Schibsted

Här är alla vinnarna på OBOS Damallsvenskans Bästa 2023

Dela

Vilka spelare har gjort störst avtryck i årets damallsvenska? Svaren kom på måndagskvällen. Då avgjordes OBOS Damallsvenskans Bästa 2023 i en tv-sänd gala arrangerad av Sportbladet. Av förklarliga skäl dominerade de svenska mästarna även galan. Här är alla vinnare.

ÅRETS MÅLVAKT
Anna Tamminen, Hammarby IF

Redan i fjol växte den finländska målvakten ut till en matchvinnare för sitt Hammarby. I år har hon, trots problem med en axel, hållit nollan längre än någon annan i den högsta serien på damsidan. Tamminen är reflexsnabb, stark i höjdspelet och har ett fint tillslag. Det är inte konstigt att finländskan växt ut till en publikfavorit på Kanalplan. Övriga nominerade var Samantha Murphy, Piteå IF, och Jennifer Falk, BK Häcken.

ÅRETS BACK
Josefine Rybrink, BK Häcken

En ledare i backlinjen som dessutom fått axla rollen som lagkapten stora delar av säsongen. Rybrink har vuxit med ansvaret och är en framtida landslagsback. Beskrivs av motståndare som en av de tuffare att möta på grund av hennes trygghet och lugn med bollen. En spelare som gör det oväntade även i pressade lägen. Övriga nomerade var Simone Boye Sörensen, Hammarby IF, Emma Östlund, Linköpings FC.

ÅRETS MITTFÄLTARE
Yuka Momiki, Linköpings FC

Den japanska mittfältaren har med sin bländande teknik runnit igenom de allsvenska försvaren i år. Med sin fina vänsterfot har hon inte bara smekt in frisparkar direkt i mål utan hon har också hittat fram med avgörande passningar. Övriga nominerade var Cornelia Kapocs, Linköpings FC, och Julia Roddar, Hammarby IF.

ÅRETS ANFALLARE
Madelen Janogy, Hammarby IF

De stora matchernas kvinna. När allt ska avgöras är det Madelen Janogy som håller sig framme. Har förbättrat sitt spel i boxen de senaste åren och har en förmåga att vara på rätt plats vid rätt tid. En pådrivare som alltid går ut och spelar med mod. Övriga nominerade var Rosa Kafaji, BK Häcken, och Anam Imo, Piteå IF.

ÅRETS TRÄNARE
Pablo Piñones-Arce, Hammarby IF

Pablo Piñones-Arce har varit med och byggt de Hammarby från Elitettan till SM-guld genom att ingjuta mod i sina spelare och sätta ett grundspel som både spelare och publik uppskattar. Både unga och gamla stjärnor har utvecklats under hans ledarskap och förmågan att se människan bakom spelaren har hyllats både en och två gånger. Övriga nominerade var Robert Vilahamn, BK Häcken, och Stellan Carlsson, Piteå IF.

ÅRETS GENOMBROTT
Cathinka Tandberg, Linköpings FC 

Att man knappt har reflekterat över att Linköping tappade seriens bästa anfallare efter säsongen i fjol säger det mesta. Tandberg kom till LFC med förhoppningar om speltid men har varit gjuten i elvan. 19-åringen är en centralpunkt i Linköpings anfallsspel och bidrar både med sitt targetspel och sitt vältajmade djupledsspel. Skytteligavinnaren svarade för 19 mål. Övriga nominerade var Ellen Wangerheim, Hammarby IF, och My Cato, IFK Norrköping.

DAMALLSVENSKANS MVP
Anna Tamminen, Hammarby IF

SM-guld, årets målvakt och hela ligans MVP. Det blev storslam för Anna Tamminen på galan. Finländskan, som själv var på plats, var glad över utnämningen.

– Det här var något jag inte hade förväntat mig, säger hon.

Övriga nominerade var Yuka Momiki, Linköpings FC, och Josefine Rybrink, BK Häcken.

UNGDOMARNAS PRIS
Thea Birgerud, Växjö DFF

Ett flicklag i ligans alla klubbar fick nominera en kandidat vardera till ungdomarnas pris. Fotbollsspelande tjejer runt om i landet fick sedan rösta på sin favorit. Växjös 24-åriga försvarare Thea Birgerud är 2023 års-ungdomsfavorit. Dessutom prisades klubben med 10000 kronor från OBOS.

– Jag är oerhört stolt. Det är en ära, säger hon själv.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Rethinking things since 1839

Schibsted är en familj av digitala varumärken med en stark position i Norden och cirka 6000 anställda. Miljoner människor använder dagligen våra marknadsplatserna, mediehus och digitala tjänster. Vår gemensamma mission ”empowering people in their daily lives” är förankrad i vårt mediearv och i en tradition av ständig förändring. Aftonbladet är ett av våra mediehus.

Följ Schibsted

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schibsted

Djurliv – Schibsted Brand Studio och FirstVet gör poddserie om livet med husdjur7.5.2024 11:35:47 CEST | Pressmeddelande

Hur vet jag att hundvalpen kommer från en bra uppfödare? Hur valpsäkrar jag mitt hem? Och vad gör jag när katten plötsligt kräks mitt i natten? Svaren ges i den nya podden ”Djurliv” där FirstVets chefsveterinär Caroline Caldemar ger råd till de som har ett husdjur eller är nyfiken på att skaffa ett. – Podcast är ett dynamiskt format där vi kan fortsätta utbilda om husdjurs välmående, säger Rebecca Crusoe, marknadschef på FirstVet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye