Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningen lämnar X

Dela

Efter en längre period med oroväckande utveckling på plattformen X med ökande mängd desinformation, hat och hot väljer Sveriges största miljöorganisation nu att sluta twittra. I stället hänvisar Naturskyddsföreningen till sina andra befintliga konton i sociala medier och egna kanaler.

— Twitter/X har varit en mycket viktig plattform, men den bristande hanteringen har gjort den alltmer irrelevant. Naturskyddsföreningen tystnar inte på grund av hat och hot, utan fortsätter självklart att ta debatten på andra plattformar med färre trollkonton och bättre förutsättningar för en öppen och demokratisk dialog, säger Beatrice Rindevall, Naturskyddsföreningens ordförande. 

— Det är oroande att X som har varit viktig för det politiska samtalet har blivit en allt mindre trygg och demokratisk plats. Precis som många andra miljöorganisationer, forskare och journalister världen över bedömer vi nu inte längre att vi kan fortsätta vara aktiva där, säger Hanna Berheim Brudin, kommunikationschef på Naturskyddsföreningen. 

Plattformen X, tidigare Twitter, har förändrats snabbt sedan ägarbytet hösten 2022. Medier har rapporterat om att majoriteten av personalen har sagts upp och annonsörer har flytt, och om studier som bekräftar upplevelsen att mängden desinformation och hatiskt innehåll ökar. Många användare är inaktiva eller har lämnat plattformen helt, vilket inte minst gäller miljörörelsen, media och akademiska företrädare runt om i världen. 

— X domineras alltmer av hat, hot och hets. Det är en allt smalare målgrupp som nås här, samtidigt som det tar allt större tid och energi från Naturskyddsföreningens medarbetare och medlemmar att möta desinformation och hatiska meddelanden, säger Hanna Berheim Brudin. 

Naturskyddsföreningen hänvisar i stället till sina konton på Facebook, Instagram, Linkedin, Tiktok och Youtube samt sin webbplats. Beatrice Rindevall, som valdes till föreningens ordförande i juni i år, har också ett officiellt Instagramkonto: @beatricerindevall. Till föreningens medlemmar skickas löpande också ett stort antal nyhetsbrev på olika teman, och för media finns ett särskilt pressrum

Kontakter

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Ny rapport: Strömmande vatten är mer än kilowattimmar27.9.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag släpper Naturskyddsföreningen och WWF en rapport som sätter ljuset på de värden och nyttor i strömmande vatten som är viktiga för naturen och oss människor, och som bör vägas in vid omprövningen av vattenkraften. När regeringen pausade omprövningen i vintras var enbart konsekvenserna för elförsörjningen i fokus och i uppdraget till myndigheterna ingick enbart de värden som är kopplade till elproduktionen.

Naturskyddsföreningen om regeringens budget: Inte en effektiv miljöpolitik som fungerar20.9.2023 11:15:34 CEST | Pressmeddelande

Naturskyddsföreningen har granskat regeringens budget för 2024. Enligt föreningen äts de små klimatåtgärder som görs upp av åtgärder som kommer att öka utsläppen kraftigt. Regeringen bedömer själv att Sverige kommer att missa klimatmålen. Föreningen tycker det är positivt att regeringen delvis backar från tidigare nedskärningar av budgeten till naturvård, men nivåerna är fortfarande helt otillräckliga jämfört med vad som behövs.

Förhandling om Gállok i Högsta förvaltningsdomstolen19.9.2023 14:05:45 CEST | Pressmeddelande

I morgon hör Högsta förvaltningsdomstolen Naturskyddsföreningen i målet om gruvan i Gállok. Naturskyddsföreningen ansökte för drygt ett år sedan om rättsprövning av regeringens beslut om en gruva i Gállok (Kallak). Anledningen är bland annat att gruvan riskerar att medföra mycket negativ miljöpåverkan på stora mark- och vattenområden och försvåra för renbetet. Domstolen hör samiska företrädare idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum