
Uträkning: Pensionärer får det tufft även nästa år
Under helåret 2023 väntas en normal pensionärs utgifter för boendekostnader, mat, hushållskostnader och el uppgå till totalt 14 065 kronor per månad. Det är 1 891 kronor mer än ifjol och sammanlagt 3 490 kronor mer än under 2021. Om hushållet äger en bil stiger utgifterna 16 985 kronor per månad. -Den stora bulken av kostnaderna utgörs av livsmedel men det är räntorna som bidrar mest till kostnadsökningarna, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.
Se bilaga för uträkningarna för ensamstående pensionärer/par
Länsförsäkringar har räknat på en genomsnittlig pensionärs kostnader för räntor, mat, hushållskostnader och el. Beräkningarna visar att hushållen under de senaste åren fått påtagligt högre kostnader. Bara livsmedel står för 22 procent av hushållens kostnader.
Under 2023 lägger ett genomsnittligt singelhushåll 103 procent av pensionen på boendekostnader, mat, hushållsutgifter och el. Det är 12 procentenheter mer än under 2022, och jämfört med 2021 handlar det om 20 procentenheter.
För ett par handlar det om utgifter som utgör 75 procent av den disponibla inkomsten, vilket är en ökning sedan 2021 med 18 procentenheter.
Uträkningen visar att det är tufft för många pensionärer att få ekonomin att gå runt. Många pensionärer får utstå hårda ekonomiska tacklingar från flera håll samtidigt och utgiftshöjningarna intecknar en stor del av pensionerna.
-Det här verkar inte regeringen ta hänsyn till i årets höstbudget med förslaget om sänkta skatter då kostnaderna har ökat med nästan 2 000 kronor i månaden för pensioner, känns 283 kronor per månad i skattelättnad inte till mycket stor hjälp, säger Trifa Chireh.
Under 2024 väntas pensionärshushållens kostnader minska något, jämfört med 2023 års nivåer, men antas fortsatt vara på betydligt högre nivåer än 2022 och 2021. Kostnadsminskningen under 2024 härrör primärt från förväntat lägre bolåneräntor som antas gå ner successivt från andra kvartalet 2024. Vidare väntas elkostnaderna ligga kvar på befintliga 2023-nivåer. Den stora delen av kostnaderna utgörs av livsmedel även under 2024.
-Vi har i dag en realitet där kostnaderna ökar markant och många pensionärer har nu en svag motståndskraft för nya och oväntade utgifter, där många balanserar på marginalen, säger Trifa Chireh.
Trifas 4 bästa tips för att möta ett tufft ekonomiskt år:
- Planera veckans måltider efter rabatterbjudanden och handla även på andra livsmedelkedjor än det du är van vid. Har du en månadslön efter skatt som understiger 11 190 kronor per månaden kan du söka medlemskap i vissa livsmedelsbutiker för att kunna handla mat billigare.
- Omvärdera din bostad- om du har haft den länge för att slippa amorteringskravet. Om din bostad har ökat i värde så kan det innebära en lägre belåningsgrad och därmed en lägre amortering. Det kan frigöra några tusenlappar för att möta de stigande boräntorna.
- Har du tomma rum över i bostaden eller en stuga som ingen använder längre kan du hyra ut och få in en extra inkomstkälla. Det är ett utmärkt sätt att få lite hjälp för att betala hyran varje månad. kom ihåg att dina extra hyresintäkter behöver skattas, läs mer om detta på Skatteverkets hemsida.
- Ta bort återbetalningsskyddet på dina tjänstepensioner och höj din pension med både 5 och 10 procent. Kontakta ditt pensionsbolag.
För ytterligare information kontakta:
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Tel. 073–094 28 52
Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08–588 41 850
Bilder
Dokument
Om länsförsäkringsgruppen
Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.
Följ Länsförsäkringar
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar
Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.
Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande
Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.
Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.
Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.
”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande
Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.