Myndigheten för press, radio och tv

Viaplay fälls för otillåten reklam under vintersportsändningar

Dela

Granskningsnämnden fäller Viaplay för sändningar av världscupen i skridskor och skidtävlingar där reklam sändes på halva skärmen under pågående tävling.

Granskningsnämnden fäller sändningar av världscupen i skridskor för reklam som visats med delad skärm. Sändningarna var utformade på ett sådant sätt att vanliga reklamavbrott i stället kunde ha använts (22/04033).

I sändningarna av världscupen i längdskidåkning och VM i längdskidor bedömer nämnden att reklamen på halva skärmen var tillåten eftersom det rörde sig om längre direktsända evenemang utan avbrott. Reklamen var inte heller utformad på ett sätt som kränkte programmets integritet och värde. Det fanns dock ingen annonssignatur synlig under tiden som reklam med delad skärm sändes. Sändningarna fälls därför (22/03746, 23/00664 och 23/00808).

Reklam med delad skärm

Annonsering med delad skärm får enligt reglerna förekomma i direktsända evenemang som pågår utan avbrott. Det kan gälla vid sporttävlingar som pågår en längre tid där programföretaget inte kan göra annonsavbrott utan att publiken missar vad som händer. Detta innebär att om det finns möjlighet för programföretagen att sända vanliga annonsavbrott så får annonsering med delad skärm inte förekomma. Reklam med delad skärm får heller inte förekomma om de kränker programmets integritet och värde. Det ska också vara tydligt för tittarna att det rör sig om reklam. Vid annonsering med delad skärm ska det finnas en särskild annonssignatur som alltid är synlig i bilden.

Reglerna finns i radio- och tv-lagen (8 kap. 5 och 10 §§).

Övriga fällda ärenden

  • Inslag i SR:s P4 Stockholm för otillbörligt gynnande av en bankidentifierings-app (23/02176).
  • Inslag i SR:s Ekot för osaklig uppgift om könstillhörighetslagen (23/02442).

Friade ärenden

  • Inslag i SVT:s Rapport om en brand i ett vindkraftverk på Gotland (23/02465).

Du kan söka efter besluten i vårt diarium på webbplatsen. Webbdiariet hittar du under Självservice.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas. Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender24.11.2023 14:32:33 CET | Pressmeddelande

Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum