Arenagruppen

Nya boken Dyrtider gör upp med Sveriges inflationsbekämpning

Dela

Måste vi bli fattigare för att bekämpa inflationen? Nej, menar Elinor Odeberg som i dagarna släpper boken Dyrtider. I boken riktar hon skarp kritik mot Sveriges sätt att hantera den ekonomiska krisen. Huvudbudskapet är att inflationen inte ska bekämpas på bekostnad av vanligt folk, och att Riksbankens strategi att chockhöja räntorna är kontraproduktiv.

- Eftersom nuvarande inflation inte drivs av en för hög efterfrågan gör de höjda räntorna bara att hushållen får det ännu tuffare. Det finns länder där man valt att angripa orsakerna till prisökningarna i stället för att bara förlita sig på Riksbanken. Politiken måste ta ett större ansvar och inte reducera problemet till att folk är dåliga på att pruta.

Elinor Odeberg är chefsekonom på tankesmedjan Arena Idé. När inflationen började stiga jobbade hon på finansdepartementet och reagerade på att politiken inte tog någon aktiv roll i inflationsbekämpningen. I boken Dyrtider går hon igenom hur Sverige hanterat inflation historiskt, med utgångspunkt i den nuvarande ekonomiska krisen. Boken blottlägger politikens passivitet och hur Riksbankens makt vuxit sig för stor, men beskriver också att en annan ekonomisk politik är möjlig. 

Odeberg lyfter länder där politikerna agerat mer offensivt och som idag har avsevärt lägre inflation än Sverige. Spanien satte tidigt pristak på el och är nu ett av de länder i Europa med lägst inflation, trots att de hade betydligt större beroende av rysk energi än Sverige. Hon lyfter också historiska exempel, som när Sverige under 70-talets inflationsperiod investerade i energieffektivisering och fjärrvärme för att bli mindre känsliga för nästa prischock.

- Under den här inflationsperioden har Sverige haft en för hög tilltro till att marknaden ska reglera det här av sig självt. Men så fungerar inte prissättning i praktiken. Storföretagen har gjort rekordvinster på inflationen. Det är dags för finansministern att sätta sig i förarsätet för svensk ekonomi, och för riksbankschefen att hoppa bak.

Dyrtider släpps den 25 september och ges ut av Bokförlaget Atlas.

Vill du ha ett recensionsexemplar av boken, vänligen kontakta vår presskontakt.

Kontakter

Bilder

Om Elinor Odeberg

Född 1989 i Stockholm, har arbetat som politiskt sakkunnig på finansdepartementet med särskilt ansvar för internationell ekonomisk politik. Hon har gedigen utredningserfarenhet, bland annat som utredare på fackförbundet Kommunal. Dyrtider är hennes första bok.

Om tankesmedjan Arena Idé

Arena Idé är en progressiv och partipolitiskt obunden tankesmedja. Tankesmedjans fokus ligger på arbetsmarknaden, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Arena Idé ger ut rapporter och böcker, producerar poddar samt ordnar seminarier och samtal. Arena Idé genomför egna utredningar och analyser, men samarbetar också med forskare, utredare och andra skribenter. Arbetet finansieras av fackföreningsrörelsen. Arena Idé är en del av den ideella föreningen Arenagruppen.

Följ Arenagruppen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arenagruppen

Uppvidinge och Jokkmokk – här är kommunerna med störst och minst inkomstskillnader mellan kvinnor och män8.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Män har högre inkomst än kvinnor i hela Sverige, men skillnaderna varierar kraftigt mellan olika kommuner. Detta visar en ny sammanställning av tankesmedjan Arena Idé, som rankat alla Sveriges kommuner utifrån inkomstskillnader baserat på kön. Uppvidinge kommun i Kronobergs län är den kommun i Sverige där skillnaden är störst i inkomst mellan kvinnor och män. I Jokkmokk i Norrbotten är skillnaderna minst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye