreskrifter för det nya mediestödet som avses träda i kraft den 1 januari 2024. Nu kan det lämnas synpunkter på föreslagna föreskrifter.
Granskningsnämnden friar uppmärksammat SVT-program om surrogatmödraskap3.7.2023 11:51:02 CEST | Pressmeddelande
Carina Bergfeldts intervju med festfixaren Micael Bindefeld och hans man anmäldes av ett flertal personer samt Sveriges Kvinnoorganisationer när det sändes i mars i år i SVT1. Nämnden konstaterar att programmet väcker vissa etiska frågor men att det inte var partiskt eller uppenbart kränkande mot kvinnor.
100 miljoner i stöd för lokal journalistik22.6.2023 13:12:17 CEST | Pressmeddelande
Mediestödsnämnden beslutade den 14 juni om stöd för lokal journalistik till svagt bevakade områden i landet. Stödet fördelades till medier i 111 kommuner i 20 län över hela Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum