Myndigheten för press, radio och tv

Viaplay fälls för att sända skrämmande film före 21:00

Dela

Filmen Robin Hood (från 2018) sändes klockan 18.50 på TV6. Den innehöll flera scener som kunde verka skrämmande för barn och granskningsnämnden bedömer att den därför inte borde ha sänts före klockan 21.00.

Actionäventyrsfilmen var en nyversion av den klassiska berättelsen om Robin Hood. Filmen innehöll flera våldsamma bildscener i form av: en person som fick sin hand avhuggen, en person som skulle komma att bli halshuggen, en person som blev skjuten med pil i huvudet och en person som blev hängd. Granskningsnämnden bedömer att dessa scener var av sådan karaktär att de uppenbart kunde verka skrämmande för barn. Programmet borde följaktligen inte ha sänts klockan 18.50 då barn kan tänkas titta på tv. Sändningen stred därför mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft (23/01411).

Mediets genomslagskraft

Viaplay och andra svenska tv-aktörer ska ta hänsyn till mediets särskilda genomslagskraft, vilket bland annat innebär krav på återhållsamhet i fråga om våldsskildringar och våldsinslag i program som sänds före kl. 21.00 då barn kan antas titta och lyssna.

Övriga fällda ärenden

  • Inslag i SR:s Nyheter från Vetenskapsradion om vaccin mot borrelia, fråga om rättelse av sakfel (23/01799)
  • Inslag i SR:s Nyheter från Vetenskapsradion och Vetenskapsradion på djupet om monarkins framtid, fråga om rättelse av sakfel  (23/01301)

Friade ärenden

  • Inslag i SVT:s Nyheter på lätt svenska om Kachovkadammen (23/01849)
  • Inslag i SVT Forum om en hovrättsdom angående en tvist mellan Vapstens lappby och Vapstens sameby (23/02319)
  • Inslag i UR:s Lilla Aktuellt skola om vårdnadstvister (23/00943)

 

 

 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas. Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender24.11.2023 14:32:33 CET | Pressmeddelande

Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum