Vänersborgs kommun

Unik satsning för unga hemmafixare i Vänersborg

Dela

Unga vänersborgare kan nu låna hem kostnadsfria fixar- och pysselpåsar genom kultur och fritidsförvaltningen i Vänersborg. Verksamheten Timjan erbjuder en unik möjlighet till ett kreativt deltagande på hemmaplan, och är först bland Fyrbodals kommuner att erbjuda en utlåningsverksamhet för kreativt skapande i större omfattning. 

Två ungdomar  går iväg från kameran med var sin utlåningspåse hängande över axeln.
Foto: Mattias Fredén, Vänersborgs kommun

I de så kallade Handy Hen-påsar finns skruvdragare med slagborrsfunktion att låna för ungdomar i kommunen som är mellan 18–25 år. Tanken är att underlätta för unga som just flyttat hemifrån eller som gillar att snickra, men som kanske inte har alla verktyg än. De som vill kan även låna hem en hel symaskin för att sy ett par gardiner, en kudde eller något helt annat.

För utlåning från 13 år finns även pysselpåsar fyllda med 3D-pennor, lera, måleri och stickning.

Hållbarhetssatsning för en meningsfull fritid

Timjans utlåningsverksamhet syftar till att sprida aktivitet och en meningsfull fritid för unga i hela kommunen, även till de som har begränsad möjlighet att vara på plats i Timjans mötesplats i nedre plan i Vänersborgs bibliotek. Genom att låna hem påsarna kan unga testa på nya intressen som annars begränsats av tid och ekonomi. 

Påsarna bidrar också till en cirkulär konsumtion och användning, vilket är en viktig del av Timjans hållbarhetsarbete. 

- Vi hoppas att det ska främja kreativitet och möjliggöra för fler att på ett enkelt och helt kostnadsfritt sätt ta del av kulturaktiviteter i Vänersborgs kommun, säger Medlinn Zikollaj kultursamordnare på Timjan. Det här skapar förutsättningar för fler att skapa och odla nya intressen. 

Med hjälp av sitt bibliotekskort kan unga vänersborgare låna en påse och fortsätta vara kreativa på hemmaplan. Låntagaren får låna påsen kostnadsfritt i 14 dagar. Påsarna hämtas och lämnas ut i Timjans lokaler på Vänersborgs bibliotek.

Redan planer på utökning

Utlåningsverksamheten smygstartade under vecka 39 och redan första dagen var två påsar utlånade. Om satsningen fortsätter vara uppskattad finns planer på att utöka den.

- Vi tänker att man kan låna hem både brädspel, fler verktyg och musikinstrument framöver. Det här är skapandet av kulturens fritidsbank och vi jobbar mycket med ungdomsinflytande. Ungas intressen, nyfikenhet och förslag ligger till grund för vår verksamhetsplanering och även hur vi kommer att vidareutveckla våra utlåningspåsar, säger Hanna Tobiasson, kultursamordnare på Timjan.  

Kontakt för mer information

Malin Haglund, Enhetschef allmän kultur

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om oss

Regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Så brukar vi beskriva oss. Med tio mil Vänerkust är vi bortskämda med närhet till både natur och vatten.

Vänersborgs kommun har runt 40 000 invånare. Det är många som vill bo här och när vi bygger nytt tänker vi att det ska vara sjönära och grönnära.

Det är lätt att ta sig hit. Tack vare dubbelspåret tar tågresan från Göteborg bara 50 minuter. Du kan åka direkt till Stockholm med X2000. Vårt logistikläge rankas som ett av landets bästa.

Arbetsmarknaden i Vänersborg präglas av mångfald och bredd. Här samsas internationell industri med turistnäring samt lokala små och medelstora företag, kvalificerad tjänsteproduktion inom privat och offentlig sektor. Som regionhuvudstad har Vänersborg många arbetstillfällen inom både region, stat och kommun.

Besöksnäringen blomstrar. Från 2009 har gästnattsutvecklingen ökat med 146 procent. Jämför det med Västra Götalandsregionen som ökade med 3,8 procent under samma period.

Här är hållbarhetsfrågorna viktiga. Redan år 2016 fick Vänersborg pris som ”Årets klimatanpassningskommun”. Wargön Innovation som stöttar företag och offentliga aktörer i att utveckla och kommersialisera nya hållbara material.

Vår ambition är att bli Sveriges bästa musikkommun. Satsningen på klassisk musik genom ”Polstjärnepriset” och Sveriges Nationella centrum för musiktalanger har satt oss på den musikaliska världskartan.

Vår vision lyder:

Attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet

Välkommen till Vänersborg

Följ Vänersborgs kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänersborgs kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye