Enköpings kommun

Enköping klättrar bland Sveriges miljöbästa kommuner

Dela

Enligt Aktuell Hållbarhets kommunranking ”Miljöbästa kommun” klättrar Enköping 106 placeringar och hamnar på plats 117. Nu fortsätter arbetet med målet inställt på att bli en klimatneutral stad.

Tisdagen den 3 oktober presenterade Aktuell Hållbarhet resultatet av deras årliga undersökning av kommunernas miljöarbete. I år tar Enköpings kommun ett rejält kliv upp i rankingen och hamnar på plats 117 av 290 kommuner, jämfört med plats 223 föregående år. I kommungruppen mellanstora städer och kommuner nära dessa hamnar Enköping på plats 48 av 110.

– Vi är glada och stolta att vi klättrar i Aktuell Hållbarhets kommunrankning. Vi har höga hållbarhetsambitioner. Samtidigt måste vi alla hjälpas åt och öka takten i omställningen för att klara klimatmålen, säger Peter Book, kommunstyrelsens ordförande (M).

Kommunrankningen mäter aktivitet och ambition inom en rad olika områden som har betydelse för omställningen till ett hållbart och fossilfritt samhälle. Den ger en bild av hur kommunerna integrerar klimat- och miljöfrågor i till exempel samhällsplanering, lokal infrastruktur och upphandling.

Enköpings kommun deltar i Viable Cities satsning Klimatneutrala städer 2030 för att växla upp omställningsarbetet. Hållbara transporter och hållbar stadsutveckling är prioriterade områden.

– Vi har tagit fram en koldioxidbudget som tydligt visar att hållbara transporter är ett prioriterat område. Därför gör vi satsningar på till exempel stadsbussar och gång- och cykelvägar för att göra det enkelt att välja hållbara resor. Det är också viktigt att ha med i planeringen när vi bygger och utvecklar vår stad. Vi är i ett skede där vi tar fram planer och processer för hur omställningsarbetet ska gå till. Många satsningar är påbörjade med det finns mycket kvar att göra, säger Maria Nordling, hållbarhetsstrateg på kommunledningsförvaltningen.

Enköping är den kommun i länet som har gjort störst förbättring i rankingen i år. Bästa kommun i länet är Uppsala som hamnar på plats fem i den totala rankingen.

Kontakter

Länkar

Om oss

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye