Enköpings kommun

Enköpings kommun har signerat nytt klimatkontrakt

Dela

Den 8 december signerade Enköpings kommun ett nytt klimatkontrakt tillsammans med 22 städer och sex myndigheter kopplade till Viable Cities.

2023 års version av Klimatkontrakt 2030 signeras av den politiska ledningen i de 23 städerna och generaldirektörer från sex myndigheter samt Viable Cities ledning. Fotograf: Fredrik Persson
2023 års version av Klimatkontrakt 2030 signeras av den politiska ledningen i de 23 städerna och generaldirektörer från sex myndigheter samt Viable Cities ledning. Fotograf: Fredrik Persson

– Enköping ställer om med övertygelsen att varje steg räknas. Vi strävar mot att vara en föregångare i hållbarhet, där varje invånare är en del av vår gröna vision för framtiden, säger Peter Book, kommunstyrelsens ordförande (M).

Hållbarhet som hörnsten

– Klimatfrågan är vår tids största utmaning och det är väldigt viktigt att vi arbetar framåt för en hållbar framtid. Klimatkontraktet är ett bra verktyg för vårt arbete inom hållbarhet. Det stärker även vårt samarbete med andra kommuner och myndigheter kring frågan, säger Anders Wikman, kommunstyrelsens förste vice ordförande (NE).

Enköping strävar efter att vara en förebild inom hållbarhet. Genom att integrera klimatmål i flera aspekter av samhällsbyggandet arbetar vi för att minimera klimatpåverkan och främja hållbara livsstilar.

Vi har ökad fokus på fyra centrala områden:

  • ledning och styrning för minskad miljöpåverkan
  • hållbar stadsplanering
  • hållbart resande
  • samverkan med företag, skolor, och invånare.

– Genom att minska vår klimatpåverkan och samarbeta med företag, skolor och invånare strävar vi mot en stad där livskvalitet och miljöhänsyn går hand i hand, säger Maria Nordling, hållbarhetsstrateg på kommunledningsförvaltningen.

Klimatsmart stadsutvecklingsprojekt

Som ett led i arbetet med hållbar stadsutveckling har ett hållbarhetsprogram för ett större stadsutvecklingsprojekt tagits fram i nära samarbete med utvalda byggaktörer. Hållbarhetsprogrammet ska användas i alla steg av stadsdelen Myrans utveckling; från avtal, markanvisning, planprogram, detaljplan till projektering och bygglov, byggnation och förvaltning. Inriktningsmålen är styrande för såväl stadens förvaltningar och bolag som för byggaktörer inom Myran.

Viable Cities

Viable Cities är Sveriges största satsning på klimatneutrala städer, och finansieras av Energimyndigheten, Vinnova och Formas. Viable Cities största satsning är Klimatneutrala städer 2030, där 23 kommuner i Sverige får stöd såsom finansiering, kompetensutveckling och möjlighet till gemensamt lärande för att snabbare ställa om. Missionen är Klimatneutrala städer 2030, med gott liv för all inom planetens gränser.

Kontakter

Om oss

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye