DHR gillar nya rutiner på Arbetsförmedlingen
Nu ska rutinerna bli mer effektiva, så att arbetssökande med funktionsnedsättning snabbare kan få det stöd vi har rätt till.

Från och med idag, tisdag 5 december, får du som är ny arbetssökande svara på frågan ”Har du någon ohälsa eller funktionsnedsättning, till exempel en sjukdom eller diagnos?” när du skriver in dig via Arbetsförmedlingens e-tjänst.
- Vi hoppas givetvis att detta ska förkorta och skynda på handläggningen för dem som behöver särskilt stöd från Arbetsförmedlingen för att snabbt kunna komma ut på arbetsmarknaden, säger Kristian Cornell, ombudsman på DHR.
DHR har under en lång tid, tillsammans med Funktionsrätt, Synskadades Riksförbund och Hörselskadades Riksförbund, tryckt på gentemot Arbetsförmedlingen för smidigare arbetssätt. Bland annat för att förenkla och förkorta processen så att den arbetssökande eller arbetsgivaren snabbt får rätt stödinsats.
- Vi arbetar intensivt för att få Arbetsförmedlingen att förkorta alla ledtider och kodningstider, som idag är ett stort hinder för att snabbt och enkelt komma ut på arbetsmarknaden.
- Tyvärr känner inte alla arbetsgivare till möjligheten att få ekonomiskt bidrag för arbetshjälpmedel och personliga anpassningar på arbetsplatsen, säger Kristian Cornell.
- Men i de fall då arbetsgivaren ansöker om sådant stöd, behöver Arbetsförmedlingen vara snabb på bollen. Annars kommer arbetsgivarna inte vilja satsa på att anställa personer med funktionsnedsättning.
- Idag är det alldeles för många människor som står långt från arbetsmarknaden helt i onödan, säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo.
- Många människor med nedsatt rörelseförmåga kan ta helt vanliga jobb. Och vi som kan jobba, vi vill faktiskt jobba! säger Åsa Strahlemo.
Vid frågor, kontakta:
Åsa Strahlemo, förbundsordförande DHR 0705 088029
Kristian Cornell, ombudsman DHR 0703 158036
Nyckelord
Kontakter
Kristian CornellOmbudsmanDHR
Arbetsmarknad, sjukförsäkring, hjälpmedel
Åsa StrahlemoFörbundsordförande
Tel:070-50 88 029asa.strahlemo@dhr.seBilder

Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
I rapporten beskrivs assistansbolag som problematiska trots att inga fel hittats vid kontroll23.4.2025 19:22:45 CEST | Pressmeddelande
DHR, Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, står bakom alla insatser som motverkar fusk med offentliga medel. Det är självklart att samhällets stöd ska användas på rätt sätt. Men den delrapport som Nationellt underrättelsecentrum publicerat idag väcker frågor som inte får sopas under mattan.
Samhalls framtid måste bygga på verklig inkludering – inte bara effektivisering27.3.2025 19:10:48 CET | Pressmeddelande
Samhallutredningen, som presenterades den 26 mars, beskrivs som ett försök att rädda ett bolag i kris efter åratal av felstyrning. Staten har, enligt utredningen, prioriterat kostnadseffektivitet framför kvalitet, vilket har urholkat syftet, nämligen att erbjuda meningsfullt arbete för personer med funktionsnedsättning. För oss på DHR, som arbetar för ett samhälle där personer med nedsatt rörelseförmåga har full delaktighet, väcker utredningen både hopp och oro.
Kulturarv och tillgänglighet, två sidor av samma mynt26.3.2025 19:26:25 CET | Debatt
”Om något är så värdefullt att det bör bevaras så är det just av det skälet viktigt att även tillgängliggöra”, var det en klok person som sa för 15 år sedan i ett mötesrum på Länsstyrelsen i VGR.
Det är hög tid att sätta fart Mats Persson13.3.2025 08:00:00 CET | Debatt
Den senaste tiden har rubrikerna varit: "Strama åt regelverket", "Ökade krav" och "Det är för slappt". DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet) instämmer. Skapa press och öka kraven på Arbetsförmedlingen att leverera insatser så fler anställer personer med funktionsnedsättning.
Fem saker vi kan göra för att stärka ALLA kvinnors rättigheter8.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kvinnors utsatthet är en välkänd realitet, men för kvinnor med funktionsnedsättning är den särskilt påtaglig. År efter år kommer ny statistik som visar att kvinnor drabbas oerhört hårt av våld i nära relationer och kvinnor med funktionsnedsättning är kraftigt överrepresenterade bland dessa.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum