DHR gillar nya rutiner på Arbetsförmedlingen

Dela

Nu ska rutinerna bli mer effektiva, så att arbetssökande med funktionsnedsättning snabbare kan få det stöd vi har rätt till.

Kristian Cornell, ombudsman på DHR, ser positivt på Arbetsförmedlingens nya rutiner. Foto: Anna Drvnik.
Kristian Cornell, ombudsman på DHR, ser positivt på Arbetsförmedlingens nya rutiner. Foto: Anna Drvnik

Från och med idag, tisdag 5 december, får du som är ny arbetssökande svara på frågan ”Har du någon ohälsa eller funktionsnedsättning, till exempel en sjukdom eller diagnos?” när du skriver in dig via Arbetsförmedlingens e-tjänst. 

- Vi hoppas givetvis att detta ska förkorta och skynda på handläggningen för dem som behöver särskilt stöd från Arbetsförmedlingen för att snabbt kunna komma ut på arbetsmarknaden, säger Kristian Cornell, ombudsman på DHR.  

DHR har under en lång tid, tillsammans med Funktionsrätt, Synskadades Riksförbund och Hörselskadades Riksförbund, tryckt på gentemot Arbetsförmedlingen för smidigare arbetssätt. Bland annat för att förenkla och förkorta processen så att den arbetssökande eller arbetsgivaren snabbt får rätt stödinsats. 

- Vi arbetar intensivt för att få Arbetsförmedlingen att förkorta alla ledtider och kodningstider, som idag är ett stort hinder för att snabbt och enkelt komma ut på arbetsmarknaden. 

- Tyvärr känner inte alla arbetsgivare till möjligheten att få ekonomiskt bidrag för arbetshjälpmedel och personliga anpassningar på arbetsplatsen, säger Kristian Cornell. 

- Men i de fall då arbetsgivaren ansöker om sådant stöd, behöver Arbetsförmedlingen vara snabb på bollen. Annars kommer arbetsgivarna inte vilja satsa på att anställa personer med funktionsnedsättning.

- Idag är det alldeles för många människor som står långt från arbetsmarknaden helt i onödan, säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo.  

- Många människor med nedsatt rörelseförmåga kan ta helt vanliga jobb. Och vi som kan jobba, vi vill faktiskt jobba! säger Åsa Strahlemo.

Vid frågor, kontakta:  

Åsa Strahlemo, förbundsordförande DHR 0705 088029 

Kristian Cornell, ombudsman DHR 0703 158036 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR, är nöjd med Arbetsförmedlingens nya rutiner. Foto: Anna Drvnik/DHR.
Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR, är nöjd med Arbetsförmedlingens nya rutiner. Foto: Anna Drvnik/DHR.
Ladda ned bild

Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye