Länsförsäkringar

Yrken som tjänar mest på att jobba ett år extra

Dela

Gå i pension vid 65 år eller fortsätta arbeta efter att du fyllt 65 år ger olika mycket i plånboken beroende på hur mycket du har i lön när du går i pension. Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh har räknat ut hur stor vinsten blir för sju olika yrken för ett års extra arbete. Men vinsten blir inte lika stor för alla och för vissa yrken och inkomstnivåer blir ökningen ganska blygsam.


Se bilaga ”så här mycket tjänar några vanliga yrkesgrupper på att arbeta några år extra”

-Med tanke på de nya höjda pensionsåldrarna i kombinationen med att staten sett till att det skattemässigt ska löna sig att fortsätta arbeta efter pensioneringen kan det där extra året ge flera tusenlappar i månaden men vår uträkning visar att det inte är lika lönsamt för alla yrken, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Det handlar om breda yrkesgrupper som barnskötare, undersköterskor, busschaufförer och städare. För dem gäller inte att fler arbetade år betalar sig lika bra som för andra mer välbetalda yrken.

För dem med inkomster under 40 000 kronor i månaden gör dagens system att dessa grupper inte får så mycket mer kvar efter skatt om de fortsätter att arbeta efter 65 åt.

En undersköterska med en genomsnittlig lön på 29 000 kronor får 15 600 kronor i pension vid 65 års ålder. Om hen arbetar till 67 år blir det 2 100 kronor extra före skatt. För en ingenjör med en lön på 55 000 kronor blir den totala pensionen vid 65 år 31 000 kronor. Om hen arbetar två år till ger det 4 000 kronor extra per månad, alltså dubbelt så stor höjning jämfört med undersköterskan.

- Att denna grupp får en liten ökning i pension vid några års extra arbete innebär dock inte nödvändigtvis att man ska sluta arbeta. Fortsatt arbete, både med och utan pensionsuttag, ger alltid högre inkomster även om det sedan leder till att den totala pensionen ökar mindre jämfört med andra yrkesgrupper, säger Trifa Chireh.

Orsaken till detta är att garantipensionen och eventuellt bostadstillägg kan minska.

-Det man vinner på gungorna förlorar man på karusellerna. Orsaken är utformningen av vårt pensionssystem som ser till så att pensionen fylls ut med garantipension och bostadstillägg när inkomstpensionen är låg. Höjer man sin inkomstpension så sänker man alltså garantipensionen och ett eventuellt bostadstillägg, säger Trifa Chireh.

 

Tips innan du går i pension:

 • Tänk igenom ordentligt innan du bestämmer när du ska gå i pension och hur länge du orkar arbeta. Enligt Lagen om anställningsskydd (LAS) har du rätt att arbeta till 69 år men arbeta efter 65 måste godkännas av arbetsgivaren
 • Logga in på minpension.se och gör en pensionsprognos för att se hur mycket ett eller två års extra arbete ger i pension.
 • Eftersom pensionen är mycket längre än inkomsten så är det bra att göra en budgetkalkyl och räkna på dina månadskostnader. Kom ihåg att vi lever väldigt länge och pensionen ska du klara dig på länge.
 • Kommer du få låg pension kan du ansöka om bostadstillägg hos pensionsmyndigheten.
 • Du måste inte pensionera dig på heltid. Tänk på att du också kan vara jobbonär, deltidspensionär och jobba deltid och tjäna in till din pension, samtidigt som du drar nytta av skattefördelarna och pensionärsrabatter.

 

 

Bra att veta om pension:

 • Tumregeln är att varje arbetat år efter 65 år byggs din pension på med 6 – 11 procent extra i pension, dessutom betalar du mindre skatt efter 66 års ålder. Men det gäller alltså inte för alla.
 • Från januari det år du fyller 66 år får du nämligen ett förhöjt jobbskatteavdrag på din lön. Från januari det år du ska fylla 67 (gäller från 2023) får du dessutom ett förhöjt grundavdrag på både din lön och din pension, vilket gör att du betalar lägre skatt.
 • Den allmänna pensionen betalas in så länge man fortsätter att arbeta. När det gäller tjänstepensioner så gäller olika regler. Kollektivavtalade tjänstepensioner har ordinarie pensionsålder normalt på 65 eller 66 år. Arbete efter 65 eller 66 år ger ingen tjänstepension. Enstaka kollektivavtal betalar tjänstepension fram till och med 69 år. Kolla med din arbetsgivare vad som gäller för just dig.
 • Kom ihåg att vid fortsatt arbete efter 65 år kan rätten till sjukpension från kollektivavtalen upphöra.
 • När det gäller tjänstepension är det avtalet som din arbetsgivare tecknat med pensionsbolaget som styr uttagsåldrarna liksom de övriga villkoren. 2023 höjdes pensionsåldern till 66. Det är först då det går att få ut full inkomstpension och garantipension.
 • Riksdagen har beslutat att riktåldern ska ersätta pensionsålder 65 år, vilket innebär att år 2026–2029 kommer riktålder att vara 67 år.
 • Den allmänna pensionen kan du idag tidigast ta ut från 63 års ålder. Detta kommer att ändras och följa riktåldern. Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension blir tre år före riktåldern, det vill säga tidigast från 64 års ålder när riktåldern är 67 år. Du som är yngre kommer inte att veta vilken riktålder som gäller för dig förrän det finns en ålder beslutad som kommer att gälla för din årskull.

 

 

För ytterligare information kontakta:
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Tel. 073–094 28 52
Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08–588 41 850
 

Bilder

Dokument

Om länsförsäkringsgruppen

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande

Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.

Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.

”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande

Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye