Från förslag till lag: Att göra FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning till svensk lag

Dela

Idag, på den internationella FN-dagen, vill DHR påminna om betydelsen av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, som antogs 2006.

DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo. Foto: Anna Drvnik.
DHR vill se FN:s konvention om rättigheter för människor med funktionsnedsättning bli svensk lag. Foto: Anna Drvnik.

FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning har haft en djupgående och positiv inverkan på mänsklighetens utveckling. Den utgör en viktig milstolpe i kampen för mänskliga rättigheter och har lett till betydande förbättringar i levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättning över hela världen. Nu är det dags för Sverige att göra den en del av svensk lag på riktigt. 

FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning utgör en grundläggande byggsten för mänskliga rättigheter. Den fastslår att personer med funktionsnedsättning har samma grundläggande rättigheter som alla andra, inklusive rätten till liv, frihet och säkerhet. Detta har skapat en stark grund för en mer rättvis värld, där diskriminering på grund av funktionsnedsättning inte tolereras och där samhället måste anpassas för att vara tillgängligt för alla. 

Demokrati handlar om att ge alla medborgare en röst och möjlighet att påverka samhället. FN:s konvention stärker demokratin genom att säkerställa att även personer med funktionsnedsättning har rätt till politiskt deltagande. Det innebär att de inte bara har rätt att rösta, utan också att de måste kunna göra det på ett tillgängligt sätt. Detta främjar en inkluderande politisk kultur där alla medborgares röster hörs och beaktas. 

För personer med funktionsnedsättning är tillgång till olika hjälpmedel avgörande för att de ska kunna leva självständiga liv. FN:s konvention kräver att stater vidtar åtgärder för att säkerställa att dessa hjälpmedel är tillgängliga och överkomliga för alla. Detta förbättrar inte bara livskvaliteten för personer med funktionsnedsättning utan stärker också samhället genom att möjliggöra deras fulla deltagande i arbete, utbildning och övrigt samhällsliv varje dag. 

Rätten att bilda familj är en grundläggande mänsklig rättighet. FN:s konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning betonar att personer med funktionsnedsättning inte får diskrimineras när de vill bilda familj eller bli föräldrar Det innebär att samhället måste stödja deras rätt att bilda familj och erbjuda nödvändiga resurser och tjänster för att säkerställa att de kan bli föräldrar om de så önskar. Det är en fråga om rättighet och inkludering som konventionen framhäver. 

Personlig assistans och andra liknande insatser är en central del av självständighet och deltagande för många personer med funktionsnedsättning. Konventionen slår fast att personer med funktionsnedsättning har rätt till personlig assistans för att leva sina liv fullt ut. Det innebär att samhället måste erbjuda denna nödvändiga service och se till att den är tillgänglig och av hög kvalitet. 

Rätten till arbete och försörjning är en annan viktig aspekt som understryks i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Konventionen fastställer att personer med funktionsnedsättning har rätt till lika möjligheter som andra till utbildning, arbete och försörjning. Detta innebär att samhället måste vidta åtgärder för att undanröja diskriminering på arbetsmarknaden och skapa en inkluderande arbetsmiljö där alla har möjlighet att bidra med sina kunskaper och erfarenhet. Likaså att skolans värld, oavsett nivå, är tillgänglig för alla. 

En viktig aspekt av att inkludera konventionen i svensk lag är att det skulle göra det enklare för personer med funktionsnedsättning att hävda sina rättigheter inom rättsväsendet. De skulle kunna förlita sig på nationell lagstiftning för att få upprättelse om de diskrimineras eller om deras rätt enligt konventionen inte respekteras. Detta skulle innebära en ökad rättssäkerhet och trygghet för vår grupp av medborgare. 

FN:s konvention omfattar ett brett spektrum av rättigheter och åtaganden, bland annat rätten till utbildning, hälso- och sjukvård, hjälpmedel, att skaffa familj, personlig assistans, en aktiv fritid och arbete och försörjning. Genom att göra konventionen till svensk lag skulle vi förbättra levnadsvillkoren och möjligheterna för personer med funktionsnedsättning i alla dessa områden och fler därtill. 

Sverige är känt för sin strävan efter jämlikhet och inkludering. Genom att införliva FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning skulle vi inte bara leva upp till vårt rykte som en humanitär nation, utan också sätta en stark standard för andra länder att följa. Vi skulle visa att vi är fast beslutna att skapa ett samhälle där alla medborgare, oavsett funktionsnedsättning, kan leva sina liv fullt ut och bidra till samhället. 

FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning har haft en djupgående och positiv inverkan på mänsklighetens utveckling i världen. Genom att göra denna konvention till en del av svensk lagstiftning kan vi föra detta arbete ännu längre framåt. Det är dags att visa att Sverige tar människor med funktionsnedsättning på allvar och är redo att göra verkliga förändringar för att främja rättvisa, demokrati och mänskliga rättigheter.

Mer info:

Förbundsordförande Åsa Strahlemo, tel 070 5088029

Nyckelord

Kontakter

Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye